Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprobani scenarij

Izrael će Iran napasti iz pustinje, zračni udari teško izvedivi

\'za dup   25.5.99. eurosong izrael- izraelski vojnicis automatima i u pancirkama krijepe se cocacolom i sendvicima dok cekaju da obavimo shoping.........snimio sinisa hancic\'
VL
02.10.2012.
u 00:20

Izraelski bi specijalci trebali doletjeti avionima, sletjeti u pustinji, ući u nuklearna postrojenje i uništiti uran, a potom se povući u Tel Aviv

Unatoč žustrim verbalnim ispadima premijera Netanyahua i “povlačenju crvene crte” za govornicom UN-a, šanse da Izrael zračnim napadima uništi iranska nuklearna postrojenja vrlo su male, a toga je očito svjestan i Tel Aviv.

Upravo zbog toga izraelska vlada počela je, prema informacijama američke obavještajne službe, razmatrati i scenarij napada kojim bi se ponovila akcija iz Entebbea iz 1976. godine, kada su izraelski komandosi tajno doletjeli na aerodrom u Ugandi gdje je bio oteti zrakoplov Air Francea s više od stotinu židovskih talaca. Izraelski komandosi u iznenadnoj su akciji svojim avionom preletjeli više od 4000 kilometara od Izraela do Ugande, spustili se na pistu, eliminirali jedanaest otmičara iz PLO-a i pedesetak ugandskih vojnika koji su im pružali zaštitu te, zajedno s oslobođenim taocima, odletjeli u Tel Aviv.

Sukob s gardom

Današnja situacija oko Irana i njegova nuklearnog programa vrlo je slična situaciji u Entebbeu. I danas, kao i 1976. godine, između izraelskih je zračnih baza i njihova cilja nekoliko tisuća kilometara udaljenosti, i danas, kao i 1976., oko potencijalnog cilja, nekada talaca, a danas šipki s obogaćenim uranom čvrsto je čuvani perimetar dobro obučenih vojnika.

Prema analizama obavještajaca koje razmatra i američki CENTCOM, napad bi bio koncentriran na Fordow, centar za obogaćivanje urana pokraj iranskog vjerskog sjedišta Qoma, dvjestotinjak kilometara južno od Teherana.

U toj fazi plan je da otprilike 400 pripadnika Sayeret Matkala, specijalne postrojbe izraelske vojske obučene za djelovanje u dubokoj neprijateljskoj pozadini, doleti sa tri do šest zrakoplova C-130 Hercules koji bi sletjeli u pustinji nedaleko od postrojenja. Komandosi bi trebali eliminirati pripadnike Revolucionarne garde koji čuvaj objekt, uči u postrojenja i pokupiti već obogaćeni uran koji ondje nađu. Uran koji je u fazi obogaćivanja, odnosno koji je obavijen plinom heksafluoridom uništili bi eksplozivom, a potom se povukli nazad u Izrael.

– To je scenarij koji se može izvesti, a Sayeret Matkala vjerojatno su najbolje postrojbe na svijetu za takvu operaciju – rekao je jedan od visokih američkih časnika koji je pripremao obavještajnu analizu.

Netanyahu je vrlo dobro upoznat s mogućnostima svojih specijalaca. Naime, ne samo da je svojedobno bio zapovjednik te postrojbe nego je i njegov brat, legendarni izraelski komandos Yoni Netanyahu, vodio napad na Entebbe, pri čemu je poginuo kao jedina izraelska vojna žrtva.

Dobro obučena garda

No, osim svih sličnosti današnje situacije s talačkom krizom, valja spomenuti i prilično velike razlike. Prije svega, pripadnici Revolucionarne garde nisu priučeni novaci kakvi su bili vojnici Idi Amina, nego su vrhunski opremljeni, obučeni i fanatični borci. Drugo, sličnu je akciju u Iranu pod kodnim imenom Eagle Claw pokušala i Carterova administracija 1980. kako bi izvukla taoce iz okupiranog veleposlanstva u Teheranu. Rezultat – 8 poginulih pripadnika Delta Forcea i Carterov gubitak predsjedničkih izbora.

– Ako se akcija odobri, jasno je da će puno žrtava – tvrdi se u analizi CENTCOM-a.

Ključne riječi

Komentara 64

BA
Bay
07:16 02.10.2012.

Što je babi milo,to joj se i snilo ...

AL
Alexxandar
07:19 02.10.2012.

Njihova flaša Coca Cole je dugačijeg dizajna!

Avatar oris2
oris2
06:13 02.10.2012.

kaj gojt!!.Da mi vele i datum i sat kad budu sve to napravili!?.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije