Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SLAVONSKIM SELIMA

22 člana srpskih paravojnih postrojbi optužena za ratni zločin protiv hrvatskih civila

Foto: DORH
10.03.2018.
u 15:36

Tužiteljstvo navodi da su okrivljenici iz minobacača, bestrzajnih topova i tenkova ispalili veliki broj mina i granata koje su pogodile civile te oštetile, zapalile i uništile veliki broj civilnih, gospodarskih i javnih objekata.

Gotovo dvadeset i sedam godina nakon što su 4. rujna 1991. godine u Četekovcu, Balincima i Čojlugu – selima nedaleko od Slatine – ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti u dobi od 18 do 93 godine, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zbog tog je ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika podignulo optužnicu protiv dvadeset i dvoje okrivljenih. 

Neslužbeno doznajemo da je prvookrivljeni bivši kapetan JNA Borivoj Lukić, zapovjednik paravojne postrojbe za posebne namjene. Na popisu su još i zapovjednik jedne od paravojnih formacija Zoran Miščević, zatim zapovjednik paravojne formacije Papučki odred TO Podravska Slatina Dragomir Keleuva, zapovjednik paravojne formacije TO Balinci Ilija Dragičević, zapovjednik paravojne formacije TO Lisičine Ljubomir Makarić te Veljko Vukelić koji je kao zapovjednik svih paravojnih postrojbi u teritorijalnoj obrani "SAO zapadna Slavonija" bio najviše rangirani među okrivljenicima.

U optužnici se navodi da su osmorica zapovjednika paravojnih formacija pobunjenog srpskog stanovništva naređivali ostalim okrivljenicima, koji su im hijerarhijski bili podređeni, da zlostavljaju, tuku i ubijaju civile Hrvate, da ih uzimaju kao taoce, muče i ubijaju ratne zarobljenike, pljačkaju civilno stanovništvo, te da ruše i pale kuće i gospodarske objekte stanovnika hrvatske nacionalnosti. Neke od okrivljenih zapovjednika tereti se da su i osobno sudjelovali u mučenjima i ubojstvima civila i ratnih zarobljenika, dok su njima podređeni pripadnici njihovih postrojbi, u skladu sa zajedničkim planom, postupali po tako dobivenim naredbama.

Tužiteljstvo navodi da su okrivljenici iz minobacača, bestrzajnih topova i tenkova ispalili veliki broj mina i granata koje su pogodile civile te oštetile, zapalile i uništile veliki broj civilnih, gospodarskih i javnih objekata. Tereti ih se da su u Balincima ulazili u kuće civila hrvatske nacionalnosti te tamo pronađenih deset osoba, ubili vatrenim oružjem. Jednog su civila zaklali.

Iznad ova tri sela te na cesti prema Mikleušu okrivljenici su postavili zasjedu u kojoj su iz automatskog vatrenog oružja pucali u civilna vozila koja su nailazila iz smjera Mikleuša, ubivši sedmero ljudi u automobilima. Isti su dan pod mostom između Balinaca i Četekovca pronašli sklonjenu grupu civila, uz prijetnju vatrenim oružjem ih prisilili da izađu na cestu i gurali ih ispred sebe te ih koristili kao živi štit, ubivši dvoje koji su ime se suprotstavili.

Dvojicu pripadnika MUP-a koje su zarobili u Četekovcu tukli su rukama, nogama i kundacima pušaka po cijelom tijelu, a zatim ih ubili vatrenim oružjem.

Optuženi su i za palež i miniranje 59 kuća i gospodarskih objekata te mjesne crkve svetog Nikole Tavelića te krađu traktora i automobila.

Komentara 53

NE
Nepokolebljiv
16:37 10.03.2018.

Docekao sam da je nakon 26 i pol godina netko optuzen za klanje moje 93 godisnje bake. Sada samo da vidimo da li ce istraga krenuti uzvodno po zapovjednoj odgovornosti do barem jednog generala, da li ce ga Vucic izruciti ili poslati "na lecenje u banju", da li ce Plenky ove osuditi kao da su nepropisno parkirali (kao uvredljive presude iz Beograda za Ovcaru) ili ce biti kaznjeni primjereno zlocinima. Naravno Pupy jos uvijek ima puuunoooo prilika intervenirati god "prijatela" Cvitana uz gemist ili cokance ljute. Strpljiv sam bio pa cu pricekati jos malo ali necu zaboraviti svako malo podsjetiti na nevinu baku Rozu i njenu groznu smrt.

DD
ddh
17:54 10.03.2018.

Nakon 25 godina su se sjetili u DORH-u, da su srpski zlocinci pod zvijezdom petokrakom ubijali i klali. Taj DORh treba najuriti van iz Hrvatske i puknuti ih s nogo u neku stvar. Kad se sjetimo s koliko su kriminalne fantazije u DORH-u istrazivali Branimira Glavasa i Mirka Norca, s koliko je energije DORH-ov Faber konstruirao dokaze protiv obojice i s koliko zara su ih osudili i inbecilni Josipovic im oduzimao cinove, a da su istovremeno ti zlocinci slobodno setali okolo, onda se vidi sto je sve ta peta kolona cetnika instruirana i sa Iblerovog trga i potpomagana medijima ucinila i jos uvijek cini Hrvatskoj. Podatci o toj 22-jici zlocinaca i njihovim zlocinima leze vec 20 godina u lasicama DORH-a, lezali su na raspolaganje Bajicu, a kasnije i Cvitanu, bez da su obojica pomaknuli mali prst. To je jos jedan dokaz, da u Hrvatskoj nemoze biti pomirbe i da te Cvitane, Bajice, Fabere i drustvo treba peozesuirati radi veleizdaje. Jer onaj tko stiti cetnicke zlocince j jest veleizdajnik. ali i to nije nista novo. Uz urnebesnu podrsku medija i to 97% medija u Hrvatskoj, podrske raznih Stankovica, Sprajceva, Bagih i ostalih cetnickih petokolonasa i ta prica DORH-u prolazi i prolazila je. A prolazit ce i ubuduce, dok gad se DORH i mediji ne ociste od te pete kolone cetnika i izdajica Hrvatske poput Josipovica, Mesica i sl.

Avatar anti_komunist
anti_komunist
18:16 10.03.2018.

cemu zurba drugovi iz dorha.......pa tek.je proslo dvadesetak godina od zavrsetka rata.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije