Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA EUROPSKOG SUDA

Kazna iz Hrvatske može se naplatiti i u Njemačkoj, ali...

policija
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
10.03.2017.
u 14:52

Odluka Europskog suda pravde, proglašena ovoga četvrtka (9.3.), vrijedi i za općinska parkirališta, ali je za naplatu kazne nužna prethodna sudska odluka

Europski sud pravde u Luxembourgu je presudio da kazne za parkiranje mogu biti naplaćene širom EU-a. Povod toj odluci bio je slučaj jednog Nijemca koji je trebao platiti kaznu za pogrešno parkiranje u Puli.

Odluka Europskog suda pravde, proglašena ovoga četvrtka (9.3.), vrijedi i za općinska parkirališta, ali je za naplatu kazne nužna prethodna sudska odluka. Riječ je o slučaju jednog Nijemca koji je zbog pogrešnog parkiranja na jednom gradskom parkiralištu u Puli morao platiti kaznu u iznosu od 13 eura. No zahtjev za naplatu je primio od jednog hrvatskog javnog bilježnika. Nijemac je uložio žalbu, pa je sud u Puli zatražio mišljenje o tom slučaju od Europskog suda pravde.

Europsko pravo regulira izvršenje odluka u tzv. predmetima građanskog i trgovinskog prava. Kako je odlučio Europski sud, ta pravila vrijede i za gradska parkirališta. Jer, navodi se u presudi, tu nema razlike između privatne firme kao vlasnika parkirališta i grada.

No Nijemac ipak neće morati platiti kaznu, budući da je Europski sud upozorio da je za prisilnu naplatu nužna prethodna sudska odluka kako bi se i "prekršitelju" pružila prilika za iznošenje obrane. Dakle, zahtjev javnog bilježnika tu nije dovoljan kao osnova za naplatu.

Njemački automobilski klub ADAC je priopćio kako ova sudska odluka potvrđuje njegovo pravno tumačenje. ADAC je, naime, već godinama kritizirao postupanje hrvatskih javnih bilježnika. Glasnogovornik Kluba je naglasio: "Tko iz Hrvatske sad ili ubuduće dobije zahtjev za podmirenje neplaćene kazne za parkiranje treba se odmah posavjetovati s pravnikom."

>> Nakon ove odluke dobro razmislite hoćete li platiti kaznu za nepropisno parkiranje u inozemstvu

>> Uhićen Hrvat koji je u Italiji osuđen zbog 16 otmica i iznuda

Komentara 5

BA
barjak
15:35 10.03.2017.

Iz Austrije naplacuju zskonsku lazni od 30€ ali ne traze 150€ kao hrvatski utjetivaci haraca.

ZV
Zvolen3
15:17 10.03.2017.

Nije problem platiti kaznu - 100 kn ali je problem platiti javnom bilježniku 1000 kn što je proveo tu kaznu i što je bezobrazno ! A problem je i platiti parking na neuredjenom parkiralištu na kojem se kad parkira jedva može izaći iz vozila a da ne smocite cipele - što je slučaj u Slav.Brodu ? ! I tko su te udruge ili već tko da mogu progoniti ljude za 3 kn.neplacenog parkinga ? Gdje ide taj novac - u što ga ulazu ili peru ? Jadna Državo sa takvim zakonima !

BA
barjak
15:33 10.03.2017.

moze naplatiti kaznuu.ali nema lihvarenja. nema kazne od 150€ za stvarnu kaunu od 10€.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije