Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajne snimke

Brkić: Dobit ćeš poziv za razgovor za miliciju

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
16.01.2014.
u 17:49

Balunović Brkiću: Vlastita mi je žena uručila poziv. Kao da je namještaljka

Tko je s kim kontaktirao i zbog čega u jesen 2009., malo prije no što su pojedini pripadnici ATJ-a Lučko uhićeni zbog sumnje da su u kolovozu 1995. počinili ratni zločin nad civilima u selu Grubori, čulo se danas kada su na zagrebačkom Županijskom sudu, u nastavku suđenja Frani Drlji i Boži Krajini, optuženima zbog Grubora, preslušane snimke tajno snimljenih razgovora.

'Dobit ćeš poziv'

Na tim se snimkama čuje kako Milijan Brkić Vaso, u to vrijeme zamjenik ravnatelja policije, a danas glavni tajnik HDZ-a, zove Branka Balunovića i Stjepana Žinića, koji su poput Drlje i Krajine bili zapovjednici grupa na terenu u Gruborima, te dogovara s njima sastanke, dok Balunovića i obavještava da će dobiti poziv od policije. U razgovoru iz listopada 2009. Brkić kaže Balunoviću: – Dobit ćeš poziv za razgovor za miliciju. – Evo, upravo sam završio. Vlastita mi je žena uručila poziv jer radi u postaji u Zaprešiću pa sam čak mislio da je neka namještaljka – kaže Balunović. – Znači bili su brži od mene – zaključuje Brkić.Osim Balunovića i Žinića, Brkić je zvao i Božu Krajinu, s kojim je dogovarao sastanak, a Krajinu je zvao i Josip Čelić, nekadašnji načelnik PU karlovačke, koji često komunicira s Balunovićem prenoseći mu što se događa u vezi s pripadnicima ATJ-a Lučko koji su dobili pozive za ispitivanje.

Tako Čelić kaže Balunoviću: – Sinoć su uhićeni Drljo i Brko. Na to mu Balunović odgovara: – I Sačić isto, pročitao sam u novinama.Nakon kraće rasprave o tome u kojim je novinama to pročitao, Čelić kaže Balunoviću:– Zvao me zamjenik Brkić i kazao da nazovem ljude, da vidim tko se hoće dragovoljno predati.U sljedećem razgovoru Balunović obavještava Čelića o tome što je bilo na sastanku bivših pripadnika ATJ-a Lučko, održanom nakon uhićenja Drlje i ostalih, te mu kaže da su ih tamo uvjeravali da istražitelji nemaju ništa, da ničim ne raspolažu te da je zauzet stav “da idu oni koji su zapovijedali, a ako se nađu krivci onda će samo krivci odgovarati”.

Što je napravljeno, napravljeno je

Zanimljiv je i razgovor između Balunovića i Žinića, u kojem Žinić kaže.– Bili smo kod Bajića i on nam je rekao da imaju četiri svjedoka, da znaju da su četvorica iz Lučkog bila tamo. Tebe spominju, mene spominju, a za Drlju nemaju dokaza, ali će dokazati.Iz sadržaja njihovih razgovora, očito je da ih brine kako će se cijela ta stvar dalje odvijati, a u jednom trenutku Žinić kaže: Onaj tko to ispriča, što misli što će biti poslije. Jer taj koji je sve otvorio, stavio nas je na listu, a trebalo je preuzeti odgovornost. I onda smo mi svjedoci optužbe? – kaže Žinić te dodaje: Što je napravljeno, napravljeno je.

>> Svjedok Markač o Gruborima: Moj posao nije bio da istražujem događaje

Komentara 63

Avatar Prosenjak
Prosenjak
18:21 16.01.2014.

Imam tu neka pitanja: Prvo:osnovno, tko je prisluškivao ove ljude i po kojoj osnovi? Da nije Perković? Drugo, što znači ovo što Žinić govori Balunoviću da mu je rekao Bajić, citiram: "...a za Drlju nemaju dokaza, ali će dokazati." Kako Kako će dokazati ako nemaju dokaza? da neće možda, kako voli reći Bajić "bajpasovati hrvatske zakone" pa će tako dokazati? A prije svega, kako ovaj incident u Gruborima može biti okvalificiran kao ratni zločin ako se uzme u obzir da ratni zločin može biti počinjen samo u okviru postojanja oružanog sukoba, a na datum kad se dogodio ovaj incident, dakle 26, kolovoza 1995. na teritoriju čitave države, Republike Hrvatske nije bilo nikakvog oružanog sukoba, a najbliži oružani sukob bio je u susjednoj BiH, udaljen najman je sto kilometara. Prema tome, ovo bi trebalo kvalificirati kao višestruko ubojstvo, a budući da Bajić tvrdi kako je za takva djela zastara 15 godina, to bi onda značilo da zastara nastupa 2010. ali avaj, u pitanju su hrvatski branitelji, i to pravi pravcati ratnici, a ne neki jugoslavenski udbaši, pa takve pravne vratolomije Bajiću nikako ne padaju na pamet.

BA
babilon
18:38 16.01.2014.

nikakva me kampanja više ne zanima, od danas glasam za vasu i hdz,lijep pozdav, znači ima netko tko misli na branitelje a ne yugo udbaška junad koja objavljuje spiskove nas branitelja

PO
peti.ortak
20:22 16.01.2014.

Brkić? To je onaj gospodin sa lažnom diplomom, vjerovatno zato nije znao da se to nesmije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije