Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dužnička kriza

Josipović Vladi: Hitno uvedite osobni bankrot i stečaj

ivo josipović,pantovčak (1)
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
1/11
23.03.2013.
u 13:14

Time bi se izbjeglo da se građanima nemilosrdno plijeni cijela imovina, smatra Josipović

Pravo rješenje dužničke krize samo je gospodarski oporavak i otvaranje novih radnih mjesta, rekao je predsjednik RH Ivo Josipović na zajedničkoj sjednici Vijeća za socijalnu pravdu i Savjeta za gospodarstvo predsjednika Republike pod nazivom "Siromaštvo i dužnička kriza građana" koja traje na Pantovčaku.

- Čekajući gospodarski oporavak ne možemo nijemo gledati kako sve veći broj građana i njihovih obitelji tone u neizlječivo siromaštvo, gledati kako gube svoju imovinu i kako oni i njihove obitelji ne mogu ostvariti ni najosnovnije potrebe. Ne ulazeći u postojeće mehanizme socijalne zaštite i podržavajući ove reforme koje provodi Vlada, da bi mjere bile efikasnije i usmjerene onima koji zaista trebaju socijalnu pomoć, danas ovdje želim ponuditi specifične mehanizme usmjerene na olakšavanje dužničke krize građana i početak politike njihova razduživanja - započeo je Josipović te okupljenima prezentirao svojih 20 preporuka za olakšanje dužničke krize i jačanje društvene pravednosti i solidarnosti.

Prva i najvažnija preporuka Vladi i Saboru je da u što kraćem roku uvedu institut osobnog bankrota odnosno stečaja.

- Po uzoru na mnoge države i RH bi hitno trebala ovaj institut i time bi se izbjeglo da se građanima nemilosrdno plijeni cijela imovina i da se stvaraju socijalni slučajevi te im se omogućava novi ekonomski početak - tvrdi Josipović.

Predstavnici Vlade, ministrica Milanka Opačić i zamjenik ministra financija Boris Lalovac, objašnjavali su u kako teškoj situaciji je država bila kad su preuzeli vlast, što im dodatno otežava donošenje i provođenje socijalnih mjera, no složili su se kako bez novih radnih mjesta i zapošljavanja nema oporavka, jednako kao i bez društvenog konsenzusa oko raznih mjera.

>> Evo zašto nam hitno treba zakon o osobnom bankrotu

Komentara 21

SA
saentisch
15:32 23.03.2013.

Napokon jedna pametna iz predsjednikovih usta, jadne privatne ljude mogu banke guliti kako i koliko žele. Tvrtke nemogu jer imaju pravo na bankrot.

Avatar ivo587
ivo587
18:05 23.03.2013.

pa Josipoviću ti upravo želiš napraviti sirotinju od građana promovirajući porez na imovinu. Ko neće platiti država mu se upiše jel tako, to je isto otimanje, nema razlike da li otimlje banka ili država. Zato ne pričaj bajke..

RE
retrovizor
15:00 23.03.2013.

Znam da većina nas kod komentara upotrebljava sarkazam i iskaljuje svoje nezadovoljstvo trenutnim događajima i situacijom,svatko je sam kriv za njegov ekonomski krah, to sada nije ni bitno,već kako krenuti dalje, a da nismo građani 2. reda, MISLIM da jee ovaj prijedlog bio na mjestu predsjedniče!!!- samo je pitanje tko će vas uopće poslušati kad su naši političari ograničenog uma i gledaju samo u jednom smjeru. Briga njih kako će se narod spasiti....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije