Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uslijed epidemije

HGK i HOK ukidaju članarine svojih članica na tri mjeseca

Luka Burilović
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
20.03.2020.
u 16:34

- Ovo je situacija u kojoj svi moramo ponijeti teret i pokazati solidarnost. Smanjujemo plaće i odgađamo sve troškove koji nisu neophodni za funkcioniranje - istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) donijela je danas Odluku da se, uslijed epidemije koronavirusa i temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, privremeno ukida obveza plaćanja članarine.

Financijska služba HGK napravila je analizu i donijeta je odluka da se za iduća tri mjeseca, odnosno dok god bude potrebno, ovisno o razvoju situacije, ukida članarina za sve poduzetnike koji zbog teške situacije u kojoj su se našli ne ostvaruju prihod. HOK je pak upravo donio Odluku kojom traži Skupštinu da oslobodi sve obrtnike plaćanja komorskog doprinosa u slijedeća tri mjeseca počevši od 1. travnja 2020.

- Ovo je situacija u kojoj svi moramo ponijeti teret i pokazati solidarnost. Smanjujemo plaće i odgađamo sve troškove koji nisu neophodni za funkcioniranje. Fokus svih naših aktivnosti je na rješavanju problema poduzetnika. Naše stručne službe dobivaju na tisuće upita dnevno, a kontaktni centar odgovara od 0 do 24. U ovom trenutku HGK je gospodarski stožer zemlje - istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, ističući kako je taj korak, s obzirom na trenutno stanje, samo logičan nastavak našeg nastojanja da što više olakšaju život poduzetnicima u krizi.

- Smatramo da isključivo otpis svih javnih davanja može pomoći obrtnicima u prevladavanju ove krize - rekao je pak Dragutin Ranogajec, čelnik HOK-a. Dodaje kako vodeći računa i o razvoju situacije i sve većoj ugroženosti svih obrta u svim sektorima, traže i otpis obveza za javna davanja umjesto odgode, jer odgoda neće zaustaviti otpuštanje radnika ni zatvaranje obrta.

Komentara 1

ST
stefj
16:51 20.03.2020.

Ovo je do sada prva i jedina prava gospodarska mjera. Jedina... Malo, ali čovjeka veseli i olakšava situaciju onima koji ipak odluče ne zatvoriti poduzeće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije