Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDNO PRIZNANJE

Lada Borovina Kovjanić iz tvrtke mStart plus je Inženjerka godine

Foto: Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora
1/10
08.05.2024.
u 15:54

Finalistice su bile inženjerke iz raznih branši, a njihovi karijerni putevi su vrlo inspirativni i raznoliki

Magistra inženjerka informacijskih tehnologija Lada Borovina Kovjanić, koja radi kao senior softver inženjerka u tvrtki mStart plus, proglašena je Inženjerkom godine 2024. na svečanoj ceremoniji u Zagrebu. Drugo je to izdanje izbora u kojem je odaziv i ove godine bio izniman, objavljeno je u priopćenju.

Inače, na natječaj je pristiglo više od 70 prijava iz cijele Hrvatske. Finalistice su bile inženjerke iz raznih branši, a njihovi karijerni putevi su vrlo inspirativni i raznoliki. Žiri je među deset finalistica ovogodišnjeg izbora u Ladi Borovini Kovjanić prepoznao „predsjednicu generacije“. Njezina životna priča procijenjena je kao najbolji primjer mladima da se odupru stereotipima, otkriju svoje talente i pronađu svoj put.

- Iznimno sam ponosna i počašćena. Zahvaljujem se obitelji i kompaniji mStart plus na podršci. Doista sam kraljevski tretirana na svom radnom mjestu, kao jedina žena u timu od dvadeset muškaraca. U ovom je poslu važno da se svatko izbori sam za sebe. Možda su žene malo skromnije i sklone to ne činiti. No, djevojkama bi poručila da budu samouvjerene i da se uvijek bore same za sebe - poručila je Lada.

Ovogodišnju generaciju finalistica, uz Ladu Borovinu Kovjanić, čine:

● IVANA ABRAMOVIĆ, Projektna inženjerka razvoja proizvoda, Kraš
● VLATKA JAJETIĆ, Voditeljica Službe za obradu kibernetičkih incidenata i upravljanje sigurnošću, Carnet
● IVANA JAZBEC, Voditeljica projekata, Intea
● MARINA MEDIĆ, Projektantica elektromotora i voditeljica investicijskih projekata, Končar
● NIVES MUSTAPIĆ, Voditeljica robotike, Codel
● ANDREA PIRŠA ILIĆ, Rukovoditeljica Centra izvrsnosti za podatke i umjetnu inteligenciju, A1 Hrvatska
● MAJA TRSTENJAK, Voditeljica Laboratorija za logistiku i viša asistentica na Zavodu za industrijsko inženjerstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje
● MARINA VANJEK, Stručnjakinja je za geološku razradu ležišta, INA
● ŽELJKA VARJAČIĆ, Voditeljica projekata gradnje, Spar Hrvatska

- Cilj ove inicijative je inspirirati mlade djevojke da krenu stopama inženjerki koje okupljamo u ovom projektu kako bi čim više mladih i talentiranih djevojaka odabralo karijeru u STEM-u. Inicijative poput ovih unapređuju javno-privatna partnerstva i jako su važne za tvrtke članice naše komore. Nadamo se da ćemo ovakvim inicijativama podignuti svijest o tome kako osigurati visoko kvalificiranu radnu snagu u Hrvatskoj, a time i za kompanije koje okuplja naše udruženje - navodi Stefanie Ziska, direktorica Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK).

POVEZANI ČLANCI:

- Inženjerstvo je ključno za razvoj čovječanstva i to bi trebao biti najvažniji motiv budućim generacijama kada se odlučuju za ovu profesiju. Zašto bismo ograničili svoje talente samo na polovicu populacije? Učenice se natječu u fizici, matematici, kemiji i drugim STEM predmetima s jednakim uspjehom kao i njihovi kolege. S našom podrškom i uzorima poput finalistica za Inženjerku godine, na putu budućeg razvoja tehnologije, a za dobrobit čovječanstva, može koračati više njih. Ovdje smo da im osiguramo mentorstvo, edukaciju i prilike za rast te smo iznimno ponosni što u finalu ovog izbora imamo toliko talentiranih, inspirativnih žena - kaže Medeja Lončar, direktorica Siemensa Hrvatska.

Ovogodišnji izbor za „Inženjerku godine“ održao se 8. svibnja u Zagrebu u okviru Njemačkohrvatskog gospodarskog foruma. Organizatori izbora su Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (AHK Kroatien) i partner Mediade te Siemens Hrvatska kao inicijator. Inicijativu podržavaju tvrtke koje su zbog izazova na tržištu rada prepoznale važnost ovog izbora: Siemens Hrvatska, Končar, mStart plus, Harburg Freudenberger Belišće, Kraš, Nexe, Scheer Adriatic, Rimac Technology, Lugera, Coca Cola, Westin i posao hr, navodi se u priopćenju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije