Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločin u Gruborima

Brkić o snimkama: Radio sam po nalogu Mladena Bajića

Milijan Brkić
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/2
20.01.2014.
u 13:24

Brkić je u svom svjedočenju rekao kako je njegova uloga bila da koordinira sve aktivnosti koje je provodila kriminalistička policija nad pripadnicima ATJ-a Lučko 2008. i 2009. godine.

Milijan Brkić, nekadašnji zamjenik ravnatelja policije, a danas glavni tajnik HDZ-a, svjedočio je u nastavku suđenja optuženima za ratni zločin u Gruborima. Kazao je kako je njegova uloga bila da koordinira sve aktivnosti koje je provodila kriminalistička policija nad pripadnicima ATJ-a Lučko 2008. i 2009. godine.

Brkić je kazao da je sve radnje koje je provodio provodio u suradnji s DORH-om te kako je u to vrijeme Haaški sud tražio istragu zločina u Gruborima i, prema nekim prvim informacijama, trebalo je biti privedeno 45 pripadnika jedinice koji su u kolovozu 1995. bili u Gruborima.

– Kao zamjenik ravnatelja policije i te kako sam bio upoznat da se nad mojim suborcima i prijateljima provode tajni izvidi i mjere tajnog praćenja. Po nalogu Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika, osobno sam kontaktirao s pojedinim pripadnicima jedinice, a Bajić je bio upoznat sa svim mojim kontaktima. Da sam htio, kako se to u žargonu kaže, probiti tajne mjere, ne bi ih zvao na telefon. A koliko znam, nijedan zakon ne priječi da se svjedoci zovu telefonom – kazao je Brkić. Time je objasnio kako to da je snimljen dok naziva pojedine pripadnike ATJ-a Lučko koji su u to vrijeme bili pod istragom te ih obavještava da će biti pozvani na razgovor u policiju.

Po nalogu Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika, osobno sam kontaktirao s pojedinim pripadnicima jedinice, a Bajić je bio upoznat sa svim mojim kontaktima

Milijan Brkić

Kazao je kako se ne sjeća da je Josipu Čeliću dao nekakav popis osumnjičenih, a kada mu je to predočeno, onda je rekao da su to bile osobe koje su morale doći u policiju dati nekakvu korisnu informaciju i kako u tome ne vidi ništa sporno jer im je uvijek govorio da kažu istinu. Kada mu je predočeno da je s jednim od pripadnika ATJ-a razgovarao 17. prosinca 2009. godine, odnosno u vrijeme kada su petorica pripadnika jedinice već bila uhićena te kad policija više nije imala ništa s tim, Brkić je rekao da je, koliko on zna, policija obavljala i neke razgovore nakon uhićenja sadašnjih optuženika.

Kada ga je optuženi Božo Krajina upitao je li istina da je na sastanku s njim tražio od njega da izmijeni izvješće koje je Krajina napisao nakon događanja u Gruborima te mu kazao da će, ako to napravi, biti slobodan, Brkić je kazao kako to nije istina. Predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović pitao je Brkića zna li tko je počinio zločin u Gruborima na što je on odgovorio da ne zna.

Brkić je na kraju kazao da mu nije jasno kako su snimke tih tajno snimljenih razgovora izašle u javnost i da misli da to ima jedan jedini cilj, a to njegovo izlaganje sudac je prekinuo kazavši da to nema veze s tijekom postupka.

Inače, prošlog tjedna, nakon što su u sudnici saslušane snimke tajno snimljenih razgovora, HDZ je izašao s priopćenjem u kojem je naveo da je svrha toga skretanje pozornosti javnosti s afere vezane za Branka Šegona, pomoćnika ministra Slavka Linića. No, ostalo je nejasno, s obzirom na to da Brkića to nitko nije pitao niti je on to sam razjasnio, kako je Brkić 2009., u vrijeme kad je bio zamjenik ravnatelja policije i zvao pripadnike specijalne policije, znao da će 2014. godine baš buknuti spomenuta afera te kakve to veze ima jedno s drugim.

Morić i Benko: Nismo znali da u Gruborima nije obavljen očevid

Joško Morić, bivši pomoćnik ministra policije, svjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja optuženima za ratni zločin u Gruborima. Kazao je da ga je dan ili dva nakon događaja u Gruborima dežurstvo MUP-a obavijestilo da se tamo nešto dogodilo, no nisu precizirali o čemu je riječ. Morić je kazao da je postojala mogućnost kako je riječ o terorističkom napadu, vatrenom okršaju u kojem ima žrtava ili kaznenom djelu.

Nakon toga on je razgovarao s tadašnjim ministrom policije Ivanom Jarnjakom te ga pitao je li čuo za događaje u Gruborima. Jarnjak mu je na to odgovorio da je čuo te kako će mu se javiti Željko Sačić kojem je Jarnjak dao upute da se u Gruborima obavi sve po zakonu. Morić je rekao kako u ono vrijeme nije znao da u Gruborima nije obavljen očevid te da se on osobno u tom slučaju nije informirao jer bi to značilo kako se miješa u nadležnost, u konkretan slučaj.

Marijan Benko, koji je u to vrijeme bio pomoćnik ministra za kriminalističku policiju, kazao je da je nakon Oluje bio na terenu u Varivodama jer su radili očevid na mjestu gdje je bilo puno žrtva. On je rekao da je čuo za Grubore i kako nije znao što se tamo konkretno dogodilo. Kao i Morić, kazao je da tada nije znao kako tamo nije napravljen očevid.

>> Brkić se direktno upleo u istragu, čime je zasigurno prekršio pravila službe

Komentara 57

DU
Deleted user
13:54 20.01.2014.

Mladen Bajić je u pozadini svega što nam se događa.

AT
Attak
11:36 20.01.2014.

Da Hrvatska nije pretrpana Dejanima, Sašama , danas bi imali na pladnju izvješće o djelovanju srpskih specijalaca i njihova bi uloga bila pojašnjenja .., ovako tu je ABOLICIJA i Dejani i Saše!!

Avatar Becarina
Becarina
13:32 20.01.2014.

U bilo kojoj aferi, koja se pojavi, najsumnjiviji je Bajic . I kao uvijek, "cure informacije". Dokle ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije