Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.08.2016. u 15:09

TV sučeljavanje za Plenkovića će biti prvi veliki javni test, puno veći nego za Milanovića

Kad je 1960. John Kennedy postao američki predsjednik, politički analitičari ocijenili su kako svoju tijesnu pobjedu nad Richardom Nixonom može zahvaliti televizijskim sučeljavanjima. Bio je, kažu, uvjerljiviji od svojega republikanskog konkurenta u čak četiri debate koje su te godine organizirale najmoćnije američke televizijske mreže i koje su time iz temelja promijenile organizaciju izbornih kampanja. Danas je uistinu teško zamisliti izbornu kampanju bez televizijskih sučeljavanja, koja su postala demokratski standard i u Hrvatskoj.

Hoće li večerašnje sučeljavanje na HTV-u odgovoriti na pitanje tko će biti novi predsjednik hrvatske Vlade – Andrej Plenković ili Zoran Milanović? Sudeći prema malom utjecaju dosadašnjih sučeljavanja na birače (Račan-Sanader 2003., J. Kosor-Mesić 2005., predsjednički kandidati 2014.), sa sigurnošću možemo reći kako ime budućega hrvatskog premijera nećemo doznati 12. kolovoza, nego tek kad se objave izborni rezultati 11. rujna ove godine. Zašto je to tako?

Ponajprije zato što najjače stranke imaju stabilno biračko tijelo te sučeljavanja neće promijeniti njihovo opredjeljenje. No ova vrsta debate može utjecati na neodlučne birače, kojih je između 15 i 20 posto, pa će i Plenković i Milanović dati sve od sebe da ispune njihova očekivanja.

Premda je televizijsko sučeljavanje u prvom redu medijski spektakl, ono je i odlična prigoda da birači čuju stavove ključnih takmaca o različitim pitanjima te da sami procijene njihovu kvalitetu. Osobito će biti zanimljivo čuti stajališta Andreja Plenkovića, koji se o nekim važnim svjetonazorskim pitanjima dosad nije izjašnjavao. Stoga će ovo sučeljavanje za njega biti vatreno krštenje, prvi veliki javni test, puno veći nego za Milanovića, čije je verbalno umijeće hrvatska javnost već dobro upoznala. Nadmaši li Milanovića stajalištima, verbalnom i neverbalnom uvjerljivošću, bit će korak bliže pobjedi, a Narodna koalicija morat će mijenjati izbornu strategiju.

>> HRT: Priopćenje Mosta je neprihvatljiv oblik političkoga pritiska

Komentara 33

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
15:23 12.08.2016.

Narod je vec sada uz Plenkovica hdz, je pobjednik izbora

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:14 12.08.2016.

A tko normalan moze normalno komunicirati sa Zoranom, provaljivat ce svoje fore i smijat se sam sebi, ovaj Plenkovic ce mga gledati ispod naocala jel sve u redu s njim i proci ce sat i pol Zoranovih gluposti..

MA
majeltomoguce
16:03 12.08.2016.

Ne slažem se, Milanović je na daleko većoj kušnji! I jedan i drugi su dobro govornici, raslika je u tome što je jedan gospodin a drugi uličar. Uličar je bio popular kada je napadao svima omraženog Karamarka, ali ako to pokuša sa Plenkovićem ljudi će to osjetiti kao bezobraštinu. Isto tako Milanović je populist, pokušava sve pojednostavniti i ima već previše gafova, a Plenković je novi čovjek - bez mrlje do sada sa super rezultatima na bivšem poslu. Ona na prvu Plenković će pomesti pod sa Milanovićem. Ugrijavanje je bilo protiv Stankovića u Nu2 - bebi Milanovića je ukrotio bez da je trepnuo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije