Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.09.2023. u 10:45

U ovom društvu nije bilo mjesta niti za mladu učiteljicu Romkinju jer drugi učitelji “ne žele Cigane u zbornici”? Sramotno!

Niti jedna manjina nije diskriminirana kao što su Romi i to uz prešutni blagoslov šireg društva, pa je, eto, normalno građanima kao u slučaju iz Hlebina, mjesta u Koprivničko-križevačkoj županiji, skupiti novac i prisiliti romsku obitelj da odu iz kuće koju su kupili jer ih ne žele u svom mjestu. Jer Romima je mjesto u getu, Romi nisu, očito, ljudi kao i svi mi, imaju problematičnu djecu, a svi ostali hrvatski građani su cvijeće i nitko nikad nije čuo da se opijaju, svađaju, tuku, da zarade kaznenu prijavu... Je li zamislivo da se tako odnosimo i prema jednoj drugoj manjini? Je li zamislivo da u slučaju bilo koga drugoga mještani skupljaju novac i kupuju zemljište ili kuću samo da ju ne bi kupili Romi u njihovom naselju? Na račun Roma se puno toga tolerira uz razna opravdanja...

Nekoć je u SAD-u bilo normalno da crnačka djeca pješače do škole, a bijela se voze školskim autobusima, a kada je čuvena Rosa Parks 1955. u autobusu u kojem su mjesta za bijelce i crnce bila strogo odvojena odbila ustupiti mjesto bijelcu bila je uhićena. U Hrvatskoj živi gotovo 18.000 tisuća Roma, uglavnom u neimaštini, životni vijek im je kratak, mnogi o njima govore isključivo negativno, u kontekstu parazitiranja na socijalnoj pomoći, a šuti se o odgovornosti lokalne zajednice i države da ih se integrira u društvo i dopušta se da romska djeca nestaju prerano iz obrazovnog sustava i prose na ulici. Romska djeca su u lošijoj poziciji zbog neobrazovanih roditelja i teških socijalnih uvjeta, a i onu rijetku djecu koja uspiju završiti srednju školu ili fakultet okolina brzo pljusne po glavi i podsjeti ih da ne mogu imati ista prava.

VEZANI ČLANCI:

Više portala je ove godine objavilo priču o mladoj ženi iz Međimurja koja je kao prva Romkinja nakon trnovitog puta završila u roku Učiteljski fakultet u Čakovcu, ali njezin san da radi kao učiteljica brzo je prekinut jer u školi u kojoj je bila na zamjeni u zbornici nije bila prihvaćena, a kasnije je tražeći posao s više strana čula, kako je ispričala za Telegram, da se po međimurskim školama govorilo da “ne žele cigane u zbornici”. Sramotno!

Tko bi bio bolji učitelj od nje, tko bi bolje od nje mogao pomoći romskoj djeci koja imaju problema s hrvatskim jezikom, ali zasigurno nisu ništa manje sposobna od sve druge djece da im se osiguraju isti uvjeti. Sigurno toj djeci neće pomoći oni učitelji koji misle ili govore da “Ciganima nije mjesto u zbornici” jer takvima nije mjesto u zbornici. Niti u učionici s djecom. Ničijom. Štoviše oni su ti koji čine strahovitu štetu društvu jer diskriminacijom romske djece onemogućavaju im izlazak iz začaranog kruga siromaštva i frustracija. Slučaj iz Hlebina samo je žalostan podsjetnik težine predrasuda i socijalnog izoliranja Roma, što samo pogoršava njihovu tešku situaciju i uzrokuje veće probleme u društvu.

VIDEO Plenković: Nisu oni ratni zarobljenici. Svjesno su otišli raditi kaznena djela

Komentara 7

Avatar Moodleen
Moodleen
17:54 01.09.2023.

A kako si ti "romi" daju za pravo svaki dan provaljivat, krasti, napadati ljude, voziti neregistrirane aute, bez vozačke, naravno, pod debelim promilima...? Živjeti u kućama za koje ne postoje dokumentacije, izgrađene na prostorima koji nemaju tu namjenu? Od kud im lova za kuće i aute, za alkohol, a ni jedan dan u životu nisu radili, drugarice autorice? Uzmite si ih onda doma pa uživajte!

OP
Ocvali pupoljak
17:27 04.09.2023.

Dijo vodi di ih u susjedstvo pa uživaj u suživotu.

MA
maltene
12:38 05.09.2023.

Azašto bi oni ili bilo koja manjina imali privilegije da rade što hoće u Hrvatskoj (sabor, novac iz proračuna, iznimke od zakona itd, itd), Gdje Hrvati imaju prava kao Cigani, Srbi i ostali u HR? U kojoj to državi imate zajamčeno mjesto u parlamentu samo zato što ste manjina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije