Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deset od 12 predsjedničkih kandidata gostovalo na HTV-u

Kandidati poput Obame građanima ‘nudili nadu’

kandidati10
21.11.2009.
u 01:09

Pred kamere je izašlo 10 kandidata, a tek na kraju voditelji Hloverka Novak Srzić i Branimir Bilić objasnili su da je Andrija Hebrang zapeo na predizbornom skupu, a da je Boris Mikšić u SAD-u.

Najveće prijepore u sinoćnjem mlakom prvom sučeljavanju predsjedničkih kandidata održanom na HTV-u izazvao je arbitražni sporazum sa Slovenijom te ulazak u EU. Polemike je redom “prerezao” Milan Bandić koji je zaustavio hvaljenje programima napomenom kolegama da navode ovlasti premijera, a ne predsjednika, nakon čega je nastao muk.

Pred kamere je izašlo 10 kandidata, a tek na kraju voditelji Hloverka Novak Srzić i Branimir Bilić objasnili su da je Andrija Hebrang zapeo na predizbornom skupu, a da je Boris Mikšić u SAD-u. Kandidati su se redom referirali na opća mjesta: iskorijeniti mito i korupciju, oporaviti gospodarstvo i otvoriti vrata “novoj Hrvatskoj”.

Na posljednjem je inzistirao Dragan Primorac. On je, u Obaminu stilu, desetak puta ponovio kako “nudi nadu”. Vesna Pusić u nekoliko se navrata našla sama nasuprot “dečkima”, posebice u vezi s arbitražnim sporazumom. Priznala je da postoji mala šansa gubitka teritorija, no da je korist – ulazak u EU – prevagnula.

Josipović je optužio Vladu da je “ispregovarala loš sporazum”, a Jurčević i Tuđman popuštanje pred EU u zamjenu za tri milijarde eura nazvali su izdajom, ali se nisu mogli složiti tko je od njih dvojice pokrenuo inicijativu za referendum. Bandić, koji se dva i pol sata držao neprimjetnim, odreknuvši se prava na repliku, zagrmio je da nitko od nazočnih nije euroskeptik, no da je pitanje “idemo li spremni ili spuštenih gaća”.

Kajin je izjavu da polovicu kandidata treba uhititi nadopunio sloganom “Ili mi ili oni”, a Vidošević je upozorio da RH prijeti dužničko ropstvo.

Mobilizacija je moto i Vesne Škare Ožbolt i Bandića. Iako se držao po strani, nije propustio napomenuti da oko njega stvaraju dojučerašnji koalicijski partneri te da je njegova stranka – potom se ispravio – “bivša stranka” također propustila napraviti reda u pravosuđu.

Ključne riječi

Komentara 177

OB
-obrisani-
14:35 21.11.2009.

Polako se hrvatska javnost trese od sume impulsa koji se odašilje kroz medije. Sume impulsa koja ima samo 3-4 izvora,a trebalo bi ih biti 12. Konstantno medijsko marginaliziranje nekih predsjedničkih kandidata je toliko očito da osvještenom hrvatu izaziva mučninu. Desno orijentirani kandidati moraju se hvatati za mrvice medijskog prostora i iskoristiti ih na najbolji način.Greška nije dopuštena,jer takvima nema popravnog.Dok Nesveto trojstvo N.V.,I.J.,M.B. uživaju toliko postora da im je i problem naći toliko demagogije da ga popune. Ne postoji toliko parola koliko ih oni mogu ispljunuti.Pa onda im jedino ostaje da međusobno kradu inspiraciju jedni drugima i to se na kraju svede da njihov pasus zvuči identično. Treći hrvatski predsjednik, ujedno i moj izbor, dr.Miroslav Tuđman je jučer pokazao da se napokon nazire pravi vođa, vođa kojeg smo gotovo zaboravili, netko tko među ovim beskičmenjakovićima ima tvrđu kralježnicu od dijamanta. O krucijalnim problemima raspravlja odlučno, dok Nesveto Trojstvo se tu gubi,traži se u moralnoj magli, iz koje ne mogu nikako izaći. I neće izać! Ne želim da riječ vođenje,sljedeć i mandat il ne daj dragi Bože dva,zamijeni riječ izdaja oko čega imamo iskustvo. Ne želim da se titoistička deinastija nastavi, ne želim da se okaljavaju vrijednosti i zasluge Domovinskog rata prepisuju komunističko-\"antifašističkoj \", ne želim da Hrvatska,koja je stoljećima bila jugoistočki katolički stup Europe,ostane bez križeva u školama. Isto tako,ne želim da predsjednik zaboravlja da je i more kopno, ne želim da prodamo sebe samo da bi ušli u nešto gdje ćemo postati roblje. Hrvatska mora ostati ono što je,i ono što je bila stoljećima, a to je jaka, ponosna i uspravna katolička zemlja. Stoga,dr.Miroslav Tuđman je je jedini izbor, jer je re-tuđmanizacija, a ne de-tuđmanizacija jedini put ka opstanku!

OB
-obrisani-
10:47 23.11.2009.

..PONOS NA MOJE JAJE...jos nemam odgovora na pitanja...predstavljas mi neke kopirane clanke.... i analize moga lika...je´l to sve.. ...evo mene zanima kako bi to TUDJMAN vratio u drzavno vlasnistvo HT i INU? odakle mu novci za to? jel bi drzavazava kupovala samo od MOL-a I DT-a udjele ili bi i od hrvatskih vlasnika? I sto bi time gradjani dobili osim dividende koja bi isla u proracun? jel to efikasna upotreba sredstava? ne postoje li drugi zakonski mehanizmi drzave kojima se moze utjecati na privatnu firmu bez nacionalizacije? mogu li se sredstava za NACIONALIZACIJU iskoristi na neki bolji produktivniji i efikasniji nacin? meni se cini da TUDJMAN o tim stvarima nije razmisljao. on je samo podilazio svom birackom puku koji te stvari zeli cuti od njega. pored toga, on bi htio gospodarsku strategiju koja je i socijalna i razvojna. po modelu vuk sit i ovce na broju. a to bas i nejde. na jednoj strani ces morati kresati da bi druga dobila. bar u prvoj fazi. no to se na izbornim govorima ne spominje. nije popularno. tako da se sve svodi na listu ZELJA netko bi TUDJMANU trebao javiti da imamo drzavnu banku i da nije potrebno osnivati novu, dovoljno je ovu pojacati kapitalom ako vec misli da je to nuzno za gospodarstvo. iz proracuna! kako ce uz to, uz NACIONALIZACIJU .. HT-a i INA-e voditi socijalnu politiku misterij je. zaduzivanje je odbacio. znaci slijedili bi novi porezi( naravno ako bi ga PREMIJER poslusao ). kao da ovi nisu dovoljni. a novi porezi i otvaranje novih radnik mjesta rijetko kad idu skupa. pored toga on zeli da firme ne placaju doprinose za mlade prvih nekoliko godina i da drzava provodi stambenu politiku subvencionirajuci kamate. sto se tice prihoda od drzavnih koncesija za eksploatiranje prirodnog bogatstva dobar dio tog kolaca vec ide penzionerima jer taj novac ulazi u proracun. zasto bi oni sve trebali dobiti nije bas jasno no i tako se radi o malim sredstvima. bolje da je spomenuo da treba dignuti stope kad isteknu stari ugovori jer su ove stare prilagodjene SOCIJALISTICKOM - gospodarstvu u kojem privatnici nisu ni mogli iskoristavati prirodna bogatstva. pa tako INA placa vrlo niske stope za iskoristavanje prirodnih bogatstava u Hrvatskoj. no ako je NACIONALIZIRAMO kako TUDJMAN predlaze, onda nije ni nuzno povecavati stopu naknade. meni je jasno da politicka borba ima neka svoja pravila i da kandidat mora svakoj skupini govoriti ono sto oni zele cuti od njega makar se radi o neostvarivim zeljama. TUDJMAN sigurno nije jedini u tome. svi se sluze tom prokusanom taktikom LAGANJA i sirenja laznih nada. no ovdje je cini se raskorak izmedju zelja i realnosti veci. ili je samo TUDJMAN losiji blefer...a nije mi i jasno , zasto toliko maloumnika nasjedaju na takvo nesto....nisu valjda sve to B....E...a to je druga tema.. ..pitanja na navedeni PROGRAM toga kojega obozavas... ..l.p..u DEUTSCHLAND::::

OB
-obrisani-
10:58 21.11.2009.

..jadroplov...kako, da ti pomognemo...????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije