Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE TEŽE STANJE

Korona u BiH odnosi cijele obitelji, majka i dva sina preminuli u nekoliko dana

Građani Sarajeva i na ulicama nose zaštitne maske
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/5
17.03.2021.
u 12:00

U BiH raste broj pozitivnih, županije su primorane uvoditi strože mjere kako bi zaustavile širenje zaraze

Da koronavirus u BiH odnosi cijele obitelji, potvrđuje i posljednji slučaj koji se dogodio u Tuzlanskoj županiji. Obitelj Joldić iz tuzlanskoga naselja Bukinje u samo osam dana ostala je bez tri člana. U razdoblju od 7. do 15. ožujka preminula su dva brata i njihova majka, a svi su bili zaraženi koronavirusom.

Velika potrošnja kisika

Hariz Joldić (70) bio je hospitaliziran na UKC-u Tuzla zbog upale pluća izazvane zarazom koronavirusom, a preminuo je 7. ožujka od zatajenja srca, koje nije izdržalo borbu s bolešću. Harizova majka Bejza Joldić (98) preminula je 13. ožujka, a bila je pozitivna na koronavirus. Fuad Joldić (60), još jedan Bejzin sin, preminuo je 15. ožujka. On je, kao i njegov brat Hariz, bio hospitaliziran zbog teške upale pluća, kojoj je podlegao. Sličan slučaj dogodio se krajem prošle godine u Bugojnu, gdje su u svega nekoliko dana od posljedica COVID-19 preminuli otac i dva sina.

U ožujku su u Travniku u četiri dana preminula dva brata od posljedica koronavirusa. Imali su 42 i 48 godina. Posljednjih dana u BiH je sve teža situacija, bolnice su pune, a sve je manje zaliha medicinskoga kisika. Sve je više mladih s teškom kliničkom slikom. U Sarajevu je od posljedica koronavirusa preminuo 23-godišnji Mehmed Efendić. Mladić je bio sportaš bez kroničnih oboljenja.

26.10.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U sarajevskoj Opcoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakas" danas je otvoren Infektivni odjel za smjestaj laksih i srednje teskih pacijenata zarazenih koronavirusom. Danas ce biti primljeni i prvi pacijenti, a kapacitet je 30 kreveta. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL, ilustracija

Zbog enormnoga povećanja potrošnje kisika u BiH, izazvanoga pandemijom, proizvodnja i nabava dosegnule su kritičnu točku.

- Situacija je alarmantna. S obzirom na to da je trenutačna potrošnja kisika višestruko iznad naših proizvodnih kapaciteta, prinuđeni smo uvoziti ga s različitih lokacija iz inozemstva po različitim i znatno višim cijenama, sve kako bismo kontinuirano održali opskrbu kisikom u BiH. Kompanija Messer vrši danonoćne napore kako bi održala sustav “nabava - isporuka” kliničkim centrima u Sarajevu i Tuzli te bolnicama u Bihaću, Zenici, Mostaru, Travniku i velikom broju domova zdravlja. Kisika je sve manje na tržištu i sve ga je teže nabaviti i transportirati - naveo je generalni direktor kompanije Messer Tehnoplin / Messer BH-Gas Avdo Dedić. Zbog sve teže situacije županije uvode strože mjere.

Vlada SBŽ-a održala je izvanrednu sjednicu na kojoj je odlučeno da se policijski sat, počevši od 17. ožujka, s 23 pomakne na 22 sata i traje do pet ujutro. Ta je mjera na snazi do 1. travnja. Preporuka je da svi koji mogu prakticiraju rad od kuće. Prelaska na online nastavu za sada neće biti.

ZHŽ uvodi nove mjere

Na poziv predsjednika Vlade ZHŽ-a, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u županiji, održan je sastanak kojem su nazočili Tomislav Pejić, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi, Toni Kraljević, ministar financija, David Grbavac, ministar unutarnjih poslova, Drago Martinović, ravnatelj Uprave civilne zaštite, Andrea Jurić, ravnateljica ZZJZ-a ZHŽ-a, i Stipan Zovko, glasnogovornik Stožera. Predloženo je uvođenje restriktivnijih mjera kako bi se negativan trend zaustavio i povećanje nadzora trenutačnih mjera od MUP-a i inspekcije. Sjednica Stožera civilne zaštite održat će se 18. ožujka, kada bi trebale biti usvojene i nove mjere. S obzirom na povećan broj zaraženih, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg kazao je kako će biti prisiljeni uvoditi nove mjere ako se nastavi trend rasta broja novozaraženih. Rekao je kako u cijeloj situaciji nisu problem mjere, nego njihovo nepoštovanje.

- Taj problem je evidentno uzeo maha u posljednje vrijeme zbog liberalnoga načina života u Hercegovini. Na lude provode vikendima dolaze gosti čak iz susjedne Republike Hrvatske, zbog čega im nije teško uraditi test za povratak u svoju zemlju - objasnio je Herceg.

S druge strane, trakavica oko nabave cjepiva u BiH još uvijek traje. Veleprometnici zainteresirani za nabavu cjepiva za FBiH imali su rok jučer do 16 sati za dostaviti dokumentaciju i ponude. Kako Klix.ba doznaje, dostavljena je samo jedna ponuda koja ispunjava sve uvjete, a navodno je riječ o kompaniji Medimpex iz Sarajeva. Dok građani čekaju, glasine kako se političari i dužnosnici cijepe izvan BiH okrunio je Ustavni sud čiji su se zaposlenici cijepili u Srbiji. 

VIDEO: Plenković o obustavi primjene cjepiva AstraZenece

Ključne riječi

Komentara 24

DU
Deleted user
12:58 17.03.2021.

U mojoj ulici umrla od korone cijela obitelj.Njih dvanaest.Svi preko 139 godina

DU
Deleted user
12:23 17.03.2021.

Molim izvor i dokaz istinitosti navoda!!!

5S
505.scrtom
13:48 17.03.2021.

jako bolesni i stari ljudi i prije su umirali i bez korone,samo sa gripom, čemu takva panika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije