Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa HGK

Koristite hrvatsko, time ćete ojačati domaću industriju

potres
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/7
05.04.2020.
u 13:51

Spremni smo u sanaciju nakon zagrebačkog potresa ući i s posebnim popustima, kažu u Samoborki

Hrvatska gospodarska komora zatražila je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da se u zakon o obnovi objekata nakon potresa u Zagrebu i okolici, koji je u postupku donošenja, ugradi i preporuka da se pri radovima koriste domaći proizvodi.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet, objašnjava da su hrvatski proizvođači spremni pomoći svim oštećenima u potresu, a neki od njih već su najavili i da će dati popuste na svoje proizvode koji će se koristiti pri obnovi zgrada i kuća.

- HGK želi zaštititi i ojačati domaću industriju, a hrvatski proizvodi koji se mogu koristiti pri obnovi su crepovi, beton, hidroizolacija, žbuke, drvena građa, parketi, stolarija, čelik, armatura, reparaturni mort, boje... - nabraja M. Čagalj. Time bi se, smatraju u HGK, zaštitili domaći proizvođači, očuvala radna mjesta te osigurala brža i lakša opskrba zbog stanja na granici. Drže i da u ovakvim kriznim situacijama kao što su pandemija koronvirusa i potres trebamo postići samoodrživost te stoga moramo postati svjesni da hrvatska industrija treba biti jaka.

- Na ovaj način domaću proizvodnju građevnog materijala možemo vratiti na staru slavu. Nažalost, zbog potresa će imati posla sljedećih pet do deset godina - ističe M. Čagalj i podsjeća da je HGK izradio katalog hrvatskih proizvoda u kojemu su upisane i njihove tehničke karakteristike. Već godinama, naime, predsjednik HGK Luka Burilović traži da se ugrađuju hrvatski proizvodi, pa su zato i krenuli u izradu kataloga u kojem ih je dostupno gotovo 3000, većinom vezanih uz gradnju i opremanje.

- To je idealna prilika da se okrenemo domaćoj industriji u procesu obnove nakon potresa, ali i da generalno javnom nabavom supstituiramo uvoz našim proizvodima potvrđene kvalitete - ističe Burilović.

Jedna od hrvatskih tvrtki koja je odmah Vladi i Stožeru civilne zaštite izrazila spremnost da pomogne u obnovi potresom oštećenih kuća jest Samoborka, a član njezine uprave Tomislav Trčak kaže kako ih je na to potaknula senzibiliziranost sa Zagrebom. Ključno je, kaže, da se stvari ubrzaju, a Samoborka ima tehnološka rješenja za sanacijske sustave, kao i stručnjake u tom području. Trčak ističe i da je, kako bi se stvari pokrenule, u obnovu potrebno uključiti sve, pa i strane tvrtke.

- Sad ne razmišljam kao menadžer, nego kao svaki čovjek, kako mogu pomoći. Nije vrijeme za zarađivanje, nego da se opstane. Stoga smo spremni s posebnim popustima ući u cijelu priču oko obnove nakon potresa - poručuje Trčak, koji hvali i HGK jer je, kaže, jako brzo odgovorio na njegov mail vezan za obnovu Zagreba.

A i stav je u Ministarstvu graditeljstva, ističu, da je ovo prilika za domaću građevinsku industriju i operativu te da je preporuka projektantima da projektiraju tako da se mogu koristiti hrvatski proizvodi.

- Već je na prvom sastanku vezanom za zakon iz HGK došao upravo takav prijedlog te ćemo sigurno o svim mogućnostima još raspravljati. U suradnji s Ministarstvom gospodarstva, ugradit ćemo u novi zakon sve što je u skladu s mogućnostima - napominju u Ministarstvu graditeljstva.

VIDEO Počela je sanacija zagrebačke katedrale

Ključne riječi

Komentara 2

SA
samoborka
16:45 05.04.2020.

Koristim kvalitetnije i povoljnije. Ako je to domaće, u redu. Ako nije, zaista me zaboli briga čije je. Daleko od toga da je hrvatsko kvalitetnije, to su izlizane floskule. Hrvati desetljećima nisu ulagali u razvoj, znanje, tehnologiju i širenje, zato danas imaju nisku proizvodnost uz iznimno visoke troškove proizvodnje i zastarjelu tehnologiju, a to rezultira nekonkuretnošću i visokim cijenama finalnih proizvoda. I bez obzira što nam je voda odavno došla do grla, stvari se i dalje ne mijenjaju. Zato tonemo. Države koje smo prije gledali s podsmijehom, iznad svega Češku, Poljsku, Mađarsku, su nas debelo prešle po gotovo svemu. I zato..objesite si o rep sentiment, svoj nelako zarađeni novac trošim i trošit ću isključivo po kriteriju što više kvalitete za što povoljniju cijenu.

SN
Snowman
15:33 05.04.2020.

to je najnormalnije na svijetu da trosite Vase. Za to nije trebao biti potres ili sto god drugo. Hrvatska najprije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije