Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKAJU SE REZULTATI

Bolnica u Splitu: Nema karantena, izolacija samo ako se neki putnik razboli

Krizni stožer splitske bolnice na konferenciji zbog koronavirusa
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/10
03.02.2020.
u 13:17

Sve osobe koje su povratnici i koje su zdrave samo trebaju biti u kontaktu s epidemiološkom službom, istaknuli su na konferenciji. Što se tiče trenutačnog stanja pacijenta, ono je stabilno

Pacijent koji je u izolaciji na Odjelu za infekcije KBC-a Split zbog sumnje na infekciju korona virusom, osjeća se dobro, a službeni nalaz uzetih briseva i u nedjelju noću poslanih u Kliniku dr.. Fran Mihaljević u Zagrebu još nisu gotovi. Rečeno je to na konferenciji za novinare Kriznog stožera za prevenciju i nadzor infekcija uzrokovanih novim korona virusom u splitskom KBC-u, održanoj zbog velikog interesa javnosti nakon što je objavljeno kako su u nedjelju uvečer zaprimili pacijenta s blagom infekcijom dišnog trakta, koji se nedavno vratio iz Kine.

- Postupili smo po protokolu. Uzeli smo briseve i poslali ih na analizu u Zagreb. Pacijent će do daljnjeg biti izoliran na našoj klinici – rekao je dr. Boris Lukšić, predsjednik Zavoda i Klinike za infektologiju splitskog KBC-a.Rekao je kako se pacijent osjeća dobro, stanje mu je stabilno, ima blagu respiratornu infekciju i ako nalazi budu negativni, postupit će po protokolu, što znači kako će u dogledno vrijeme biti pušten kući.

- U kontaktu samo sa svim nadležnim institucijama u Hrvatskoj i Europi. Situacija je pod kontrolom – ustvrdio je dr. Lukšić.
Dijana Nonković, infektolog, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo  također je ustvrdila kako su službe spremne, protokoli poznati, a ljudi imaju visoku svijest i sami se javljaju.

- Zdrave osobe, povratnici iz Kine, trebaju biti u kontaktu s infektologom 14 dana koliko traje inkubacija. Postupamo po europskom protokolu i nema potrebe za uvođenjem karantene – rekla je dr. Dijana. Na pitanje novinara rekla je kako su stupili u vezu s ljudima s kojima je povratnik iz Kine hospitaliziran u Splitu imao kontakte.

Liječnici nisu htjeli iznositi prognoze hoće li nalazi biti pozitivni ili negativni, ali je dr. Lukšić naglasio kako postoji mogućnost i da ne pokažu ni pozitivan ni negativan rezultat te će se onda morati provesti dodatni testovi ili ponoviti uzorke.

- Nadamo se da do toga neće doći i da će biti rutinski - rekao je Dr. Lukšić. Na novinarsko pitanje, rekao je kako na Klinici trenutno imaju mjesta za pet pacijenata, ali u dogovoru s kriznim stožerom imaju razrađen plan i protokol za povećanje kapaciteta, bude li potrebno.

VIDEO Studentica Anamaria Matušek iz kineskog Wuhana vratila se u Hrvatsku

Čekaju se rezultati i u Osijeku

Kod pacijenta iz Đakova koji je hospitaliziran u KBC-u Osijek, ipak ni trećim testom u Zagrebu nije isključen koronavirus. Uzorak je poslan na daljnje testiranje u Berlin, a mladić je bolje, no i dalje je u izolaciji.

Podsjetimo, mladić (26) iz Đakova se 20. siječnja vratio iz Šangaja, a u subotu mu je porasla tjelesna temperatura pa se odmah javio svojem liječniku. Prvi orijentacijski nalaz muškarca u KBC-u Osijek pokazao se pozitivnim na koronavirus, što je opovrgnuto kasnijom kontrolnom provjerom. Drugi nalaz, kako neslužbeno doznajemo, pokazao je da ipak nije riječ o koronavirusu. No trećim nalazom mogućnost za koronavirus nije isključena pa je uzorak poslan u Njemačku.

– Deset dana nakon povratka iz Kine bolesniku je tjelesna temperatura porasla na 38 Celzijevih stupnjeva i postupili smo u skladu s pravilima, odnosno kolege iz obiteljske struke najavili su ga bolnici, a mi smo ga primili i izolirali. Bolesnik je dobro, nema temperaturu, bez poteškoća je, izoliran je i nadalje. S obzirom na to da je bolesnik dobro, planiramo ga, ako test bude negativan, otpustiti kući – rekla je jučer Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektivne bolesti KBC-a Osijek.

Ključne riječi

Komentara 31

IR
i_robot24
09:09 03.02.2020.

Ma kod nas ništa ne uspijeva nece ni korona.

VI
vinyan7
09:21 03.02.2020.

To je posljedica sve veće otuđenosti hr. od samoga sebe.

OC
octavian1
09:29 03.02.2020.

Jedva cekam buru da potaraca ovo sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije