Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVAMO

Tvrtka iz Ivanića pod istragom u aferi 'Janaf': U samo tri godine sklopili su čak 16 ugovora

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
17.09.2020.
u 11:26

Elektrocentar Petek je osnovan 1995. godine, osnivači su mu Krešo i Miroslav Petek. Tvrtka je lani imale prihode od 679 milijuna kuna i 19 milijuna kuna dobiti.

Zbog sumnje u gospodarski kriminal, policija je u suradnji s USKOK-om u četvrtak ujutro privela predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića. Uz Kovačevića, policija i DORH sumnjaju da je još desetak osoba namještalo poslove Janafa i trgovalo utjecajem. 

Istragom je obuhvaćena i tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada. Ona se se spominje u istrazi oko navodnog namještanja poslova u Janafu, a s Janafom je u zadnje tri godine sklopila 16 ugovora, uglavnom samostalno. Samo njih nekoliko je sklopila kao dio zajednice ponuditelja.

Neslužbeno se saznaje da je Kovačević je navodno primio 1,9 milijuna kuna od Kreše Peteka, šefa tvrtke Elektrocentar Petek, kako bi toj tvrtki pogodovao i davao građevinske i inženjerske poslove.

Za sve te ugovore proveden je postupak javne nabave, no Janaf nije obveznik Zakona o javnoj nabavi. Vrijednost tih ugovora ne navodi u Janafovom registru. Zadnji ugovor Janaf i Elektrocentar Petek sklopili su u ožujku ove godine i to za izvođenje radova na zamjeni srednjenaponskih kabela za napajanje transformatorskih stanica PTS 4 i PTS 2 RPGE – nužno napajanje. 

Elektrocentar Petek osnovan je 1993. godine, osnivači su mu Krešo i Miroslav Petek. Tvrtka je lani imale prihode od 679 milijuna kuna i 19 milijuna kuna dobiti. 

1/28

Među osumnjičenima su, doznaje Večernji list, i dva saborska zastupnika: Dražen Barišić (HDZ), gradonačelnik Velike Gorice, te Vinko Grgić (SDP) gradonačelnik Nove Gradiške. Njih dvoje konkretno se sumnjiči da su namještali poslove vezane uz Janafove investicije. 

Predsjednik MIP-a Robert Janković za Večernji je potvrdio kako je DORH zatražio ukidanje imuniteta za tu dvojicu zastupnika. 

 

Komentara 45

PI
pop ivan tolj
11:50 17.09.2020.

kada će na red HEP. PPDIV i Ivana Vrdoljak? Čekamo strpljivo.

SA
SamoIstina
12:35 17.09.2020.

Bitno se dokopati ugovora sa državom i državom povezanim poduzećima, a onda umjesto meda i nafte teku rijeke novca na štetu države i onih koji je sve teže financiraju!

KI
kiseli
12:15 17.09.2020.

Ja samo znam da je tvrtka Petek na glasu da nikome ništa ne plaća. Tako da me čudi ova bilanca. I nas su zvali pa im je direktor rekao zaboravi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije