Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Kakvo je hrvatsko selo?

Naslovnica
Foto: VL
23.12.2015.
u 00:01

Iako Europska unija kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku, programiranu do 2020. godine, sve veći naglasak stavlja upravo na mlade poljoprivrednike, transfer vlasništva sa starijih poljoprivrednika na mlade u Hrvatskoj se još uvijek sporo odvija.

Hrvatskoj poljoprivredi hitno je potrebno pomlađivanje i transfer vlasništva sa starijih na mlađe generacije. Pokazuju to podaci o stanju poljoprivrede na kraju 2015. godine, koje je objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a prema kojima od ukupno 178.747 poljoprivrednih gospodarstava (OPG, obrti, zadruge, trgovačka društva i dr.), nositelji njih 88.216 (49,36 posto) imaju više od 60 godina. Pritom je posebno zabrinjavajući podatak da čak 64.716 nositelja poljoprivrednih gospodarstava ima više od 65 godina.

Iako Europska unija kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku, programiranu do 2020. godine, sve veći naglasak stavlja upravo na mlade poljoprivrednike, transfer vlasništva sa starijih poljoprivrednika na mlade u Hrvatskoj se još uvijek sporo odvija.

Prema dostupnim podacima, samo 18.875 onih koji se bave poljoprivredom ima manje od 40 godina. Najviše mladih poljoprivrednika, njih 2050, ima u Osječko-baranjskoj županiji, a u Splitsko-dalmatinskoj je županiji najviše onih koji vode poljoprivredno gospodarstvo a imaju više od 65 godina.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili prelistajte e-izdanje!

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Karamarkova pobjeda: 24 sata HDZ-u i Mostu za novu vladu

>> Karamarkov i Petrov donijeli predsjednici 78 potpisa i traže još jedan dan za ime mandatara

>> Milanović: Vrbovali ih? Za što? Pa dali smo im premijera i 7 ministarstava, čak i MUP

>> Hrvatska raste: Bojimo se za budućnost Hrvatske, gluma Bože Petrova je nevjerojatna

>> Dražen Ćurić: Božo Petrov mogao se s Karamarkom dogovoriti i prije

>> Marinko Jurasić: Gol, autogol ili 'Božja ruka' Bože Petrova?

Foto: VL

Ključne riječi

Komentara 8

MO
mozdaznam
21:54 22.12.2015.

prazno prijatelji moji, prazno... :(

MA
matejcro
22:12 22.12.2015.

Hrvatsko selo? Bit ce bolje, barem se Jakovinu vise nece pitati.

ZR
Ze Roberto u
23:57 22.12.2015.

A gje je to pitane bilo u zadnje cetiri godine? Zar se nije smjelo postaviti ljubimcu dragog vode?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije