Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVARE S NEKRETNINAMA

Policajac posredniku odao podatke za 200 eura: Obojica osuđeni na rad za opće dobro

Zagreb: Počelo suđenje Draženu Mikuliću za krivotvorenje oporuke Pavla Kanižaja
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
26.03.2024.
u 10:54

Optuženi su dio šireg kruga osumnjičenih koji su, prema optužnici, sudjelovali u prevarama vezanim uz prikupljanje podataka o preminulim osobama radi nezakonite prodaje nekretnina

Marko V. i Zvonimir Č., optuženi da su bili dio kriminalne grupe koja se bavili prevarama , priznali su krivnju te su  nagodili s USKOK-om. Prvi se teretio za davanje, a drugi, inače policajac, za primanje mita. Na zagrebačkom Županijskom sudu obojica su osuđena: Marko V. na 10 mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni  radom za opće dobro, a Zvonimir Č. na 11 mjeseci zatvora, koji su mu također zamijenjeni radom za opće dobro. Svaki  mora platiti i po 8.000 eura sporedne novčane kazne.

Prema optužnici Marko V. se teretio da je od 24. studenog 2020. do 28. ožujka 2021. na traženje Dražena Mikulića, kao neka vrsta posrednika tražio osobe koje bi mu u informacijskom sustavu MUP-a za novčanu naknadu od 200 eura provjeravali podatke njima zanimljivim osobama. Tu je osobu, prema USKOK-u našao u Zvonimiru Č. koji je za tri osobe provjeravao adrese, podatke o vozilima, ima li potraga za vozilima.... Za to je Zvonimir Č. tvrdi USKOK primio 200 eura koje mu je Mikulić poslao preko  Marka V. 

Prema USKOK-u na čelu kriminalne organizacije više od 20 ljudi bio je Krešo Matić, a USKOK ih sve tereti da su prevare koji su počinjene u sklopu zločinačkog udruženja počinili od studenog 2019. do travnja 2022. Prema optužnici, prikupljali su  podatke o preminulim osobama iza kojih su ostale nekretnine ili čije nasljedstvo iz nekog drugog razloga nije raspoređeno.

POVEZANI ČLANCI:

FOTOGALERIJA Prepoznajete li muškarca s fotografije? Traži ga zagrebačka policija

Zagreb: Počelo suđenje Draženu Mikuliću za krivotvorenje oporuke Pavla Kanižaja
1/4

Nakon toga bi, krivotvorili potrebnu dokumentaciju kako bi stanove mogli prodavati. Matić je čak na Trgu banu Jelačića imao poslovni prostor u kojem je bilo sjedište njegove tvrtke. Prema istražiteljima, to je bio prostor u kojem je zločinačko udruženje djelovalo, čime se stvarao privid legalnosti, a tome je zasigurno pripomoglo što je u tom zajedničkom prostoru bio smješten i odvjetnički ured.

Svaki član zločinačkog udruženja imao je svoju ulogu, pa je netko, bio zadužen za pribavljanje potrebnih podataka, drugi za krivotvorenje papira, a imali su čak i osobu koja je bila zadužena za čuvanje nekretnina na koje su se nezakonito upisali.

FOTOGALERIJA Ruglo u Zagrebu: Zgrada vrijedna 12 milijuna eura zapuštena

Zagreb: Počelo suđenje Draženu Mikuliću za krivotvorenje oporuke Pavla Kanižaja
1/17
Ključne riječi

Komentara 2

IM
imamohrvatsku
11:31 26.03.2024.

Rad za opĆe dobro??!! Pa kakva Je ovo država?

SH
Shorv600
09:10 27.03.2024.

Samo u Hrvatistanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije