Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenski premijer

Janša ne zna objasniti odakle mu 240.tisuća eura. 'Moraš otići!'

Janez Janša
Foto: Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL
1/3
09.01.2013.
u 23:00

Dvojica lidera - 
I Janša i Janković zbog skandala oko imovine mogli bi ostati bez funkcija.

Slovenski je list Delo bio, čini se, na dobrom tragu kad je za prošlu godinu na listu kandidata za osobu godine stavio, među ostalim, i Gorana Klemenčiča, 40-godišnjeg informatičara i pravnika, šefa tamošnje Komisije za sprečavanje korupcije. Ta je komisija, naime, izazvala dosad neviđen skandal, prozvavši istovremeno obojicu najistaknutijih lidera desnice i ljevice, vlasti i opozicije, premijera Janeza Janšu i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića. Već dva dana Janša i Janković, po mnogim ocjenama neuspješno, pokušavaju objasniti odakle im imovina i zašto je nisu prijavljivali, na što ih obvezuje zakon. Janša komisiji nije znao objasniti odakle mu 210 tisuća eura, kojima je od 2004. godine kupio nekretnine, volvo, putovao, pa i plaćao sudske troškove u procesu u aferi Patria. To je čak tri četvrtine ukupne Janšine službene zarade od 2004. godine do danas. Oko Jankovića se, pak, vrti deset puta veći novac, za Komisiju je sporno više od dva milijuna eura, godinama tako nije prijavljivao priljev od 200 do 600 tisuća eura.

Sin mu slao novac

Sad objašnjava da je, kad bi ostao bez novca, zvao sina da mu uplati nešto na račun te da nije imao što prijavljivati jer imovine nema. Zbog afere se trese slovenska vlada, Janša je ozbiljno uzdrman, a najveći njegov koalicijski partner Gregor Virant već je izjavio da su “otkrića Komisije toliko teška da je jedino pravilno da odstupe obojica”. I Virantova stranka, Državljanska lista podržala je stav prema kojem i Janković i Janša moraju otići. Janša se pokušava izvući tražeći podršku u svojoj stranci, a najavio je da će odstupiti ako je ne dobije. Međutim, podrška Janši u njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci uopće nije upitna, ali je jako upitna podrška koalicijskih partnera u vladi. U Državnom zboru Janša ima tek nešto više od četvrtine zastupnika, a ostala četvrtina pripada strankama koalicije.

Po svemu sudeći, u ovom trenutku u raspletu će biti odlučujuća uloga Gregora Viranta, on je sada gospodar prstenova, kaže zagrebački dopisnik Dela Dejan Vodovnik.

Dejan Virant, nekadašnji Janšin ministar uprave, bio je popularan zbog uspjeha reforme državne uprave i upravo je on bio ključna osoba koja je presudila da premijer bude Janša, a ne Janković. Kako je Jankovićeva supruga sestrična Gregora Viranta, priča se i o mogućnosti da su se Janković i Virant pomirili. Za Hrvatsku je najvažnije pitanje hoće li ova kriza izazvati prijevremene izbore, što bi značilo da nema izgleda za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora na vrijeme.

Pritisak iz Bruxellesa

No, čini se da bi presudnu ulogu mogao odigrati Bruxelles, tamo na takav razvoj događaja ne gledaju blagonaklono, a ionako je Ljubljana pod pritiskom zbog novog zaustavljanja Hrvatske. Na pitanje bi li Virant mogao uskočiti na mjesto premijera, Vodovnik kaže kako u ovom trenutku zapravo nema ni jednog izglednog kandidata. Takvog nema ni u Janšinoj stranci, a čini se da to nije ni Franc Arhar, slovenski pregovarač o Ljubljanskoj banci. Njegovo se ime spominjalo kao ime premijera tehničke vlade, ali on je to demantirao.

>> VIDEO Danas nije kraj svijeta, danas je kraj Janšine diktature

>>Glas za Pahora bio je glas za Janšu, velik udio birača desnice

>>Sutra prosvjed u Ljubljani: 'Dođite 
i otjerajte Janšu'

Komentara 11

SE
sestrićna
23:45 09.01.2013.

ako je samo 240 000 eu--onda bi kod nas barem 90% poltičara trbalo odstupit..ali kod nas je dovoljno reći da si antifašista i možeš nastaviti dalje muljavit..u najgorem slučaju prijatelj vam posudio .))

JS
ja sam gladan
23:24 09.01.2013.

Dao mu prijatelj,kao i Stipi!

MA
marcellus
23:34 09.01.2013.

Kod nas ionako niko Josipovića to neće pitat, odakle mu svi oni stanovi i milijun eura na banci. Takva pitanja su napadi na tekovine antifašizma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije