Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transparency International

'Korupcija nije niti lijeva niti desna, a politička imenovanja uzrok su neučinkovitog upravljanja'

Davorka Budimir
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
17.09.2020.
u 11:39

JANAF je trgovačko društvo u većinskom državnom vlasništvu na čelu kojeg se nalaze politički imenovani pojedinci na temelju stranačke pripadnosti, iako se provode formalni natječajni postupci za zapošljavanje, podsjeća predsjednica TIH-a Davorka Budimir

Povodom nove akcije USKOK-a i uhićenja radi sumnje na korupciju i zlouporabu položaja i ovlasti u gospodarstvu iz Transparency Internationala Hrvatske navode kako korupcija nije niti lijeva niti desna kao i da su politička imenovanja uzrok neučinkovitog upravljanja. U TIH-u smatraju kako je upravljanje trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu neučinkovito, štetno i nije u javnom interesu.

- JANAF je trgovačko društvo u većinskom državnom vlasništvu na čelu kojeg se nalaze politički imenovani pojedinci na temelju stranačke pripadnosti, iako se provode formalni natječajni postupci za zapošljavanje - podsjeća predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Dodaje kako je Vlada usvojila Antikorupcijski program za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu za 2019.-2020. godinu, a JANAF i revidirani Akcijski plan za isto razdoblje, te Kodeks poslovnog ponašanja 9.1.2020. godine prema svim standardima ISO kvalitete.

- Iz ovog primjera vidljivo je da koruptivni rizik nije smanjen unatoč postavljenim pravilima i  formalnim procedurama, te preventivnim alatima. Isto tako borba protiv korupcije ne smije biti korištena kao sredstvo za političke obračune, već kao jednak i mjerljiv kriterij za svaku nepravilnost bez obzira o kojem se pojedinačnom slučaju radi. Dosadašnja iskustva pokazuju da se uglavnom primjenjuju selektivni kriteriji - rekla je Budimir.

Komentara 9

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
12:02 17.09.2020.

Korupcija nije niti lijeva niti desna nego izvorno prava hrvatska, a politička imenovanja uzrok su domoljubnog upravljanja u kojemu kao svoj na svome jamiš od svojih domoljubno neodabranih.

AN
antiekstremist
12:17 17.09.2020.

" politička imenovanja uzrok su neučinkovitog upravljanja' ?? Gospođo Janaf je odlično vođena kompanija, Dinamo je odlično vođen klub i sl. Ne znači da se kriminal može dogoditi samo u loše vođenim kompanijama. Dapače često ga u dobrim kompanijama ima još i više ali ga prikrije konačni rezultat na Završnom računu !

DU
Deleted user
12:11 17.09.2020.

Zaboravila spregu pravosuđa, policije i drugih organa s politikom i javnim poduzećima, a da ne govorimo o povezanosti privatnih tvrtki s javnim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije