Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KINESKA TVRTKA

Amerika razmatra zabranu popularne mreže TikTok

FILE PHOTO: Illustration shows TikTok app logo
Foto: DADO RUVIC/REUTERS
07.03.2023.
u 01:00

TikTok koristi 100 milijuna Amerikanaca, a njegovu je zabranu prije tri godine najavio i Donald Trump

Društvena mreža TikTok moguća je meta najavljenog američkog zakona kojim bi se zabranilo neke tehnologije koje se razvijaju u drugim zemljama, najavili su senator demokrat Mark Warner i republikanac John Thune. Zabranu je u siječnju zatražio i republikanski senator Josh Hawley. Warner, koji je i predsjedavajući senatskog odbora za obavještajna pitanja, rekao je kako bi upravo popularna aplikacija bila jedna od potencijalno uzetih pod povećalo novog zakona koji želi predložiti.

Razlozi su poznati otprije, američke senatore zabrinjava mogućnost da osobni podaci korisnika TikToka završe u rukama kineske vlade. Senatski je odbor za vanjsku politiku već u srijedu izglasao da se predsjedniku Joeu Bidenu da mogućnost da zabrani TikTok, a ako se to dogodi, to bi bila dosad najdrastičnija mjera koju je američka administracija poduzela protiv neke društvene mreže.

Prošlog je tjedna već naloženo javnim agencijama da u roku 30 dana osiguraju da TikToka nema na uređajima i sustavima kojima se služe državni zaposlenici. Do sada je više od 30 američkih država uz Kanadu i Europsku uniju zabranilo da ta aplikacija bude na državnim uređajima i sustavima. Warnera zabrinjava i mogućnost da TikTok bude propagandni alat s obzirom na mogućnosti koje nudi u kreiranju videosadržaja.

– Zakon koji namjeravamo uvesti u smislu stranih tehnologija koje dolaze u Ameriku nalaže sistematičan pristup koji omogućuje zabranu ili onemogućavanje kada je to nužno – rekao je. Iako detalji zakona još nisu poznati, već se oglasila Kina, koja je optužila SAD da je pokušava lišiti prava na razvoj te stvoriti vlastitu hegemoniju, kako se jučer izrazio Mao Ning, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, u odgovoru na tvrdnju kako je TikTok potencijalna meta novog američkog zakona. Objava novog zakona trebala bi se dogoditi danas, pa bi tada trebali biti poznati i detalji prijedloga dvojice senatora. TikTok koristi 100 milijuna Amerikanaca, a njegovu je zabranu bio najavio još i Donald Trump u vrijeme svojeg predsjednikovanja 2020. godine. 

VIDEO Kina otkrila signal izvanzemaljskih civilizacija?

Komentara 2

DU
Deleted user
08:33 07.03.2023.

Amerika govori o otvorenom tržištu, ali svoje štiti procedurom, uvjetima i zabranama. Tvrde da je to u skladu s demokracijom i liberalizmom kojom štite svoje stanovnike od propagande i proizvoda koje bi moge naštetiti njihovoj ideji kako oni vide svijet.

LA
lajh1985
01:39 07.03.2023.

Hoce to kad vise nitko ne fergma facebook pa se covjek guster malo uplasio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije