Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Američki general: Protuofenziva mora završiti za 30 do 45 dana

Ukrainian servicemen ride a tank near the village of Robotyne
Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS
1/6
10.09.2023.
u 21:44

Ukrajinska vojska postigla je velik napredak i zadržala je znatnu borbenu moć, no bitka nije još gotova, istaknuo je general Milley

Ukrajinska vojska rekla je u nedjelju da je zauzela dodatnih 1.5 kvadratnih kilometara oko nedavno oslobođenog sela Robotine na jugu zemlje. "Rusi se drže svakog metra ukrajinske zemlje. Međutim, ukrajinske vojne snage pokušavaju što je više moguće otežati nabavku ruskoj vojsci, a u nekim područjima to je bilo uspješno", rekao je u nedjelju Aleksandar Štupun, vojni glasnogovornik prvih crta bojišnice.

U međuvremenu, na istoku Ukrajine, ruska vojska napreduje u svojim napadima. Blizu Marinke u regiji Donjeck, ukrajinski vojnici odbili su oko 15 neprijateljskih napada, prema riječima Štupuna. U regiji Harkiv, Rusi nisu uspjeli u napredovanju blizu mjesta Berestove, prema riječima ukrajinskih vlasti. Prema ukrajinskom Glavnom stožeru, u posljednja 24 sata odvilo se više od 30 bitaka.

Ukrajina se brani od ruske invazije duže od godinu i pol uz vojnu pomoć Zapada. 24. kolovoza ukrajinska vojska izvijestila je o oslobađanju sela Robotine, koje se smatra dijelom najutvrđenijeg ruskog obrambenog zida.

Američki general: Vremenski uvjeti će se pogoršati

Prema američkom generalu Marku Milleyju, Ukrajina ima još 30 do 45 dana za provođenje operacija protuofenzive, prije nego vremenski uvjeti postanu preveliki problem.To je "i dalje razumna količina vremena", rekao je Milley, viši vojni savjetnik predsjednika Joea Bidena, u intervjuu koji je BBC objavio u nedjelju.

POVEZANI ČLANCI:

Ukrajinska vojska postigla je velik napredak i zadržala je znatnu borbenu moć, no bitka nije još gotova, istaknuo je Milley. Dodao je da bi za oko mjesec dana vremenski uvjeti mogli postati hladni. "Bit će kiše, postat će vrlo blatno. Bit će teško manevrirati i potom će nastupiti prava zima", rekao je Milley. U ovom trenutku prerano je reći je li ukrajinska protuofenziva propala ili ne, smatra.

VIDEO Ruski vojnik spretno od sebe odbio ručnu bombu

Komentara 120

DU
Deleted user
23:40 10.09.2023.

Ukrajincima u prvcu Tokmaka treba još 10-tak km da imaju južni dio Tokmaka i komunikacije u svome dometu artiljerije, a tada bi mogao uskoro slijediti definitivno početak kraja patuljka iz Kremlja i te agresije na Ukrajinu....još ako dođu za Himars rakete dužeg dometa....jao si ga okupatorima iz Rusije....žao mi Ukrajinaca....daju najbolje sinove za slobodu, ona stoka daje najgore za agresiju

Avatar "Ruski mir"
"Ruski mir"
07:19 11.09.2023.

ruski vonic iz smjera Bakhmuta obajvil su video u kojem se žale na naredbe zapovjednika s pozivnim znakom “Rostov”... kukaju da ih tjeraju u smrt i prijete im smrću jer odbijaju slijediti naredbe. Također se žale da je zapovijed da moraju ostavljati mrtve i ranjene na bojnom polju. Nekad slavna ruska vojska...

DU
Deleted user
07:12 11.09.2023.

S obzirom na kmeket naših istočnih komšija rusima očito ne ide baš najbolje rekao bih ovako na prvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije