Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koalicijski partneri

Kosor zaprijetio izlaskom iz vladajuće koalicije, Bačić: Poručujem mu da nastavi surađivati

Darinko Kosor, šef HSLS-a i zastupnik u Skupštini
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/6
29.10.2018.
u 13:30

Za razliku od drugih koalicijskih partnera, HSLS je HDZ-ov partner bio i prije izbora kada sam s Plenkovićem radio tu koaliciju za koju nitko tada nije vjerovao da će pobijediti na izborima i tada smo se dogovorili da ćemo graditi poštenu Hrvatsku, rekao je Kosor

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor poručio je danas kako će njegova stranka izaći iz vladajuće koalicije ako Milan Bandić i formalno uđe u Vladu.

Reakcija je to na nagađanja kako bi moglo doći do preslagivanja u Vladi budući da Milan Bandić sada ima znatno veći saborski Klub zastupnika od HNS-a koji ima dva ministra u Vladi, a samo  četvero saborskih zastupnika. Zato je i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak nakon zasad još uvijek nepotvrđene informacije da i Milanka Opačić, posije HNS-ove Marije Puh, ide u Bandićev klub, pozvao institucije da to istraže.

Pogledajte govor Željka Glasnovića Izvor: Ivan PernarTV


 

– Za razliku od drugih koalicijskih partnera, HSLS je HDZ-ov partner bio i prije izbora, kada sam s Plenkovićem radio tu koaliciju za koju nitko tada nije vjerovao da će pobijediti na izborima i tada smo se dogovorili da ćemo graditi poštenu Hrvatsku. Kada bismo sada dopustili da se Vlada mijenja na temelju političke korupcije, to više ne bi bio naš dogovor. I dalje vjerujem da se to neće dogoditi, prije svega da Andrej Plenković to neće napraviti zbog sebe. Ako bi se to slučajno dogodilo, mi više nećemo biti dio vladajuće koalicije – komentirao je Darinko Kosor.

Inače, u subotu je Vrdoljak rekao kako nema problem s time da njegovi HNS-ovci prelaze Bandiću, ali ima kada se to svede na osobne motive.

– Problem je ako se to svede na osobne motive, to je onda politička korupcija i to najstrože osuđujem i očekujem od nadležnih tijela da to istraže i najstrože sankcioniraju – komentirao je u subotu Vrdoljak.  

Bačić: Ne mogu nagađati hoće li biti bilo kakve rekonstrukcije Vlade 

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić poručio je danas kako su pred Vladom još dvije godine mandata te ne može nagađati hoće li biti bilo kakve rekonstrukcije Vlade o kojoj se počelo nagađati zbog naglog rasta kluba zastupnika Milana Bandića u Saboru.

- Podebljanje broja zastupnika u Klubu Milana Bandića jako puno govori o strankama i klubovima iz kojih dolaze ti zastupnici, koji dodatno pojačavaju Bandićev klub. Što se tiče odnosa u vladajućoj većini, to ne znači ništa. O tome u ovome trenutku ne razgovaramo, niti je to tema vladajuće većine - rekao je Bačić. Poručio je i kako ne može odgovarati na hipotetska pitanja što će biti ako Bandić zatraži poziciju u Vladi.

- Pred Vladom su još dvije godine mandata i ne mogu nagađati hoće li biti kakve rekonstrukcije, ali u ovom trenutku nikakve riječi, pitanja, prijedloga o rekonstrukciji Vlade nema. Primoravate me da odgovaram na ta pitanja, ali nema rekonstrukcije Vlade. Što će biti kada bude i ako uopće bude, na to vam ne mogu odgovarati, ali to nije tema niti se o tome razgovaralo. Gospodin Bandić nije tražio razgovor na tu temu, mi o tome razmišljamo niti za to ima potrebe. Mjesecima smo imali stabilnu većinu. Kao predsjednik Kluba nijednom nisam bio u poziciji da se neugodno iznenadim jer nemamo kvorum i dovoljnu većinu za donošenje bilo kakvih odluka u Saboru. Bili smo stabilni sa 77 ruku, a je li većina sada 79 ili 80, u bitnome, što se nas u HDZ-u tiče, nije relevantno - kazao je Bačić.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ne uzrujavaju ga, dodaje, motivi onih koji ulaze u Bandićev Klub.

- Je li to zato da se ovaj mandat odradi do kraja i oni budu zastupnici jer inače ne bi, meni je važno da je većina stabilna. Hoće li ona biti podebljana s jednim, dvoje ili troje zastupnika, nije relevantno. To što dio oporbenih zastupnika nije zadovoljan radom svojih klubova pa se zbog troga priključuju Bandićevom klubu, o tome i njihovim motivima ne želim špekulirati, ali pretpostavljam da je riječ o nezadovoljstvu vlastitom pozicijom u svom klubu ili stranci. HDZ ne pabirči po drugim klubovima, mi imamo stabilnu situaciju u svom klubu, i ova stabilna većina i rad Vlade drže me u uvjerenju da ćemo odraditi mandat do kraja - naglašava Bačić.

Kolega Kosor je iznimno korektan koalicijski partner

Osvrnuo se i na najavu HSLS-a da izlaze iz Vlade ako Bandić uđe.

- Poručujem mu da nastavi surađivati s HDZ-om u ovoj vladajućoj većini. Kolega Kosor je iznimno korektan koalicijski partner. U svim do sada važnim temama nije bilo prijepora i nastavit ćemo surađivati s HSLS-om i Kosorom. Ne bih se složio da se zastupnici koji prelaze Bandiću "gade" javnosti, to je prilično gruba ocjena. Svaki zastupnik ima svoje ime i prezime, svoj put i svoju budućnost, a već sam vam rekao zašto mislim da napuštaju svoje stranke koje su osnivali - tvrdi Bačić. Upitan je zabrinjava li ga da većinu održava na političkoj korupciji Milana Bandića, kako to nazivaju Darinko Kosor i Ivan Vrdoljak.

- Vladajuća koalicija je stabilna već dvije godine, neovisno o tome je li se Klub Milana Bandića posljednjih dana proširio jer je to za stabilnost vladajuće koalicije irelevantno. Ne bih optuživao ni zastupnike ni stranku Milana Bandića za političku korupciju, zadnja sam osoba koja na temelju "rekla-kazala" donosi stavove i ne želim na taj način razgovarati. Što se tiče izjava Ivana Vrdoljaka, ako ima kakvu informaciju, neka je proslijedi tamo kamo je takvim informacijama mjesto. Ja o političkoj ili bilo kakvoj drugoj korupciji nemam saznanja - kaže Bačić.

Osim toga, potvrdio da ide na promociju knjige Martine Dalić iako je ona morala otići iz Vlade upravo zbog Agrokora. Bačić naglašava kako je iz Vlade morala otići zbog toga što je jedan dio postupka donošenja Zakona o izvanrednoj upravi bio netransparentan i kao najodgovornija osoba za donošenje tog zakona podnijela je taj politički teret i dala ostavku.

- Ta sjena koja se bacila na izniman, besprijekoran postupak donošenja Zakona o izvanrednoj upravi i njegovoj provedbi, sve do petka kada je Visoki trgovački sud potvrdio nagodbu u predmetu Agrokor, pokazuje da je to bila sjajna intervencija Vlade kojom je u velikoj mjeri spašeno hrvatsko gospodarstvo. I zato me interesira njena knjiga i ono što ima za reći - zaključuje Bačić.

Čuraj: Ako Bandić uđe u Vladu, HNS izlazi iz nje

U HNS-u su uvjereni da Milan Bandić, ponesen sve brojnijim klubom zastupnika u Saboru, neće tražiti poziciju u Vladi, no ako se to ipak dogodi, neće to mirno promatrati, najavio je HNS-ov saborski zastupnik Stjepan Čuraj. Naime, najavio je kako bi u slučaju ulaska Bandića u Vladu, iz nje izašli potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

- Mislimo da do toga neće doći. Mi smo prije godinu dana dali podršku Andreju Plenkoviću i Vladi i apsolutno ne očekujemo da će doći do ovakvih stvari. A ako govorimo što bi bilo kad bi bilo, nema govora o podršci Bandiću niti njegovim suradnicima Neovisnima za Hrvatsku iz skupštine. To znači da HNS neće sudjelovati u takvoj Vladi. Jasno je da smo mi u Vladu ušli zbog jasnih stvari, recimo projekata vezanih uz obrazovanje. Vidimo da je tu bilo prepreka, što od onih kojima svaka promjena smeta, što i konkretno od gospodina Bandića i ne možemo nastaviti raditi ono što smo obećali, ako u vladu uđe netko tko je protiv toga - poručio je Čuraj.

Što je tako privlačno u Bandićevu klubu da i HNS-ovci prelaze tamo, upitan je.

- HNS uvijek ostaje otvoren za sve ljude koji žele podržati ono što mi radimo i doprinijeti projektima iz obrazovanja i graditeljstva i svemu onome što radimo. Ja se nadam da će netko prepoznati i to. Ako netko ima neke druge interese dobrodošao je da ih ispunjava negdje drugdje.  Morate pitati njih zašto idu. Ja nisam čuo neki dobar razlog kod kolegice Marije Puh – zaključuje Čuraj.  

Video: Grmoja Plenkoviću u Saboru: 'Ti ćeš mi reći da sjednem?!'

Komentara 59

Avatar komentatorx
komentatorx
12:26 29.10.2018.

Nebitni Kosor je toliko bitan - ali samo samome sebi. Stranku mu čine samo najuži članovi obitelji, ako i oni.

MA
martinakutlesa
13:09 29.10.2018.

Vidjeli smo kako prolaze oporbene inicijative poput one za smjenom ministra Kujundžića - 55 glasova... #samojako

AF
afera
13:10 29.10.2018.

Eh da si barem bitan koliko si smišan hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije