Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA STOLU NOVA PONUDA

Je li na pomolu rješenje? Plenković ovlastio Medveda da razgovara o šefu VSOA-e

Milanović i Plenković
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
07.07.2023.
u 21:50

Ako se nikako ne može postići dogovor o Validžiću, premijer predlaže da Medved i netko iz Ureda predsjednika, a za pretpostaviti je da bi to bio Dragan Lozančić, pokušaju dogovoriti neko "tehničko rješenje" za VSOA-u

Novi dan, nova runda sukoba između predsjednika i premijera oko imenovanja novog šefa Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), s obzirom na to da aktualnom Ivici Kinderu za dva dana istječe mandat. Nakon što se predsjednik Zoran Milanović u četvrtak navečer sa svih televizija obratio javnosti i ustvrdio kako premijer Andrej Plenković političkim udarom na ustavni poredak i demokraciju Hrvatsku vraća u doba kad su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke, oglasio se i prozvani premijer.

On je predsjednika optužio za lažne teze o kršenju Ustava i stranačkoj kontroli nad VSOA-om, ali i za zloupotrebu njegove javne funkcije u smislu komunikacije ustvrdivši da cijelo vrijeme glumi lidera opozicije. Spočitnuo mu je i poruku kojom je upozorio sve časnike da se u situaciji dok se bira šef VSOA-e ne dozvole ispolitizirati, kazavši da predsjednik zapravo poručuje da se "časnici prvo trebaju dogovoriti s njim pa će onda ići dalje, inače će biti umirovljeni".

VEZANI ČLANCI: 

Dogovor "drugog ešalona"

– To je nečuveno. Poručujem časnicima HV-a da svoj posao rade profesionalno i da se ne impresioniraju prijetnjama nekoga tko sebe naziva vrhovnim zapovjednikom – kazao je Plenković. Ipak, premijer je u svom istupu odlučio, na neki način, "stati na loptu" ili kako bi on sam kazao, pokazati gestu, pa je predložio i novo rješenje.

VIDEO Plenković o obraćanju Milanovića: Umjesto isprike slušali smo lažne teze o kršenju Ustava

 

Ideja je slijedeća. Premijer nudi da se potpredsjednik Vlade za nacionalnu sigurnost i ministar branitelja Tomo Medved sastane sa bilo kime koga odredi Ured predsjednika s druge strane te da oni onda pokušaju, kao prvo, raspraviti prijedlog minista obrane Marija Banožića da novi šef VSOA-e bude već predloženi Mijo Validžić za kojeg u Vladi smatraju da je kvalitetan kandidat i žele čuti što o njemu ima za kazati i predsjednik. A ako se oko Validžića baš nikako ne može postići dogovor, da Medved i taj netko iz Ureda predsjednika, a za pretpostaviti je da bi to bio predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, pokušaju dogovoriti neko "tehničko rješenje" kako bi VSOA mogla normalno funkcionirati.

– Dajem tu koncesiju, ovlašćujem Medveda da vodi razgovore, o imenovanju za čelnog čovjeka VSOA-e i da se dogovori pravni način kako tehnički usuglasiti rješenje za funkcioniranje VSOA-e kada Ivici Kinderu istekne mandat. Dakle, dvije političke geste- kazao je premijer.

No moglo bi se kazati i da se "vrtimo u krug". Naime, prije nekoliko dana sam predsjednik je nudio da privremeno rješenje pokuša dogovoriti "drugi ešalon" odnosno predlagao je da se privremeno rješenje pokuša pronaći na sjednici Savjeta za koordinaciju rada sigurnosno-obavještajnih agencija koja je i održana u srijedu. Ali umjesto rješenja problema na toj je sjednici de facto došlo do eskalacije sukoba jer je na njoj predstavniku Ureda predsjednika Republike uručena pripremljena Odluka ministra obrane Marija Banožića, a zbog kojeg se predsjednik i odlučio obratiti javnosti putem televizija.

VEZANI ČLANCI: 

Ured predsjednika jučer je tu Odluku i objavio i to kao dokaz kojim žele potkrijepiti riječi predsjednika Milanovića iz javnog obraćaja o pokušaju imenovanja privremenog čelnika VSOA-e mimo Ustava.

Kupovanje vremena

– Prema predloženoj Odluci, ministar obrane trebao je imenovati privremenog čelnika VSOA-e te je već odredio – i u Odluku upisao ime - vojnog časnika kojega je planirao imenovati "za koordinaciju poslova i potpisa akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije". Odluka ministra obrane trebala je stupiti na snagu 12. srpnja 2023., a imenovana osoba trebala je obavljati koordinaciju poslova i potpisivanja akata iz djelokruga VSOA-e sve do imenovanja ravnatelja VSOA-e – objasnili su iz Ureda predsjednika. Dodali su i kako bi donošenje takve Odluke, nakon što je premijer odbio usuglašavanje i dogovor s predsjednikom o imenovanju novog ravnatelja, ostavilo dugoročno VSOA-u bez ravnatelja, a koordinaciju poslova i potpisa akata iz djelokruga te Agencije bila bi prepuštena osobi koju bi, kažu u Uredu predsjednika, odredio ministar obrane čime bi VSOA ostala isključivo pod Banožićevom kontrolom kao i Vlade dok bi predsjedniku bilo onemogućeno da koordinira i usmjerava rad VSOA-e, što je po Ustavu dužan.

– Zbog svega toga, predsjednik je prekjučer javno istupio i pozvao Vladu da ne donosi odluke kojima se krši Ustav, pravna procedura imenovanja ravnatelja VSOA-e i ustaljena demokratska praksa – istaknuli su u Uredu predsjednika.

Ipak, u ovom trenutku je najvažnije hoće li unatoč optužbama sa obje strane na kraju ipak doći do novog pokušaja traženja rješenja, makar i privremenog, odnosno na određeni rok čime bi se "kupilo još malo vremena" da dva politička brda ipak pokušaju pronaći pravi konsenzus oko osobe koja bi zamjenila Kindera na čelu VSOA-e.

VIDEO Obraćanje predsjednika Zorana Milanovića

Komentara 7

DU
Deleted user
06:15 08.07.2023.

Plenki kleknuo pred predsjednika.

EF
Efendi
06:15 08.07.2023.

Je li na pomolu rjesenje o snizavanju cijena voca, povrca i goriva? Koga briga za vjecitu svadju ruskog i briselskog potrckala o, za obicnog covjeka, potpuno nebitnim pitanjima?!

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
08:11 08.07.2023.

plenki -lutak popustio cvileci. jadno je kada ga pameti uci SDP.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije