Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INCIDENT U EUROPI

Milijuni jaja kontaminirana su pesticidom: 'Riječ je o kriminalu'

jaja
Foto: Reuters/PIXSELL
08.08.2017.
u 14:50

Prodavači u više europskih zemalja bili su prisiljeni povući s polica supermarketa milijune kontaminiranih jaja, a čini se da će se u Nizozemskoj morati usmrtiti milijuni kokoši.

Njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt danas je za televiziju ARD kazao da je slučaj kontaminiranosti jaja pesticidom koji nije dopušten u proizvodnji hrane za ljudsku konzumaciju zapravo kriminal. 

"Riječ je o kriminalu, to je vrlo jasno", kazao je Schmidt ne objavivši pojedinosti o incidentu. 

Prodavači u više europskih zemalja bili su prisiljeni povući s polica supermarketa milijune kontaminiranih jaja, a čini se da će se u Nizozemskoj morati usmrtiti milijuni kokoši. 

Europska komisija je objavila da je o većoj količini kontaminiranih jaja doznala krajem srpnja kada je dobila službenu obavijest od Belgije, no još nije ustanovljeno je li ta zemlja prekršila ijedno pravilo s obzirom na to da informaciju nije objavila ranije. 

Skandalom je pogođeno 12 od 16 njemačkih saveznih država. Prije otprilike tjedan dana doznalo se da jaja s nizozemskih farmi sadrže visoku razinu fipronila, sastojka koji se koristi za uklanjanje buha, uši i krpelja sa životinja. Treba istaknuti da je njegova upotreba kod životinja koje su namijenjene ljudskoj prehrani strogo zabranjena. 

Velika količina kontaminiranih jaja iz Nizozemske i Njemačke našla se i na policama trgovina u Švedskoj, Švicarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Svjetska zdravstvena organizacija fipronil u velikoj količini smatra umjereno toksičnim

Komentara 3

DU
Deleted user
15:29 08.08.2017.

...jeli jasno kamo treba usmjeriti stroge kontrole prehrambenih proizvoda.? ....stalno nam pristiže hrana loše kvalitete, čak i zatrovana salmonelom iz naše EU. ...on se okomio na susjede s istoka i podigao trošak kontrole 20 puta. ....čovječe!!!!

DU
Deleted user
15:02 08.08.2017.

Ne može se to dogoditi našem Tolyju. Taj puše i na hladno jaje. Jer kasno je kad se dogodi.

SS
sokac sa drave
12:48 09.08.2017.

Radi objektivnog informiranja demokratske javnosti u "demokratskoj" drzavi hocemo imena uvoznog lobija koji unistava nasu proizvodnju da u slicnom slucaju znamo koga cemo hvatati za vrat i jako jako dugo im vrat stiskati.Druge nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije