Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u EUROPI

Kremlj i Pjongjang potvrdili sastanak Putina i Kim Jong Una, SAD spominje nove sankcije

Putin i Kim Jong Un
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
11.09.2023.
u 22:56

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je o napretku kod Bahmuta - mjesta gdje su se gotovo godinu dana odvijale najteže borbe dok ga ruska vojska nije zauzela u svibnju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da je ukrajinska vojska koja provodi protuofenzivu protiv ruskih okupacijskih snaga napredovala na južnoj bojišnici prošli tjedan, te da je također bilo pomaka u blizini Bahmuta na istoku. Čini se da njegove posljednje izjave o tromjesečnoj protuofenzivi potvrđuju procjene drugih dužnosnika o napredovanju, iako skromnom, na istoku i jugu.

Tijek događaja:

22:51 - Moskva i Pjongjang potvrdili su da će se u Vladivostoku održati sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una, priopćio je Kremlj. Državni mediji u Sjevernoj Koreji također su potvrdili sastanak.

Kremlj je na svojoj internetskoj stranici objavio da će Kim "službeno posjetiti Rusiju u danima koji dolaze" i da će se sastati s Putinom "na poziv" ruskog čelnika. U ponedjeljak su mediji izvijestili da se Kim u Pjongjangu ukrcao u oklopni vlak koji je krenuo prema granici, ali to nije potvrđeno.

State Department je u ponedjeljak objavio da SAD zadržava pravo uvođenja novih sankcija u svjetlu planiranih razgovora o kupoprodaji oružja između Kima i Putina. Glasnogovornik Matthew Miller je rekao da je to što Rusija treba oružje znak slabosti.

"To što Rusija mora moliti Sjevernu Koreju za vojnu pomoć govori o učinkovitosti naših sankcija i naših izvoznih kontrola, da su im uskraćeni oružje i sirovine koji im trebaju za rat", izjavio je.

Sastanak Putina i Kima bit će prvo putovanje sjevernokorejskog čelnika inozemstvo u više od četiri godine i prvo od pandemije covida-19. Posljednji Kimov posjet bio je Vladivostoku 2019., na prvom samitu s Putinom, nakon što su propali pregovori s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o odustajanju Sjeverne Koreje od nuklearnog programa.

VIDEO 69 tona težak Challenger u plamenu: Ukrajinci objavili snimku, uništen prvi takav tenk


15:54 - Ukrajinska vojska tvrdi kako očekuje veliku mobilizaciju u Rusiji u narednom periodu, a pokušat će se regrutirati stotine tisuća novih vojnika iz Rusije, kao i okupiranih regija u Ukrajini.

- Masovna prisilna mobilizacija stanovništva se očekuje uskoro u Rusiji i privremeno okupiranim područjima Ukrajine zbog velikih gubitaka okupatora - citirao je Reuters visoke dužnosnike.

Zasad nije poznat točan broj ljudi koji bi se mobilizirao, ali se brojke kreću između 400.000 i 700.000. Zasad ne postoje dokazi koji bi potvrdili ove informacije.


13:34 - Sky News javlja da je Kremlj potvrdio da će sjevernokorejski vođa Kim Jong-un posjetiti Rusiju.

"Na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina, šef državnih poslova Demokratske Narodne Republike Koreje Kim Jong Un doći će u službeni posjet Ruskoj Federaciji sljedećih dana", stoji u priopćenju Kremlja.


13:21 - Ruski predsjednik Vladimir Putin je stigao u Vladivostok - moguće mjesto njegovog navodnog sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Ranije je Sky News izvijestio da je tamo pojačana prisutnost policije. Kim Jong Un sastao sw na istom mjestu s Putinom tijekom njegovog jedinog poznatog prethodnog posjeta Rusiji 2019.

Putin je stigao uoči dvodnevnog putovanja kako bi sudjelovao na Istočnom gospodarskom forumu, objavila je ruska državna novinska agencija TASS na Telegramu.

"Vladimir Putin započeo je svoje putovanje u Primorski kraj posjetom brodograđevnom kompleksu Zvezda u gradu Boljšoj Kamen, 30 km od Vladivostoka. Ovdje će šef države sudjelovati u ceremoniji imenovanja dvaju tankera klase Arctic ice", objavio je TASS.


13:15 - Kremlj je podržao Vladimira Putina da pobijedi uvjerljivom većinom ako se odluči kandidirati na sljedećim ruskim izborima. Putin tek treba objaviti svoju namjeru da se kandidira, ali ako to učini - 'Nitko se ne može natjecati s Putinom', rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi državna novinska agencija RIA.


10:35 - Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock naglasila je da je Ukrajini mjesto u Europskoj uniji tijekom posjeta glavnom gradu ugrožene zemlje Kijevu u ponedjeljak ujutro. "Ukrajina se može osloniti na nas i na naše razumijevanje proširenja EU kao nužne geopolitičke posljedice ruskog rata", rekla je Baerbock nakon dolaska, navodi se u priopćenju.

Ukrajina već ima status kandidata, rekla je Baerbock te dodala: "A sada se pripremamo donijeti odluku o otvaranju pregovora o pristupanju EU". Što se tiče pravosudne reforme i zakona o medijima, reformski rezultati Ukrajine već su impresivni, rekla je. No još je dug put u provedbi antioligarhijskog zakona i borbi protiv korupcije, dodala je ministrica vanjskih poslova. To je četvrti posjet njemačke ministrice Baerbock  od izbijanja rata u Ukrajini u veljači 2022.

VEZANI ČLANCI:


9:55 - Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un navodno je napustio svoju zemlju i na putu je za Rusiju na sastanak s predsjednikom Putinom, javlja južnokorejska televizija YTN. YTN se poziva na vladin izvor i sugerira da je Kim krenuo prema sjeveroistočnoj granici Sjeverne Koreje posebnim vlakom, a sastanak će se vjerojatno održati već u utorak.

Ruska agencija Interfax također je raspravljala o njegovom dolasku, a jutros je objavila da se posjet očekuje "u narednim danima". Nije potvrđeno je li Kim napustio Sjevernu Koreju.


6:18 - Dvije bespilotne letjelice oborile su ruske snage protuzračne obrane dok su letjele iznad regije Belgorod u ponedjeljak rano ujutro, rekao je regionalni guverner.

 "Naš sustav protuzračne obrane bio je angažiran iznad gradske četvrti Yakovlevo. Dvije bespilotne letjelice (bespilotne letjelice) tipa zrakoplova su oborene. Nije bilo žrtava. Fragmenti jedne od bespilotnih letjelica pali su na kolnik u blizini privatne stambene kuće", Belgorod rekao je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov u objavi na Telegramu.

VEZANI ČLANCI:


6:05 - Dva strana volontera humanitarne pomoći su ubijena, a još dvoje hospitalizirano u ruskim napadima u istočnoj Ukrajini, objavile su španjolske i ukrajinske vlasti.

"Od sada pouzdano znamo da je kanadski državljanin Anthony Ignat ubijen. Nažalost, španjolska državljanka Emma Igual također je vjerojatno ubijena", rekao je predsjednik Zelenski u svom obraćanju u nedjelju navečer.


6:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da je ukrajinska vojska koja provodi protuofenzivu protiv ruskih okupacijskih snaga napredovala na južnoj bojišnici prošli tjedan, te da je također bilo pomaka u blizini Bahmuta na istoku.

Čini se da njegove posljednje izjave o tromjesečnoj protuofenzivi potvrđuju procjene drugih dužnosnika o napredovanju, iako skromnom, na istoku i jugu.

"Tijekom proteklih sedam dana napredovali smo u (južnom) sektoru Tavrije", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. "Ima pomaka u sektoru Bahmuta. Da, ima pomaka."

Zelenski je rekao da ukrajinske snage drže položaje na drugim bojišnicama na istoku - kod Avdivke i Marinke blizu žarišta ruskih glavnih napada, kao i Limana i Kupjanska, koji su također meta ruskih pokušaja napredovanja dalje na sjever.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je o napretku kod Bahmuta - mjesta gdje su se gotovo godinu dana odvijale najteže borbe dok ga ruska vojska nije zauzela u svibnju.

Zelenskij i drugi dužnosnici kažu da protuofenziva zahtijeva vrijeme, a odbacili su kritike zapadnih medija da ide presporo zbog taktičkih grešaka, poput slanja vojske na krive lokacije.

U intervjuu koji je u nedjelju dao časopisu Economist, Zelenski je rekao da je stabilan napredak ključan za održavanje morala.

"Sad imamo pomak. To je važno", prenio je Economist.

GALERIJA Žestok napad Rusa na Kijev

Putin i Kim Jong Un
1/9

Komentara 29

PR
pravednik2
16:11 11.09.2023.

Kim debeli daje "vođi" zahrđane granate, a dobija zauzvrat zatrovanu pšenicu i rižu za gladne jadnike u njegovom konzlogoru Sj. Koreja.

Avatar ZLO
ZLO
14:16 11.09.2023.

Rusiji treba topovskih granata svih kalibarabi radne snage. A to Korea ima.

ST
Stvarnost
20:35 11.09.2023.

Pa dobro mora i Rusima neko da da oruzije do sada su se borili lopatama i vilama😂😂😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije