Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u britanskom podcastu

Kolinda o izborima 2020.: 'Rusi su proveli hibridne akcije što je pridonijelo rezultatu'

KATAR 2022 - Kolinda Grabar Kitarović na utakmici između Hrvatske i Belgije
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
11.09.2023.
u 22:45

“Ali Putin mi je vrlo otvoreno rekao, u jednom od otvorenih razgovora koje smo imali, da je nažalost pustio Sloveniju i Hrvatsku da umaknu i postanu članice EU i NATO-a, ali da neće dopustiti druge zemlje da odu", otkrila je Kolinda Grabar-Kitarović

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović gostovala je proteklog tjedna u podcastu One Decision Sir Richarda Dearlovea, bivšeg direktora britanske vanjsko-obavještajne službe MI6. Govorila je o ratu u Ukrajini, Zoranu Milanoviću, Vladimiru Putinu te drugim temama. 

Suvoditeljica podcasta, Julia McFarland, povukla je paralelu između ratova u Hrvatskoj i Ukrajini, a komentirajući ukrajinsku operaciju oslobađanja okupiranog teritorija, Grabar-Kitarović je ustvrdila da je “prije nego je protuofenziva započela, zapravo bila jedan od onih glasova koji su upozoravali da treba smanjiti očekivanja od Ukrajinaca”. Kaže da je imala realističniju perspektivu upravo zbog hrvatskog iskustva, piše N1.

VEZANI ČLANCI:

Grabar-Kitarović već je nekoliko puta ove godine posjetila Ukrajinu, a kaže da, osim što pokušavaju iscrpiti Ukrajince, Rusi pokušavaju iscrpiti našu podršku. Kao jedan od najtežih dugoročnih problema istaknula je miniranje okupiranog teritorija. "Ulažemo zaista puno napora u to. Radimo zajedno s GLOBSEC-om i nastavit ćemo raditi, ali vrlo sam angažirana i osobno, na međunarodnoj i na hrvatskoj razini, jer imamo vrlo slično iskustvo", rekla je te dodala da smatra kako će Ukrajini trebati “desetljeća da razminira teritorij”.

Govoreći o ruskom utjecaju u balkanskoj regiji, upozorila je kako “oni koji se protive ulasku Bosne i Hercegovine u NATO i EU” koriste izlike kako se to ne bi dogodilo i da je trebalo iskoristiti trenutak prije nekoliko godina kada se cijelo vodstvo BiH slagalo oko pristupanja akcijskom planu za članstvo (MAP) u NATO-u. 

“Davajući MAP Bosni i Hercegovini, imali bi značajan stupanj kontrole nad tim kamo BiH ide u sigurnosnom i vojnom pogledu. Nažalost, izgubili smo priliku jer RS sad jasno daje do znanja da ne želi NATO ni EU”, rekla je pa upozorila i da Putin “rekreira sfere utjecaja, odnosno sfere kontrole”, ali pritom “ide mnogo dalje od sfere utjecaja koju je Rusko Carstvo, na primjer, imalo na Balkanu”, jer to carstvo “nikad nije bio zainteresirano za Hrvatsku i BiH, uvijek je imalo interes istočno od Drine”.

“Ali Putin mi je vrlo otvoreno rekao, u jednom od otvorenih razgovora koje smo imali, da je nažalost pustio Sloveniju i Hrvatsku da umaknu i postanu članice EU i NATO-a, ali da neće dopustiti druge zemlje da odu. To je bilo prije ulaska Crne Gore u NATO, što je bilo znakovito jer su doslovno pokušali izazvati puč prije nego se Crna Gora pridružila”, otkrila je Grabar-Kitarović, prenosi N1. 

Osvrnula se i na Milanovićeve izjave oko rata u Ukrajini. “Kao Hrvaticu me najviše brine mišljenje da ovo nije naš rat i da se trebamo držati podalje te da ćemo se tako zaštititi. To nije istina. Ukrajinci brane naše vrijednosti. Ovdje se ne radi o širenju NATO-a, ima mnogo dublje korijene. I kako sam već rekla, iz privatnih razgovora sam zaista detektirala da Putin želi imati mnogo veći utjecaj na Hrvatsku koja tradicionalno nije bila dio njihove sfere utjecaja”, kaže.

VEZANI ČLANCI:

“Ne kažem da su njegove namjere uvijek bile zloćudne. Mislim da je tada pokušavao pridobiti Hrvate većom suradnjom, opskrbom plinom itd., ali krajnji cilj bio je imati utjecaj i staviti je između NATO-a i EU te Rusije”, dodala je te kazala kako su najveće nesuglasice među njime bile oko terminala za ukapljeni plin (LNG) na Krku.

“Pokušao mi je objasniti da on ne bi bio ekonomski ispravan za Hrvatsku jer je LNG puno skuplji. Ja sam mu odgovorila – uza svo dužno poštovanje, gospodine predsjedniče, ja ovdje govorim o geopolitici. Pokušavam osigurati hrvatsku neovisnost o bilo kojem izvoru plina i ne govorim da biste vi to napravili, što se na kraju dogodilo, ali da sam vidjela ranije slučajeve kad je Rusija zavrnula cijevi Ukrajini pa bi Hrvatska ostala bez plina”, prepričala je

“Taj LNG terminal je bio najveća sporna točka s Rusijom i vjerojatno je bio razlog za hibridne akcije tijekom predizborne kampanje, što je pridonijelo rezultatu izbora 2020.", dodala je, govoreći o Rusiji. Grabar-Kitarović se osvrnula i Putinov pristup prema njoj te rekla da je njen dojam da je “prema ženama imao staromodni pristup džentlmena i uvijek je bio pristojan i blag”.

VIDEO 69 tona težak Challenger u plamenu: Ukrajinci objavili snimku, uništen prvi takav tenk

Komentara 41

Avatar Wronsky
Wronsky
09:14 12.09.2023.

Za Škoru bi slobodno mogli reči da je Putinov igrač. Nanijeo je veliku štetu hrvatskoj desnici, kao po scenariju odigrao svoju rolu i povukao se. Vjerovatno zna da nije kapacitet za političara i ako je netko želio ubaciti kukavičje jaje, izabrali su pogodnu osobu. Vjerovatno je i adekvatno nagrađen i ova Kolindina sumnja ima osnove jer je SDP, ćije je oličenje Milanović, bio protiv izgradnje LNG terminala a time i o večoj ovisnosti i povezanošću sa Amerikom.

FB
FB
10:01 12.09.2023.

Pisac je htio reći slijedeće - jako je teško ostvariti pobjedu kada je protiv tebe sinergija jugonostalgičara i ruskih "desničara" (Domovinski pokret, Suverenisti, dio HSP-a, Ćuprijaši).

BU
burza
07:51 12.09.2023.

Pisite sto ocete protiv nje ali ona je cjenjena osoba u svijetu i rado videna a milanovic pozivan samo po pasaluku i po Hrvatskj gdje se dobro jede

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije