Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ PEKINGA

Kineski ministar istaknuo važnost EU za Kinu: 'Nadamo se da će postići stratešku autonomiju'

Chinese Foreign Minister Qin Gang at a news conference in Beijing
Foto: Thomas Peter/REUTERS
1/4
07.03.2023.
u 09:25

Kina smatra EU vrijednim strateškim partnerom i želi s njome surađivati, ali smatra da su odnosi opterećeni vezama s trećim stranama. Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang kaže kako se nada da će Europa postići stratešku autonomiju, pritom sugerirajući da bi za kinesko-europske odnose bilo korisno udaljavanje EU od SAD-a

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang sugerirao je da Peking želu udaljavanje Europe od SAD-a, rekavši da se nadaju kako će europske zemlje "uistinu postići stratešku autonomiju". "Kinesko-europski odnosi nisu usmjereni prema trećim stranama, ovisni o njima ili podložni", rekao je ministar na zasjedanju Svekineskog narodnog kongresa piše Index.hr. "Kina uvijek smatra EU sveobuhvatnim strateškim partnerom i podupire europsku integraciju", kazao je, dodajući: "Nadamo se da će Europa, koja prolazi kroz kalvariju rata u Ukrajini, izvući pouke iz svoje boli i doista postići stratešku autonomiju i dugoročnu stabilnost."

"Voljni smo raditi s europskom stranom kako bismo se pridržavali istinskog multilateralizma, međusobnog poštovanja i suradnje u kojoj svi dobivaju, prevladali sve vrste poremećaja i poteškoća i kontinuirano produbljivali sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Europe, kako bismo ubrizgali više stabilnosti, sigurnosti i pozitivne energije u turbulentni svijet", zaključio je ministar Qin Gang.

VIDEO: Lavrovu se smijali dok je govorio u New Delhiju

Komentara 4

Avatar Bobiii
Bobiii
11:24 07.03.2023.

EU je američka kolonija i nema nikakve šanse da se iščupa iz željeznog zagrljaja. Da bi SAD preživjela dedolarizaciju,EU mora propasti.

DU
Deleted user
08:49 08.03.2023.

Svijetu je u svakom slučaju potreban balans. Uz jednu silu i jednog gazdu toga nema. Uostalom to vidimjo. Već neko vrijeme SAD se ponaša kao gospodar svijeta i što nam je to donijelo ? Malo dobroga. Tako da postojanje ie i druge strane ili druge opcije je dobro rješenje za čitav svijet. U ovom trenutku jasno SAD u stvari gura kineze i Ruse jedne drugima u zagrljaj, ali u nedalekoj budućnosti ne treba zaboraviti niti na Indiju koja isto uz ovakvu konstelaciju snaga i ovakvo ponašanje SAD-a sigurno neće ići sa njima. Znači ostaju SAD i Europa koja potpuno gubi svoj identitei postaje mali od kužine SAD-u, i tu su još Britanija, Australija i Kanada, možda Japan, ali više manje tu je kraj priče. Tako da potencijali SAD-a su puno manji nego ove druge strane, a to vjerojatno i je razlog za ovakvu nerazumnu politiku SAD-a.

VA
vadis1
13:37 07.03.2023.

Ameri su prvi i glavni. EU je skup drzava. Kinom vladaju komunisti koji to nisu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije