Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milijan Brkić

'Josipović je preko prijatelja Vojkovića pustio laž da sam u ljubavnom trokutu'

Milijan Brkić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
25.01.2014.
u 17:45

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić pojašnjava svoju ulogu u slučaju Grubori, o HDZ-u i skorim predsjedničkim izborima

Da je HDZ i hadezeovac u pitanju, sve bi bilo drukčije, prašilo bi se u medijima, glave bi frcale, ostavke, no zadnje informacije govore da se ipak neće moći sakriti slučaj “zaigranog” SDP-ovca, Šegona, ne može se više varati narod, kaže mi, na početku intervjua Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a. S obzirom na njegovu policijsko-obavještajnu prošlost, za očekivati je da ima informacije. Brkić, kojega zovu Vaso, kodnim imenom specijalca Alfi iz Domovinskog rata, desna je ruka Tomislava Karamarka, a njegove su organizacijske sposobnosti, kažu, digle iz mrtvih hadezeovu razbijenu stranačku strukturu.

:: Jedan vaš prijatelj zabrinut je za vašu političku budućnost i imidž, jer još uvijek pozdravljate s “faljen Isus i Marija”?

Moj je prijatelj u velikoj zabludi, pod utjecajem je režimskih medija i “prijatelja” koji od mene žele napraviti nešto što ja nisam. Svatko bi trebao biti ponosan na svoje podrijetlo, narod, tradicionalne vrijednosti. Pa tako i ja. Sve svoje prijatelje i one za koje znam da razmišljaju kao i ja uvijek pozdravljam s “hvaljen Isus i Marija” i toga se ne stidim. Naravno, kada sam na službenim sastancima pozdravljam s “dobar dan”. Moram primijetiti, kada smo mi Hrvati u pitanju takve vrijednosti kao i ovaj pozdrav ocjenjuju se retro, nazadnjački. U Poljskoj, Njemačkoj ili Austriji normalno je tako pozdraviti. U Turskoj i islamskim zemljama pozdravlja se sa selam alejkum, u Izraelu sa šalom. U tim zemljama to je normalno i nitko se ne srami svog identiteta, a nama se stalno nameću neke stigme. Dakle, recite vi mom prijatelju da on nije u pravu. Kada bi to bio uvjet za moj politički imidž, odrekao bih se politike.

:: Radite li na svom novom diplomskom?

O sudbini mog diplomskog znam ono što sam čitao u medijima, nažalost, još nisam dobio nikakvu službenu obavijest Fakulteta kriminalističkih znanosti o tome da je moj diplomski poništen.

:: Rekli ste da već imate novu temu, ako ćete morati raditi novi diplomski.

Prva mi je ideja bila slučaj Riječkih tržnica, ali u zadnje vrijeme Kukuriku koalicija povećava moj izbor mogućih tema geometrijskom progresijom.

:: Dosta vas se spominje u medijima oko kredita za vaše firme, oko gradskih zemljišta, čini ste da ste HDZ-ov dežurni krivac?

Otkad sam postao glavni tajnik, prateći medije, puno toga sam čuo i saznao o sebi, a što dosad nisam znao. Kojim sam ja životom živio? Mjesto glavnog tajnika najjače stranke nosi sa sobom žrtvu. To djeluje i na moju obitelj. Zašto je to tako, i zašto sam ja glavna meta, često se pitam. Ne mislim da sam ključna karika u HDZ-u, mislim da sam kamenčić u sustavu, u toj velikoj stranci. Ali to što sam bitan režimskim medijima daje mi dodatni motiv i dišpet da ustrajem u svom radu i smjeru, jer ako ja ne znam, siguran sam da oni jako dobro znaju zašto me napadaju i zašto im smetam.

:: Moglo bi se reći da ste i gromobran Karamarku?

Ne bih rekao da sam njegov gromobran, jer i Karamarko je također meta napada.

:: Karamarko i vi postali ste meta u trenutku kad ste preuzeli HDZ prije godinu i pol dana. Jeste li u međuvremenu uspjeli postići planirani oporavak stranke?

Uspjeli smo zaustaviti negativan trend i stanje beznađa kod članstva. Taj smo kotač zaustavili i pokrenuli u pozitivnom smjeru. Sjetite se u kakvim je okolnostima djelovao HDZ prije dvije godine, nakon poraza na parlamentarnim izborima, nakon osvojenog najmanjeg broja mandata u povijesti stranke. U takvim uvjetima dizati članstvo i stranačku infrastrukturu, u jako suženim financijskim uvjetima, bilo je teško. Prošle godine, na dva izbora, potvrdio se pobjednički mentalitet koji opet stanuje u HDZ-u.

Ne bih rekao da sam njegov gromobran, jer i Karamarko je također meta napada.

Milijan Brkić

:: Smatraju vas jednim od glavnih “krivaca” što je ponovno uspostavljena stranačka infrastruktura. Kažu da opet vlada disciplina, kako ste to postigli?

HDZ ima 3089 stranačkih organizacija. Dakle, riječ je o vrlo moćnom alatu i kvalitetnoj mreži. Ima 210 tisuća članova, a u zadnjih godinu i pol pristiglo je 15 tisuća novih članova. To ističem zbog onih koji tvrde da se članstvo osipa. U stranci, kao i u svakoj obitelji ili instituciji, treba postojati red i jasna podjela uloga i ovlasti, subordinacija i odgovornost. HDZ mora funkcionirati kao čvrsta, homogena organizacija koja je efikasna i optimizirana. I kad jest takva, to donosi plodove.

:: Priča se da bi bilo teško prikupiti toliki broj potpisa za referendume da niste angažirali svoje ljudstvo?

Prvo su nas optuživali da HDZ stoji iza organizacije referenduma, a kada je pobijedila inicijativa “U ime obitelji”, onda su uslijedili napisi kako HDZ nije imao veze, kako mu je građanska udruga uletjela na politički teren, te mu je preostalo samo da se priključi. Analitičari će se morati odlučiti što je točno. Većina HDZ-ovaca, koji drže do tradicijskih vrijednosti, podržala je referendum. A što se naše organizacije tiče, jedina uputa koju smo članstvu vezano uz referendum dali jest da se na njemu pojave kao građani, a nikako ne u stranačkom dresu HDZ-a. U tom smislu naše je članstvo dalo veliki obol uspjehu referenduma.

:: Kad već govorimo o tezama, što kažete na onu da će presuda u sudskom procesu HDZ-u biti tempirana pred naredne izbore?

Ne volim komentirati aktualne sudske procese, ali poučen iskustvom, činjenica je da presude protiv HDZ-a i bivših HDZ-ovih dužnosnika dolaze tempirano u predizborno vrijeme. Suprotna strana na taj način pokušava to koristiti kao alat u prljavoj kampanji protiv HDZ-a. Ne mislim, međutim, da će naše pravosuđe pasti pod tim pritiscima i duboko vjerujem da će donijeti pravedne, u zakonu i dokazima utemeljene presude.

:: A to bi, po vama, značilo da HDZ nije kriminalna organizacija?

Ne kažem da među 210.000 članova HDZ-a nije bilo i takvih pojedinaca, ali većina, gotovo svi članovi HDZ-a su pošteni domoljubi i nikada nećemo pristati na kolektivnu odgovornost.

:: Neki dan ste, nakon svjedočenja na sudu u slučaju Grubori, spominjali i Mladena Bajića. Je li to bila ironija, ili poruka, ili vam je išlo na živce što ste se trebali pojaviti na sudu?

Dok sam radio u MUP-u, s Bajićem sam jako dobro surađivao. Nije mi bio jasan motiv zašto me je DORH pozvao da svjedočim o onome što sam u koordinaciji s njima radio, kao niti pravni značaj koji bi tužiteljstvo očekivalo od mojeg svjedočenja. Moja izjava kako ću ja za svog prijatelja Bajića učiniti i više kako bi on od Kukuriku koalicije dobio novi mandat izrečena je pod tim dojmom i bila je blago ironična. Ipak, ne mogu se oteti dojmu da se ciljano i dirigirano išlo u smjeru moje diskreditacije. Tjedan dana prije krenula je “topnička priprema” kroz medije, dva dana zaredom vrtile su se snimke mog telefonskog razgovora s bivšim specijalcima, gdje im najavljujem poziv na obavijesni razgovor. Kad sam došao na sud, rekao sam istinu, da sam ih nazivao u dogovoru s Bajićem. Dva sata nakon mog svjedočenja, g. Bajić potvrdio je da sam sve radio u koordinaciji s DORH-om i njime osobno i da tu nema nikakvog kaznenog djela.

:: Bajić je potvrdio da ste vi tada “gasili požar”?

On je potvrdio da sam radio u skladu sa zakonom i u koordinaciji s njim.

:: Mediji su se ohladili nakon tog Bajićevog priopćenja?

Zanimljivo je da me, nakon što se saznala istina, nazvala samo jedna novinarka i ispričala se, a to je bila novinarka iz vašeg lista, Ivanka Toma, a nitko drugi nije imao potrebu ispričati se što su me danima razvlačili i optuživali za protuzakonito djelovanje.

:: Osjećate li da je prestalo čuđenje što ste vi i predsjednik stranke Karamarko došli iz policije i sigurnosnih službi, smatraju li vas još uvijek “policajčinama”?

U normalnim demokracijama poput Njemačke, Francuske, Britanije, SAD-a, Izraela, ljudi koji su radili u takvim sustavima, naprotiv, bivaju čak i poželjni u političkom životu. Političari bi i trebali biti osobe koje čuvaju državu i narod i koji žrtvuju sebe radi općeg dobra. Možda javnosti nije poznato da nas dvojica nismo po obrazovanju bili “policajčine” prije Domovinskog rata. Karamarko je povjesničar, ja elektrotehničar, a spletom ratnih okolnosti došli smo u te službe. Opet se ovdje radi o pokušaju okretanja “pile naopako”. Kada se radi o ljudima koji potječu iz represivnog sustava bivše, komunističke države, Udbe ili KOS-a, to je “in”, progresivno, oni sada prodaju lekcije iz demokracije, oni su profesionalci, a mi retrogradni i nazadnjački, mračni tipovi, koji su, zamislite, radili u hrvatskim službama. Pa najveća je čast raditi za svoj narod.

:: HDZ je izbrisao Jadranku Kosor, ali je to potrajalo. Kako komentirate ekspresno izbacivanje Aleksandre Kolarić iz SDP-a i Radimira Čačića iz HNS-a?

Svaki član stranke mora poštovati statut i zastupati stav stranke. Međutim, kada je J. Kosor izlazila, odlukom našeg Visokog časnog suda iz stranke, onda su svi mediji brujali kako je to nedemokratski, da su joj ugrožena ljudska prava. U HDZ-u je provedena procedura, imala je pravo žalbe, odvjetnika, održano je ročište. Gđu Kolarić je predsjedništvo partije, bez suda časti, odvjetnika, žalbe, izbacilo iz stranke, a Glavni odbor to potvrdio, bez da je ona dobila priliku da zastupa sebe. Izbacivanje g. Čačića iz HNS-a, možebitno jer je popio kavu s nekim, isto prolazi bez prava žalbe, mogućnosti da brani svoju poziciju, a u medijima je uglavnom prezentirano kao dio nekakvog demokratskog procesa u strankama. Ne bih se miješao u način rada i organizaciju SDP-a i HNS-a, to je njihovo dvorište i tamo neka rade što žele, ali je činjenica da je procedura u HDZ-u bila daleko demokratičnija.

:: Prema anketama, ova je vlada, premda najnepopularnija u povijesti, popularnija od HDZ-a i mogla bi ostati puni mandat. Nije vam baš reklama što je HDZ i dalje nepopularniji od SDP-a, kao i da je Karamarko najnepopularniji političar?

Zanimljive su te ankete, koje izbori svaki put demantiraju. Nisu davale niti šest mandata HDZ-u za Europarlament (nego četiri uvrh glave), a na lokalnim izborima osvojili smo 48 posto jedinica lokalne samouprave (SDP 13%), mi 12 županija, SDP 4, a mediji su to prikazali kao “tu negdje”. Takve se ankete provode u cilju destimulacije i demoraliziranja HDZ-ovih simpatizera i birača, a kako bi napumpali rejtinge političara na vlasti. Najzanimljiviji je tu rejting predsjednika države Ive Josipovića, koji ima po anketama popularnost kao Mao Zedong, a znamo iz kojeg je biračkog korpusa došao. Ne opterećujemo se više tim anketama, jer po strukturi ispitanika i teritorijalnoj zastupljenosti, mi znamo da te ankete nisu vjerodostojne. Strategija HDZ-a ide u tri smjera – izbori za EU parlament u svibnju, predsjednički krajem godine i – parlamentarni, “izbori svih izbora”, ma kada oni bili, a za koje se pripremamo kao da će biti sutra.

:: Možda Josipović i nije Mao Zedong, no rekao je da je zadovoljan što četvrtinu njegovih birača čine baš HDZ-ovci?

To je još jedan od spinova njegova PR tima. Pantovčak je, očito, u zadnje četiri godine postao najveći PR ured u državi, možda i šire.

:: Ne smatrate da će hadezeovci glasati za Josipovića na predsjedničkim izborima?

Neće. HDZ će imati svog kandidata. Jakog i pobjedničkog.

:: Kolinda Grabar Kitarović, Željko Rainer, Ivica Vrkić, ima li još koji kandidat?

Objavit ćemo ime nakon održanih izbora za EU parlament, krajem svibnja. Radije bih primijetio da PR Pantovčaka vodi kampanju pogađanja našeg kandidata, upravo s ciljem da se naši najozbiljniji kandidati ne usude kandidirati. No, sigurno je da niti PR s Pantovčaka, niti predsjednik Josipović neće odrediti predsjedničkog kandidata HDZ-a. Konkretnije, neće uspjeti spriječiti HDZ da kandidira upravo kandidata koji će ga pobijediti. Postoji još jedan razlog zašto to Pantovčak PR tim pokreće godinu dana prije izbora, da se ne bi u medijima govorilo o gospodarskim problemima, nezaposlenima i siromašnima, za koje Josipovića nije briga. Već četiri godine uglavnom vodi kampanju za svoj novi mandat, formirao je svoj gospodarski savjet, od kojega do sada nismo čuli niti riječi.

:: To je i najveći prigovor HDZ-a Josipoviću. Vi ga uporno pokušavate navesti da se uključi, predloži i posebnu sjednicu Vlade zbog gospodarske propasti?

Predsjednik Josipović, nažalost, ne koristi svoje ustavne ovlasti i pušta da aktualna vlada zemlju vodi u propast. A njegova je ustavna obveza da skrbi i o stabilnosti države i boljitku građana. Trebao je već do sada pokrenuti mehanizme i upozoriti Vladu da se sjedne za zajednički stol i raspravi katastrofalno stanje u gospodarstvu. On se, naprotiv, bavi svojom kampanjom, a građane u ovom trenutku ne zanima ime njegovog nasljednika, nego to da Hrvatska bude zemlja po mjeri čovjeka. Vrijeme je da se g. Josipović probudi i da progleda, shvati u kakvom negativnom smjeru idemo. Ankete dakle pokazuju paradoks – predsjednik se ne uključuje u spas Hrvatske, a daleko je najpopularniji politički lik. Rješavanje siromaštva, beznađa, valjda je u skladu s njegovim motom “nova pravednost”. Eto, upravo sada ima prostora za primjenu tog mota. Premda mislim da je u zadnjem intervjuu izrekao novi slogan koji najbolje govori o njegovu radu.

:: Koji to?

“Živ i živahan”. Dakle, vodi računa o sebi, a o drugima ne baš. Tako njegova nova pravednost ode u zaborav. No, treba i razumjeti tu njegovu indolenciju prema ekonomskoj katastrofi, jer računa da će ga sutra podržati opet SDP, pa se ne želi zamjeriti aktualnoj vlasti.

:: Vaša teza je, dakle, da ankete i mediji diktiraju Josipovićevu popularnost?

Činjenica je da predsjednik Josipović, prema našim informacijama, preko svojih poluga i prijatelja u medijima ciljano plasira određene informacije o nama u vrhu HDZ-a.

:: Na primjer?

Da je svog prijatelja i partnera još od poslova sa ZAMP-om, Marka Vojkovića, poslao kod vlasnika novog jeftinog tjednika, da napiše konstrukciju kako sam ja u ljubavnom trokutu sa sutkinjom Čalić, koja vodi sudski proces oko Fimi-medije. Ova informacija o Vojkoviću je sto posto točna, uz to još on i financijski podupire taj, navodni desničarski tjednik i portal, u kojemu „dnevno“ napadaju sve, ali Josipovića ne. Tu su i drugi njegovi medijski prijatelji, a, naravno i HTV, koja podsjeća na TV Zagreb nakon Hrvatskog proljeća, gdje se utaborio zadnji nositelj Titove štafete i pomaže Josipoviću, a sotonizira HDZ. To je tako evidentno, a i statistika dokazuje podređenost HDZ-a u tim medijima.

:: I dalje smatrate da Hrvatska mora raskrstiti i sa zločinima počinjenim u vrijeme komunističkog režima?

Nema manje i više bitnih zločina. Zločin je zločin, bez obzira na motive, počinitelja i okolnosti, svaki treba istražiti i procesuirati zbog budućnosti i mentalne higijene naroda. Kad se istražuje pojedinačne zločine iz Domovinskog rata, a nažalost bilo ih je, onda je to normalno. Kad se dogodi samo naznaka ili pokušaj istraga komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, koji su posljedica državnog terora i koji su osmišljavani u Centralnom komitetu SKH, a koje su provodili Udba i KOS – e onda se ne smije istraživati jer je to atak na antifašizam.

:: U razgovoru s Josipom Perkovićem, vidjelo se da je pogođen time što je i HDZ za njegovo izručenje?

Ne govorimo mi o imenima i prezimenima, nego o poštivanju međunarodnih preuzetih obveza i zakona RH i EU. Bez obzira na zasluge svih nas, dužni smo razriješiti optužbe pred sudom.

:: A teza da normalna država ne izručuje bivše šefove tajnih službi?

Svaka državna vlast treba realno procjenjivati pitanja nacionalne sigurnosti. Ako je vlada na kojoj leži ta odgovornost procijenila da je to važno pitanje za nacionalnu sigurnost, onda se ne čini prevara, ne pokušavaju se izigravati naši europski partneri i kršiti preuzete obaveze, još manje se izigrava i pokušava poniziti glavna oporbena stranka, pri pokušaju promjene Ustava. Da je bilo pameti, a još više mudrosti, onda bi se najodgovorniji ljudi u državi našli, razgovarali i pokušali pronaći rješenje, te zajednički nastupili i prema Njemačkoj. Nažalost, aktualna vlast niti jednom nije pozvala predsjednika HDZ–a na dogovor o najvažnijim strateškim pitanja oko kojih bi se u svakoj normalnoj državi trebalo postići suglasnost.

Komentara 54

ĆA
ćaćaća
18:11 25.01.2014.

ma nije valjda drug ivo takav...

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
19:21 25.01.2014.

I ja sam jednom kupio jeftini kak'ti "desničarski" tjednik koji se spominje i ostao šokiran onim što sam tamo vidio. Članak potpisan pod lažnim imenom kaže kako će Josipović 100% dobiti sljedeće izbore, a zločasti Karamarko kandidirajući Kolindu želi ju uništiti. Drugi članak, opet pod lažnim imenom novinara, kaže kako su HDZ i hrvatska država stvoreni od strane udbaša. Još nekoliko članaka su tamo bili najgora ljevičarska propaganda. Stoga, jeftini "desničarski" tjednik - nikad više!!!

Avatar \'orIando\'
\'orIando\'
18:25 25.01.2014.

Josipovic je anatomija bezlicnosti i britanski podrepak, pa nije relevantan pravim Hrvatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije