Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na kućnom pragu

Karlovac ne želi na Babinoj Gori zbrinjavati i sisačko smeće

smece
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
16.03.2012.
u 13:12

Samo dokumentacija stajala je oko 1,5 milijuna kuna. Sisačko-moslavačka županija dosad na zbrinjavanju otpada nije učinila gotovo ništa

Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori nedaleko Karlovca prerast će u regionalni centar, pa će se na njemu zbrinjavati otpad iz šireg prostora središnje Hrvatske. Najave je to ministrice zaštite okoliša Mirele Holy koja je izazvala niz oštrih reakcija na području Karlovačke županije. Prema toj ideji na Babinoj gori bi se, umjesto odlaganja otpada Karlovačke županije, zbrinjavalo i smeće Sisačko-moslavačke te sjevernog dijela Ličko-senjske županije.

 Novac bačen u vjetar

 – Čuli smo načelnu ideju ministrice Holy, ali još nismo dobili nikakvu službenu obavijest. U svakom slučaju apsolutno smo protiv takvog načina formiranja regionalnog centra za zbrinjavanje otpada – rekao je karlovački župan Ivan Vučić.

 – Mi smo dosad u taj projekt uložili puno truda i novca. Samo dokumentacija stajala je oko 1,500.000 kuna. Sa novim konceptom taj novac doslovno bi bio bačen u vjetar jer bi sve studije, ali i druge parametre odlagališta trebalo temeljito mijenjati. Sisačko-moslavačka županija dosad na zbrinjavanju svog otpada nije učinila gotovo ništa, pa bi mi, koji smo radili, takvim rješenjem zapravo bili kažnjeni – zaključio je Vučić.

 I drugi lokalni političari reagirali su oštro, a navodno ih je posebno razljutio stav da se oko tog pitanja neće dopustiti previše ‘demokracije’ i da se neće uvažavati mišljenja lokalne samouprave.

 – Nažalost, prvi potezi nove Vlade ne daju mi jamstvo da će se u Hrvatskoj bolje živjeti. Među njima je potez ministrice zaštite okoliša koji Karlovačku županiju baca unatrag nekoliko godina – rekao je Branko Vukelić saborski zastupnik.

 Revizija prostornog plana

 Takvoj ideji protive se i zeleni.

 – Ne samo da smo protiv dovoženja otpada iz Siska na Babinu goru, nego smo i protiv te lokacije, ali i predloženog načina skupljanja i tehnologije koja će se primjenjivati. Nadamo se skoroj reviziji prostornog plana županije – rekao je Žarko Kotur iz Udruge za zaštitu okoliša.

 S druge strane u Sisačko-moslavačkoj županiji potvrdili su da su dosad uspjeli tek evidentirati šest potencijalnih lokacija za smetlišta i da je ove godine planirano prostorno planski odrediti najpovoljnije mjesto.

 – Ako novim zakonom budu ukinuti županijski i uspostave se takozvani regionalni centri predstavnici Sisačko-moslavačke kontaktirat će s predstavnicima Karlovačke županije i dogovoriti uvjete za smještaj otpada na odlagalište na Babinoj gori – rekla je Mirjana Gerić Strižić iz kabineta županice Marine Lovrić Merzel.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar messerschmidt
messerschmidt
15:03 16.03.2012.

Vukelić je i koautor toga projekta. Famozni Vukelićev most je napravljen zbog tog smetlišta na Babinoj Gori za koje pojedinci vlasti znaju godinama. Kraj u kojem se to sprema je žestoka hadezeova glasačka mašina, koja će rađe jesti govna, ako je takva stranačka odluka, a stega se naravno, poštuje.

VI
Vito
14:49 17.03.2012.

Karlovac ne želi na Babinoj Gori zbrinjavati i sisačko smeće Samo pogledajte sliku uz tekst pase zapitajte - Zar smo toliko bogati da bacamo sve i zatrpavamo plodnom zemljom? Englezi recikliraju najlon-vrećice, plastiku za jogurt, plastiku za motorna ulja... i. i od toga izrađuju željezničke pragove... Mi i dalje uništavamo šume i izrađujem pragove od kvalitetnih hrastova... EU stanovnoištvo, kao i USA stanovništvo, kao i Australsko stanovništvo, kao i Novozelandsko stanovništvo odvajaju otpad u kući i tako štede više od 60 % na cijeni odvoza komunalnog otpada... Očito smo prebogati kad nam je ispod časti odvojiti otpad prije bacanja u našu kantu ispod sudopera, ppair najednu hrpu, metal nadrugu, stako na treću, a plastiku na četvrto mjesto... Sve skupa ne zauzima prostora više nego kanta koja i sad postoji, samo su te četiri kante manje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije