Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U posjetu Rusiji

Zasjenio susret s Putinom: Kim Jong Un smijenio svoju desnu ruku

Kim Jong Un
Foto: REUTERS
1/8
24.04.2019.
u 14:18

Kim Jong Un i Vladimir Putin sastat će se u četvrtak u rusko-pacifičkoj luci Vladivostok

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un, koji je danas doputovao u posjet Rusiji, smijenio je svog najbližeg suradnika Kim Yong Chola, glavnog pregovarača s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap u srijedu navodeći dužnosnika južnokorejskoga parlamenta.

Kim Yong Chol bio je čelnik Odjela ujedinjene fronte, tijela sjevernokorejske Radničke stranke koje se bavi odnosom s Južnom Korejom i sve više sa Sjedinjenim Državama. Yonhap nije dao objašnjenje za tu smjenu.

Vijest o smjeni objavljena je u vrijeme kad je Kim Jong Un doputovao svojim oklopljenim vlakom u Vladivostok na krajnjem istoku Rusije, gdje bi se trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Foto: REUTERS

Smijenjeni Kim Yong Chol bio je glavni predstavnik sjevernokorejskog čelnika. Istaknuo se na drugom summitu između Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Vijetnamu u veljači, koji je propao zbog neslaganju u pogledu sjevernokorejskoga nuklearnog programa.

Posjetio je Bijelu kuću u siječnju kako bi se sastao s Trumpom. Južnokorejska državna obavještajna služba zasad nije potvrdila izvješće.

Izvješće o smjeni objavljeno je nakon što je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova reklo prošli tjedan da više ne želi pregovarati s Pompeom te da bi ga trebao zamijeniti netko zreliji.

Kim Jong Un upozorio je da bi neuspjeh pregovora u Vijetnamu mogao oživjeti napetosti te da ga susret s Trumpom zanima samo ako će SAD pokazati veću fleksibilnost.

Kim Jong Un i Vladimir Putin sastat će se u četvrtak u rusko-pacifičkoj luci Vladivostok kako bi razgovarali o međunarodnom sporu oko nuklearnog programa u Pjongjangu, rekao je ranije službenik Kremlja.

Savjetnik Kremlja Juri Ušakov rekao je ranije novinarima da je prvi susret dvojice predsjednika "ključan događaj u bilateralnim odnosima između dviju zemalja".

VIDEO Pogledajte kako je Vijetnam dočekao nasmiješenog Kim Jong Una

Komentara 17

AA
aabbcc
12:14 24.04.2019.

išao privatnim vlakom__ u Komunizmu vlakovi nisu privatno vlasnistvo !

MP
miroslav.petkovic.7564
10:20 24.04.2019.

Uvjek sam se divio hrabrom Korejskom narodu. Koji je opismenio Kinu.i Japan.Iako pod sankcijama sezdeset god. PJongjang izgleda kao Hongkong taj velegrad. Svaka cast tom hrabrom narodu..Bit ce sad ljubomore i pisanja.

JO
Joel
13:56 24.04.2019.

Sjeverna Koreja nije napala Južnu Koreju, ili Japan ili bilo koju drugu zemlju. Sjeverna Koreja je oduvijek pod sankcijama i blokadama i nema ravnopravne i jednake šanse razviti se gospodarski i tehnološki. A sve to jer su u Korejskom ratu prije 60-70 godina pobijedili Amerikance. Ne razumijem što se mi ovoliko žestimo i pišmo kao da će nas Kim sutra napasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije