Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI PRIPADNIK JNA

Nakon 27 godina kazneno prijavljen ubojica Jean-Michela Nicoliera

Jean-Michel Nicolier
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
05.04.2018.
u 13:17

Kaznena prijava protiv nedostupnog srbijanskog državljanina Spasoja Petkovića Štuke (45) podnesena je nakon istraživanja policije i osječkog Županijskog državnog odvjetništva

Ranjen je na Sajmištu 9. studenoga 1991. od rasprskavajuće granate, a devet dana kasnije iz bolnice je odveden na Ovčaru. Prema iskazu svjedoka Dragutina Berghofera Belog, u hangar sa zarobljenicima ušao je izvjesni Kemo i pitao gdje je Francuz. Nije se krio, javio se. Mnogo godina kasnije, svjedoci su ispričali da su ga četnici samljeli udarcima. Polumrtva, metkom ga je dokrajčio Spasoje Petković zvan Štuka, pa mu iz džepa uzeo 20 franaka. Bio je francuski dragovoljac, no prije svega, hrvatski branitelj Jean-Michel Nicolier, koji je zbog svoje žrtve u godinama poraća postao jedan od najsnažnijih simbola Domovinskog rata.     

Sudio bez suda

Naposljetku, 27 godina kasnije, iz policije stiže vijest da su policijski službenici Ravnateljstva policije, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, dovršili višegodišnje kriminalističko istraživanje te jučer podnijeli kaznenu prijavu protiv 45-godišnjeg srbijanskog državljanina. Premda se u priopćenju ne navodi njegovo ime, neslužbeno doznajemo da je riječ o Spasoju Petkoviću Štuki, negdašnjem pripadniku JNA koji je Hrvatima sudio bez suda. Terete ga da je, sudjelujući u agresiji na Republiku Hrvatsku, nakon okupacije Vukovara počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni tijekom listopada 1991., nakon okupacije Sajmišta, sudjelovao u odvođenju i ubojstvu sedam civila, od kojih se troje još vode kao nestale osobe. Također se sumnja da je osumnjičeni u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenoga 1991., u hangaru na poljoprivrednom dobru Ovčara, sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice te je tom prilikom usmrtio više osoba, među njima i francuskog dragovoljca, pripadnika HOS-a, čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Svjedok pokajnik

S ostalim pripadnicima neprijateljskih postrojba na lokaciji Grabovo/Vorginac, udaljenoj oko kilometar od hangara, Petković je sudjelovao u strijeljanju 200 zarobljenika (njih 193 do danas su identificirani). S obzirom na to da je osumnjičeni Štuka nedostupan, hrvatska će policija u suradnji s nadležnim tijelima kaznenoga progona u Hrvatskoj i inozemstvu, “maksimalno intenzivirati mjere traganja radi uhićenja i privođenja osumnjičenika”, navodi policija. Spasoje Petković izbjegao je pravdi kao svjedok pokajnik u Beogradu tijekom suđenja za Ovčaru, tereteći 17-oricu srpskih vojnika pa i sebe, no sada ga traže pravosudna tijela RH. Na društvenim mrežama već dugo kruži informacija da spokojno živi u Vognju kraj Rume u Srbiji, no doznali smo da je nakon suđenja za Ovčaru promijenio identitet i boravište. Također, ostaje otvoreno i pitanje zašto je – s obzirom na to da je Petković na spomenutom suđenju još 2005. priznao ubojstvo Francuza – na “buđenje” pravde trebalo čekati čak 13 dugih godina.

Komentara 120

DU
Deleted user
12:44 05.04.2018.

Stuka,Topola,Mare,Kinez,Kalaba,Kameni,Mali Đo,Radic,Vujovic.. Nema potrebe da skrivate imena tih "ljudi".Svi mi sve znamo,samo DORH nista ne zna i nije ih briga. Da ih je briga, nebi nam u sred Borova Sela pisalo: "I sada gledam Borovo rođeno moje selo, braću i sestre i srpske borce. Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje.” No, to nije vazno,vazno je da nema vise onog mrskog "Za Dom - Spremni" pod kojim su Nicolier i stotine drugih HOS-ovaca branili Vukovar do zadnjeg daha,da bi nama kupili vrijeme,a time i slobodu. Hvala im..

Avatar Prosenjak
Prosenjak
12:47 05.04.2018.

Gdje je ime i prezime? Kad je neki Hrvat za nešto optužen odmah piše ime i prezime. Po čemu su to Srbi bolji od Hrvata osim po napadanju tuđeg, otimanju tuđeg i ubijanju drugih i drugačijih?

DU
Deleted user
12:20 05.04.2018.

Štuka iz Rume.To što je učinio na Ovčari treba učiniti njemu i ostalima.Kada će uhititi koljača Topolu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije