Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedočio Aleksandar Milošević:

Zatekli smo tijela u Gruborima, a dva su čovjeka bila masakrirana

grubori
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
17.12.2013.
u 11:31

“Radio sam tada za UN. U nekim je kućama bila potpaljena vatra pa smo izvukli dva mrtva tijela da ne bi izgorjela...”

 – Taj dan, 25. kolovoza 1995. bili smo u Zečevićima ili nekom susjednom zaselku kad smo vidjeli dim u Gruborima i čuli pucnjeve. Neposredno pred Gruborima mimoišli smo se s nekoliko terenskih policijskih vozila MUP-a, koja su izlazili iz Grubora. Ušli smo u selo i zatekli nekoliko mrtvih ljudi, a dva čovjeka u jednom dvorištu bila su masakrirana. Glave su im bile razlupane. Ulazili smo u kuće, u nekima je bila potpaljena vatra pa smo izvukli dva mrtva tijela da ne bi izgorjela. Tada sam prvi put u životu vidio mrtvace i to je bio šok za mene. To je uzrokovalo kod mene neku vrstu odbojnosti, otklona i zato nemam čiste i jasne slike nego vrludam u sjećanju. Ne mogu uvijek govoriti o svim detaljima – svjedočio je jučer Aleksandar Milošević, bivši novinar, sada potpredsjednik SNV-a na suđenju za ratni zločin u Gruborima u zagrebačkom Županijskom sudu.

Za zločin u Gruborima sudi se Frani Drlji i Boži Krajini.Milošević je tada radio za UN, odnosno za agenciju UN-a, Centar za ljudska prava, a u Knin je došao nakon Oluje. UN je tada objedinio sve svoje agencije u RH pa je imao mobilne timove koji su obilazili teren, promatrali što se događa i pomagali ljudima. Taj su dan u Gruborima, svjedočio je, prvo našli četiri tijela, a popodne još jedno. Živih civila nisu zatekli. O svemu su, kaže, obavijestili vlasti kojima su dostavili i podatke o registarskim tablicama MUP-ovih vozila, koje su sreli na ulazu u Grubore. UN-ova kamera snimila je cijelo selo. O svemu su obavijestili časnika za vezu pa su hrvatske snage u Grubore došle popodne, a u dva navrata razgovarali su i s generalom Ivanom Čermakom.

– U prvom razgovoru Čermak je nijekao da se išta dogodilo u Gruborima, a u drugom je razgovoru rekao da je bila akcija čišćenja terena, na što smo izrazili čuđenje jer je taj teren dugo bio pod kontrolom hrvatskih vlasti – svjedočio je Milošević. Kad mu je sudac Zdravko Majerović predočio fotoelaborat s fotografijama ubijenih, nije ih prepoznao, a kad mu je predočena snimka zapaljenih Grubora, prvi dio snimke nije mu bio poznat, a za drugi je dio kazao da je moguće da je snimljen u Gruborima.

>> General Markač svjedočit će zbog Grubora dva puta

Komentara 1

KA
KatarinaMedici
14:57 17.12.2013.

Da ne poznajem gsp.Krajinu još bi i pomislio da je radio sve ovo što mu se pripisuje. Gsp. Božo, glavu gore...ima onaj koji pravu Prvdu i Istinu zna i kroji je...jer...zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju. Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije