Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETOSTI NA NAJVIŠOJ RAZINI

Napetost na najvišoj razini: Tajvan živi u strahu od susjeda, zrakoplovi stalno upadaju u zračni prostor

FILE PHOTO: Special Report HONGKONG-TAIWAN/MILITARY
Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
05.01.2021.
u 11:16

Neprijateljstvo u Pekingu dramatično se povećalo otkako je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen pobijedila na izborima 2016.

Kineski zrakoplovi izveli su rekordnih 380 upada u tajvansku obrambenu zonu prošle godine, rekao je u utorak vojni dužnosnik, a think tank povezan s vojskom upozorio je da su napetosti sada na najvišoj razini od sredine 1990-ih.

Demokratski i samoupravni Tajvan živi pod stalnom prijetnjom invazije autoritarne Kine, koja otok doživljava kao vlastiti teritorij i obećala je da će ga jednog dana zauzeti, silom ako je potrebno, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Neprijateljstvo u Pekingu dramatično se povećalo otkako je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen pobijedila na izborima 2016. godine, jer odbacuje ideju da je otok dio "jedne Kine".

No, zveckanje oružjem doseglo je nove vrhunce prošle godine kad je Peking poslao mlažnjake, bombardere i nadzorne zrakoplove u tajvansku zonu za identifikaciju protuzračne obrane (ADIZ).

Glasnogovornik ministarstva obrane Shih Shun-wen rekao je da "380 upada u naš jugozapadni ADIZ 2020. godine znači puno više upada nego prije" te da "predstavlja prijetnju regionalnoj i našoj nacionalnoj sigurnosti."

Kineski zrakoplovi ciljali su to područje "kako bi testirali odgovor naše vojske, izvršili pritisak na našu zračnu obranu i stisnuli zračni prostor za naše aktivnosti", dodao je glasnogovornik.

 

Komentara 8

DU
Deleted user
11:59 05.01.2021.

Kina se nudi da bude svjetska sila kao što su radili Ameri sad če i oni bez ustručavanja .Amerika je zbog izbora oslabila politički a to mogu zahvaliti dubokoj državi

Avatar Golum
Golum
13:54 05.01.2021.

Koliko drzava je priznalo taj otok kao suverenu i samostalnu drzavu?

LU
lukatia
15:23 05.01.2021.

Lijepo je pročitati da se i Tajvan odlučio za samoupravljanje, Brozova škola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije