Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Među prvima u Hrvatskoj

Karlovački stožer spreman za porast zaraženih. Nova karantena je i stari dvorac

Jaškovo: Konferencija za medije Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/8
20.10.2020.
u 14:38

Stožer Karlovačke županije osigurao je 100 mjesta u karanteni u Ozlju i Karlovcu

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije, među prvima u Hrvatskoj, predstavio je smještajne kapacitete koje su osigurali za potrebe karantene. Riječ je o starom dvorcu, objektu koji koristi Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj u Jaškovu, gdje se može smjestiti 50-ak oboljelih od bolesti COVID-19 s asimptomatskim problemima kako bi se rasteretili kapaciteta Opće bolnice Karlovac i Ogulin.

- Osim lokacije u Jaškovu, koja je pregledana, dobiveni su svi atesti, opremljena potrebnim krevetima, na raspolaganju je za potrebe karantene i lokacija u Karlovcu, bivša Vojna ambulanta. Nadamo se da neće biti potrebe smještati oboljele na te lokacije, no moramo biti spremni za slučaj da nam broj oboljelih značajno poraste. Tada doista na bolničkom liječenju moraju biti pacijenti za teškim simptomima kojima je potrebna stalna medicinska skrb, dok su nam ovo rezervne lokacije za asimptomatske pacijente. Imamo, dakle, na te dvije lokacije mogućnost smjestiti i više od 100 pacijenata. Dakle, u Karlovačkoj županiji imamo 1.248 osoba smještenih u domove za stare i nemoćne, a ovi su smještajni kapaciteti za njih, naravno, ako će biti oboljeli, ali asimptomatski – kazala je Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica župana i načelnica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije na tiskovnoj na kojoj smo obišli i smještajne kapacitete u Jaškovu kod Ozlja.

Kazala je kako su, u dogovoru s nadležnim ministarstvima, te zdravstvenim institucijama na području županije, dogovoreni timovi medicinskih sestara i liječnika koji bi skrbili o pacijentima u karanteni, a timovi bi činili liječnici primarne zdravstvene zaštite, a imamo 75 takvih timova u županiji, dakle računamo na 75 liječnika koji bi jedan dan u mjeseci bili na dežurstvu na tim lokacijama, 11 medicinskih sestara iz sustava primarne zdravstvene skrbi, 14 njegovateljica ili njegovatelja iz domova za starije i nemoćne.

Inače, u Karlovačkoj je županiji 20. listopada zabilježen je 21 novi slučaj obolijevanja od koronavirusa, s time da je jedan stariji pacijent s drugim bolestima, danas preminuo. S njim je od početka pandemije u Karlovačkoj županiji preminulo 8 osoba; šest u karlovačkoj bolnici, te dvoje s početka pandemije u bolnicama van županije.

- Pratimo situaciju na terenu i spremni smo na uvođenje strožih mjera zaštite, ali kada se stvore uvjeti za to. Situacija nije ista po čitavoj županiji, imamo općina i gradova gdje nema zaraženih, pa niti u slučaju pogoršanja situacije ne možemo ići s istim mjerama kod svih. Vodimo računa o radnim mjestima; u restoranima i kafićima rade konobari, kuhari, slastičari o čijim plaćama ovise obitelji. Ne želimo ugroziti niti jedno radno mjesto, pa ne idemo prema dodatnim mjerama prema ugostiteljima, niti ograničavanju okupljanja ljudi i ispod 50 osoba, i zato apeliramo na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera; nošenja maskica, pranja ruku i socijalne distance jer samo svim mi, građani možemo spriječili pogoršanje situacije, jer epidemiološka situacija i očuvanje radnih mjesta ovise o svima nama. Nećemo zatvarati škole, kombinacija provođenja nastave u školama, s online nastavom u razredima gdje imamo oboljelu djecu, smatramo dobrim modelom. Zatvarat ćemo one škole gdje ćemo imati više oboljelih učenika i nastavnika – dodala je Vesna Hajsan Dolinar. Podsjetila je da je u Karlovačkoj županiji trenutno 7 oboljelih mališana u osnovnim školama i isto toliko u srednjim školama, te 6 djelatnika u osnovnim i dva u srednjim školama. Od ukupno 28 osnovnih škola, njih je 21 potpuno zdravih, te njih 8 od 13 ukupnih srednjih škola.

Branko Zoretić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije kazao je da je od 21 novooboljelog, njih su osam korisnici doma za stare i nemoćne u Karlovcu, odnosno da imamo 12 osoba s područja Karlovca i jedna osoba iz Ozlja.

Nikša Antica, ravnatelj karlovačke Opće bolnice kazao je da je u bolnici 37 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

- Od 37 je 10-ak asimptomatskih pacijenata koji će biti prebačeni u dom na području Ozlja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije