Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uživo: Rat u ukrajini

Dvije osobe stradale u ruskom granatiranju Donjecka; Ukrajina napala bazu operatera dronova

Ukrainian servicemen fire a M109 self-propelled howitzer towards Russian troops in Donetsk region
Foto: STAFF/REUTERS
1/22
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.09.2023.
u 23:39

Američki dužnosnici, koji su prvi govorili o mogućnosti toga posjeta, tvrde da će jedna od tema razgovora vjerojatno biti sporazum po kojemu će Sjeverna Koreja isporučivati Rusiji oružje za rat u Ukrajini.

Fotografije koje su objavili državni mediji prikazuju počasnu vojnu stražu i mnoštvo koje maše cvijećem i zastavama dok se Kim Jong Un ukrcava u tamnozeleni vlak, za koji se pretpostavlja da je oklopljen te da ima i drugu specijaliziranu opremu. Prema video-izjavi koju je objavio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, glavna tema sastanka Kima i Putina bit će odnosi između susjednih zemalja. "Nastavit ćemo jačati naše prijateljstvo", rekao je.

Video: Sjeverna Koreja objavila fotografije Kim Jong Una kako odlazi u Rusiju

Tijek događaja:

22:40 - Danska je najavila najveći paket financijske pomoći Ukrajini do sada u iznosu od gotovo 780 milijuna eura do 2025. godine. Većina pomoći stići će Ukrajini ove godine, priopćilo je u utorak dansko ministarstvo obrane.

Među ostalim, novac će biti iskorišten za nabavu oklopnih transportera i sustava za protuzračnu obranu. Danska je Ukrajini poslala tenkove Leopard 1 i obećala je zrakoplove F-16.

POVEZANI ČLANCI:

"Mnoge od naših donacija do sada su bile iz naših skladišta. Ona će uskoro biti prazna", rekao je ministar vanjskih poslova Lars Løkke Rasmussen na konferenciji za novinare u utorak, po novinskoj agenciji Ritzau.

Sada stoga treba Ukrajini dati financijska sredstva u suradnji s drugim zemljama, rekao je. 


21:45 - Ministri vanjskih poslova G7 osudili su "lažne izbore" koje je Rusija provela na okupiranom ukrajinskom teritoriju", priopćila je u utorak britanska vlada. "Nedvosmisleno osuđujemo lažne izbore koje je provela Rusija na suverenom ukrajinskom teritoriju u Donecku, Hersonu, Luhansku, Zaporižiji i Krimu", stoji u izjavi G7.

"Ti lažni izbori neće promijeniti naš pristup ili našu potporu Ukrajini koja se bori da vrati svoj međunarodno priznat teritorij", ističe se u zajedničkoj izjavi sedam najrazvijenijih zemalja svijeta. Rusija je održala regionalne izbore, uključujući u četiri ukrajinske regije koje ne kontrolira u potpunosti usprkos protivljenju međunarodne zajednice.

"Ruski lažni izbori na privremeno okupiranim teritorijima su ništavni i nevažeći. Oni neće imati nikakve pravne posljedice i neće dovesti do promjene statusa ukrajinskih teritorija pod okupacijom ruske vojske", priopćilo je prošli tjedan ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.


17:40 - Predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong Un ranije danas stigao je u rusku regiju Primorksi oklopljenim vlakom. Guverner Oleg Kožemjako održao je pregovore s ministrom prirodnih resursa Aleksandrom Kozlovom te Kim Jong Unom. Navodi da su razgovarali o zajedničkim projektima koje planiraju za sljedeću godinu, a koji uključuju turizam, agrikulturu i građevinu.

VIDEO Ruski vojnik spretno odbio granatu

Izrazio je nadu da će korejske zdravstvene vlasti podići restrukcije koje spriječavaju bliži kontakt, a posjet Kim Jong Una Rusiji je znak da će se taj kontakt "nastaviti ne samo na razini državnih čelnika već i radnih skupina", za što je Rusija spremna, prenosi Sky News.

Točan cilj posjeta sjevernokorejskog predsjednika Rusiji nije poznat, no neki lokalni mediji smatraju da ide u svemirsku luku Vostočni, koju bi i Putin uskoro trebao posjetiti.


17:30 - Ukrajinske snage izvele su uspješan napad na bazu ruskih operatera bespilotnih letjelica Zala i Lancet, izvijestila je vojna Uprava za strateške komunikacije. Baza, smještena u selu Luhanske, u Donjeckoj oblasti, pod ruskom okupacijom, pogođena je 11. rujna. U izvješću nije precizirano koliko je ruskih vojnika ubijeno, niti koliko je dronova uništeno. Ruske snage redovito koriste dronove Lancet za izviđanje i napade na ukrajinsku vojsku na bojnom polju.

Od početka invazije 24. veljače prošle godine, Rusija je izgubila 4.645 dronova, prema Glavnom stožeru ukrajinskih oružanih snaga.


17:28 - Dvije su osobe poginule a tri ozlijeđene u ruskom granatiranju regije istočni Donjeck, dojavljuju službeni kanali. U Krasnohorivki su preminuli 84-godišnjakinja i 71-godišnjak kada je granata pogodila njihovu kuću. Još jedna žena (70) koja je živjela s njima je hospitalizirana zbog opekotina i potresa mozga.

U Avdivki su ozlijeđena 82-godišnjakinja i njena 55-godišnja kćer. Prevezene su u bolnicu zbog ozlijeda od šrapnela.

Sky News nije mogao neovisno provjeriti izvješća o ozlijeđenima, dok Moskva i dalje tvrdi da ne cilja civile.


14:22 - Anne-Claire Legendre, glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova, rekla je da posjet Kim Jong Una Rusiji pokazuje međunarodnu izolaciju Moskve nakon njezine invazije na Ukrajinu. "Rusija je izolirana do te mjere da je prisiljena obratiti se Sjevernoj Koreji", rekla je gospođa Legendre novinarima u utorak. "Ovo je vrlo snažan znak njezine međunarodne izolacije", dodala je.

POVEZANI ČLANCI:

Sastanak između Kim Jong Una i Vladimira Putina na kozmodromu Vostočni bio bi simboličan s obzirom na interes sjevernokorejskog vođe za lansiranje satelita u svemir, kaže Gabriela Bernal, istraživačica na Sveučilištu za sjevernokorejske studije u Južnoj Koreji.

Sve su to spekulacije, kaže ona, ali postoje neke potencijalne koristi od sastanka na kozmodromu za sjevernokorejskog vođu.

Tamošnji razgovori mogli bi povećati izglede da Sjeverna Koreja od Rusije dobije tehničku pomoć za svoj svemirski program, kaže ona, dodajući da je Kim Jong Un nedavno imao dva neuspjela lansiranja satelita.


12:55 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da će Ukrajina najvjerojatnije početi mirovne pregovore tek kada joj ponestane resursa i da će iskoristiti svaki potencijalni prekid neprijateljstava da se ponovno naoruža uz zapadnu pomoć. Putin je, govoreći na gospodarskom forumu u ruskom pacifičkom lučkom gradu Vladivostoku, rekao da ukrajinska protuofenziva protiv ruskih snaga do sada nije uspjela i da je ukrajinska vojska pretrpjela teške gubitke.

Dodao je i su ga mnogi potencijalni posrednici pitali je li Rusija spremna prestati s borbom, ali je rekao da Rusija teško može prestati s borbom kad se suočava s ukrajinskom protuofenzivom. Da bi postojala bilo kakva šansa za razgovore, rekao je Putin, Ukrajina bi prvo morala poništiti svoju samonametnutu zakonsku zabranu mirovnih pregovora i objasniti što želi. Ukrajina kaže da neće stati sve dok zadnji ruski vojnik ne bude izbačen s njezine zemlje. Zapad kaže da želi pomoći Ukrajini da porazi Rusiju - cilj za koji dužnosnici Kremlja kažu da je nerealan san.


11:05 - Putin je na forumu odgovorio i na pitanje hoće li Moskva morati uvesti obveznu mobilizaciju tijekom sukoba. Odgovorio je da 1000 do 1500 ljudi u Rusiji svaki dan potpisuje dobrovoljne ugovore. Oko 270.000 učinilo je to u proteklih šest ili sedam mjeseci, dodao je.

Putin tvrdi da je ruska sigurnosna služba uhvatila ukrajinske diverzante koje su obučavale britanske tajne službe. Rekao je da su saboteri dobili upute da oštete nuklearnu elektranu u ruskom vlasništvu.


10:18 - Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da planira ići na kozmodrom Vostočni - svemirski centar koji se ranije spominjao kao mjesto gdje se očekuje i Kim Jong Un. Međutim, nije rekao hoće li se tamo sastati sa sjevernokorejskim čelnikom. Putin je, odgovarajući na pitanje na Istočnom ekonomskom forumu, rekao "kad stignem tamo, znat ćete", prenosi Reuters.


9:55 - Na istočnom gospodarskom forumu u Vladivostoku Vladimir Putin ponovno je odlučio ne potvrditi da će se sljedeće godine ponovno kandidirati za ruskog predsjednika. Izbori se očekuju u ožujku 2024.


8:18 - Ruski predsjednik Vladimir Putin drži govor na Istočnom ekonomskom forumu u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku. Ponovno je iskoristio ovu priliku za napad na Zapad, kojeg optužuje za "uništavanje sustava trgovinskih i financijskih odnosa". Također je rekao da su njegova zemlja i njen daleki istok "otvoreni za trgovinu".

Putin je rekao da Rusija razvija novo oružje. Rusija razvija oružje s "laserskim, ultrazvučnim i radiofrekventnim mogućnostima", kazao je. 

GALERIJA Kim Jong Un stigao u Rusiju

Ukrainian servicemen fire a M109 self-propelled howitzer towards Russian troops in Donetsk region
1/22

7:45 - Kijev je u ponedjeljak izveo napad dronovima na grad Enerhodar u blizini nuklearne elektrane Zaporižja, rekao je u utorak Aleksej Lihačov, čelnik ruske državne nuklearne korporacije Rosatom, izvijestio je Reuters pozivajući se na rusku novinsku agenciju Ria. Lihačov je rekao da je na grad lansirano šest dronova i da su svi uništeni.


7:27 - Vladimir Putin se sada obraća Istočnom ekonomskom forumu na dalekom istoku Rusije, dok ruski mediji potvrđuju dolazak Kim Jong Una u zemlju. Željno iščekivani sastanak dvojice predsjednika trebao bi se održati nakon sjednice, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Kim Jong Un nije prisustvovao forumu.


6:36 - Rusiju i Sjevernu Koreju ne zanimaju izjave Sjedinjenih Država, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ruskim agencijama u utorak, komentirajući upozorenja Washingtona o prodaji sjevernokorejskoga oružja Rusiji. "Kao što znate, u odnosima s našim susjedima, uključujući Sjevernu Koreju, nama su važni interesi naših dviju zemalja, a ne upozorenja iz Washingtona", rekao je Peskov, kako prenose ruske agencije.

"Mi ćemo se usredotočiti na interese naših dviju zemalja", dodao je.


6:00 - Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un stigao je u Rusiju, izvijestili su u utorak japanski mediji, radi, kako je Kremlj rekao, sveobuhvatnog razgovora s predsjednikom Vladimirom Putinom u jeku upozorenja iz Washingtona da ne bi trebali dogovoriti sporazum o naoružanju. "Bit će to punopravni posjet", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Održat će se pregovori između dva izaslanstva, a nakon toga, ako bude potrebno, čelnici će nastaviti komunikaciju u formatu jedan na jedan", javlja Sky News

VEZANI ČLANCI:

5:55 - Kim Jong Un krenuo je iz Pjongjanga u Rusiju privatnim vlakom, izvijestili su u utorak državni mediji te objavili fotografije koje prikazuju da je najvjerojatnije otputovao u pratnji najviših predstavnika vojne industrije, diplomata i vojnih zapovjednika. Kim je na putovanje tijekom kojega će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom krenuo u nedjelju, izvijestila je državna novinska agencija KCNA.

Američki dužnosnici, koji su prvi govorili o mogućnosti toga posjeta, tvrde da će jedna od tema razgovora vjerojatno biti sporazum po kojemu će Sjeverna Koreja isporučivati Rusiji oružje za rat u Ukrajini.

Kako je izvijestila KCNA, Kim je bio u pratnji najviših vladinih dužnosnika, uključujući i vojno osoblje.

U delegaciji su ugledni vojni članovi vladajuće stranke, uključujući direktora odsjeka industrije vojne opreme Jo Chun Ryonga, a prema tvrdnjama analitičara, sastav delegacije ukazuje na to da će posjet biti usredotočen uglavnom na suradnju u vojnoj industriji i sigurnosna pitanja.

"Prisutnost Jo Chun Ryonga pokazuje da će Sjeverna Koreja i Rusija zaključiti neku vrstu sporazuma o kupovini vojne opreme", rekao je stručnjak za sjevernokorejska pitanja pri Stimson Centru u Washingtonu Michael Madden.

Fotografije koje su objavili državni mediji prikazuju počasnu vojnu stražu i mnoštvo koje maše cvijećem i zastavama dok se Kim ukrcava u tamnozeleni vlak, za koji se pretpostavlja da je oklopljen te da ima i drugu specijaliziranu opremu.

Prema video-izjavi koju je objavio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, glavna tema sastanka Kima i Putina bit će odnosi između susjednih zemalja. "Nastavit ćemo jačati naše prijateljstvo", rekao je.


5:50 - Moskva kaže da će Južnoj Koreji dati detalje o posjetu Kim Jong Una ako Seul to zatraži, kaže zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko.

"Imamo veleposlanstvo Južne Koreje u Moskvi. Ako žele, možemo im dati dostupne informacije", rekao je Rudenko prema ruskoj novinskoj agenciji Interfax.

Dodao je da će Moskva nastaviti surađivati s Južnom Korejom i da njih dvoje imaju "zajedničke interese u smislu stabilizacije situacije u sjeveroistočnoj Aziji i na Korejskom poluotoku".

Južna Koreja je prethodno bila trgovinski partner s Rusijom, ali se pridružila zapadnim sankcijama nakon što je počeo rat u Ukrajini.

Komentara 109

Avatar pendreck
pendreck
07:45 12.09.2023.

Rusija, Srbija i sjeverna Koreja, tri oka u glavi

VV
vila Velebita
08:21 12.09.2023.

U Donjecku je automobil nasmrt udario ruskog nacista Genadija Dubovoja. Dubovoi je bio ratni vođa ruske terorističke "Motorole" i izdao je Ukrajinu 2014. te se borio protiv Ukrajinaca u Mariupolju i Severodonjecku

RA
rapid
08:12 12.09.2023.

zbog stalnih ruskih prijetnji, Švedska najavljuje da će sljedeće godine povećati svoju vojnu potrošnju za 28%. Sada će iznositi 2,1% BDP-a, dosežući iznad zahtjeva od 2% za članice NATO-a. Finska je već u ANTO-u, Švedska će biti uskoro. Kakav katastrofalan putinov neuspjeh!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije