Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavne promjene

Josipović: Budu li stranke željele, posredovat ću oko glasanja u BiH

josipović
Sanjin Strukić/PIXSELL
VL
Autor
Jasmina Popović
29.04.2010.
u 20:00

S obzirom na to da je na saborskom Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav odbačen amandman opozicije, nije isključeno da će se i od predsjednika države tražiti pomoć.

– Zasad sam suzdržan, ne izlazim sa svojim stavom u javnost iako pratim zbivanja oko ustavnih promjena pa tako i oko sporne točke o glasanju dijaspore. Mislim da se stranke u parlamentu oko toga moraju same dogovoriti. Zatreba li i budu li stranke željele da se uključim u neku vrstu posredovanja, ja sam spreman – izjavio je predsjednik Ivo Josipović.

S obzirom na to da je na saborskom Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav odbačen amandman opozicije, nije isključeno da će se i od predsjednika države tražiti pomoć.

– Nema druge nego ponovno sjesti za pregovarački stol, i to samo s jednom temom: glasanje dijaspore. Nikakvi dogovori ispod žita ne dolaze u obzir. Mi smo pregovarali u dobroj vjeri, drugi očito s figom u džepu. Moglo je doći do kompromisa, ali HDZ se odlučio za drukčiju politiku. Sada smo tu gdje jesmo i nema druge nego ponovno početi razgovarati – izjavio je Zoran Milanović, predsjednik SDP-a, komentirajući trenutačnu situaciju oko ustavnih promjena.

Iako se kuloarima pronijelo da se priprema razgovor u četiri oka između premijerke Jadranke Kosor i šefa opozicije, Milanović to odlučno demantira. SDP smatra da su njihovi stavovi jasni, dorečeni i kompromisni. Od četiri teoretske varijante: da se glasa samo u Hrvatskoj, da se omogući dopisno glasanje, da se glasa samo u diplomatskim i konzularnim predstavništvima i da se glasa na većem broju mjesta razmjerno broju glasača i pod odgovarajućim tehničkim uvjetima koji bi omogućili jasnu kontrolu, na kraju su praktično ostale samo zadnje dvije.

Glasanje dijaspore ostaje, ali treba utvrditi koliko će glasačkih mjesta biti otvoreno. Za HDZ, koji najradije ne bi mijenjao sadašnje stanje, ali zna da postoje ozbiljna upozorenja iz EU da se taj problem treba riješiti zbog otvorenih mogućnosti manipulacije i krađe glasova, i SDP, koji je od svog prvotnog stava da se glasa samo u Hrvatskoj došao do toga da se ipak može glasati, ali na određenom dogovorenom broju mjesta i pod kontrolom, kompromis je ipak jedino pravo rješenje. Jer ustavne se promjene mogu donijeti jedino s dvije trećine glasova.

Komentara 32

KU
kumajela
22:28 29.04.2010.

Ja ga tako jako ne volim, a to nije kršćanski. Osjećam katoličku grižnju savjesti jer mi je tako lj, lj, ljblj....

MA
marko53
09:00 30.04.2010.

Prvo su SDP-ovce bili za zabranu glasovanja Hrvatima u dijaspori.Vjerovatno Su uvidjeli da se to kosi s EU standardima sada pokušavaju unijeti zakon da se glasuje u diplomatskim predstavništvima.Zamislite si koliki bi put morali prijeći Hrvati u Kanadi,SAD, Njemačkoj.Zašto se ne bi moglo urediti dopisno glasovanje kao u drugim članicama EU.Danas u doba interneta ni taj put ne bi bio bez šanse.

OB
-obrisani-
20:51 29.04.2010.

U predizbornoj kampanji jugoJosipović je izjavio da biračko pravo imaju državljani RH bez obzira žive li u Hrvatskoj ili negdje drugdje. Bit će jako zanimljiva metamorfoza ljigavog lika sada nakon izbora po tom pitanju. pozdrav vaš zmijicamala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije