Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žrtva masakra na Ovčari

Ruža Tomašić pisala francuskim zastupnicima o Jean-Michel Nicolieru

Ruža Tomašić
Duško Jaramaz/PIXSELL
31.01.2018.
u 11:58

Tomašić je zastupnike informirala o činjenici da je Francuska pokrenula istragu o Nicolierovom ubojstvu, provela konkretne istražne radnje i zatražila pravosudnu pomoć od Srbije koja se zasad oglušila na njezine zahtjeve

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić proslijedila je u ime i na zamolbu Lyliane Fournier, majke hrvatskog branitelja i žrtve masakra na Ovčari Jean-Michel Nicoliera, pismo svim francuskim zastupnicima u Europskom parlamentu.

Tomašić je zastupnike informirala o činjenici da je Francuska pokrenula istragu o Nicolierovom ubojstvu, provela konkretne istražne radnje i zatražila pravosudnu pomoć od Srbije koja se zasad oglušila na njezine zahtjeve. Naglasila je da Hrvatska, koja također ima dužnost tražiti pravdu u ime 268 ostalih žrtava masakra, dosad nije poduzela konkretne mjere. Nakon očitog fijaska postupka koji se upravo završio u Beogradu, Tomašić je izrazila čvrsto uvjerenje u to da će i Hrvatska poštovati obveze koje je preuzela ulaskom u Europsku uniju te uskoro pokrenuti istragu.

U netransparentnom procesu koji je trajao 15-ak godina, srbijansko pravosuđe osudilo je osam počinitelja tog strašnog zločina na kazne od 5 do 20 godina zatvora. Organizatori masakra, mahom visoko rangirani časnici JNA, nisu optuženi ni osuđeni, iz čega se vidi očita namjera prikrivanja umiješanosti Beograda u zločin.

Nakon ovakve srbijanske presude, na pravosuđu drugih nadležnih država ostala je ogromna odgovornost kažnjavanja ubojica Jean-Michel Nicoliera i svih ostalih tragičnih žrtava masovne grobnice Ovčare.

Na kraju pisma koje je uputila u ime i na zamolbu majke hrvatskog branitelja i heroja, Tomašić je naglasila da Lyliane Fournier još uvijek, unatoč 27 godina bezuspješne potrage za pravdom, nije izgubila nadu da će se jednog dana ipak moći mirno pokloniti na mjestu njegovog vječnog počinka.

Komentara 7

DU
Deleted user
12:36 31.01.2018.

Udbotalibaniji nista nije sveto, vidi se sto su pojedincima bili cetnici koji su dolazili u hordama , kiceni cvijecem ,, naravno oslobodioci ,,, jadnici jadni,,, svakim zarezom i tockom dokazujete svojim postovima,,,,

IB
istina_boli
12:31 31.01.2018.

Baba roga

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
12:23 31.01.2018.

Nedaj se hrvatska Ružo i metni u EU parlamentu domoljubni prijedlog da se Jasenovac proglasi za Unicef bastinu, pozdrav za dom spremni za europsku vrijednost a osuđeni haški robijaši neka se proglase za nevine vitezove ratnog klanja i silovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije