Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.09.2015. u 12:00

Prihvat migranata koji bježe pred zločinom test je zrelosti našega društva

I mi smo bili izbjeglice, pustite ljude neka žive, kamo će taj jadan narod", rečenica je koju je izgovorila jedna od mještanki Tovarnika. Ona najbolje opisuje odnos Hrvata prema izbjeglicama koji su mjesecima bili tu negdje, u našoj blizini.

No, dojučerašnje slike koje su nam dolazile iz Mađarske, Srbije i Makedonije danas su naša stvarnost. Stvarnost koja Hrvatima nije nepoznanica. Početkom devedesetih deseci tisuća Hrvata morali su napustiti svoje domove bježeći pred zločinačkom Jugoslavenskom armijom. Danas, dvadeset pet godina poslije, u prilici smo prihvatiti one koji također bježe pred zločinom. Nitko nema pravo osuđivati ni one koji postavljaju pitanja, koji osjećaju strah da bi se među njima mogli naći i teroristi ili da će masovan priljev izbjeglica poremetiti naš ustaljeni način života. I to je ljudski. Upravo se zbog toga svi, od medija do politike, moraju uključiti u stvaranje jasne slike ne bježeći ni od neugodnih pitanja i dilema. Samo otvorenošću i činjenicama društvo se zrelo može suočiti s problemom i eliminirati dezinformacije.

Prema saznanjima Večernjeg lista, hrvatske sigurnosne službe intezivno prate razvoj situacije. Njihove procjene govore kako izbjeglicama, među kojima je oko šezdeset posto muškaraca i četrdeset posto žena i djece, Hrvatska nije konačno odredište.

Foto: VLm

>> MUP: Do 19 sati u Hrvatsku ušla 892 migranta. Volonteri: Izbjeglice su dehidrirane i izmučene

>> Hrvatski policajac umornim izbjeglicama pridržao dijete

Komentara 8

Avatar majmunranko
majmunranko
12:10 17.09.2015.

"Njihove procjene govore kako izbjeglicama, među kojima je oko šezdeset posto muškaraca i četrdeset posto žena i djece, Hrvatska nije konačno odredište."...To znamo. Ali, Klariću, sunce moje, upregni tu jednu živčanu stanicu pa zaključi slijedeće: ako se Hrvatska napuni izbjeglicama, ako ogradom i vojskom budu zatvorene slovenska i mađarska granica, ako ih Srbija neće (a znamo da neće) htjeti primiti natrag, što će napraviti: a) izbjeći u BiH, b) izbjeći u Crnu Goru, c) katapultirati se u Njemačku, d) mirno pustiti da ih se deportira nazad u Afriku ili Bliski istok, d) ostati zauvijek ovdje.

TO
tolitol
13:15 17.09.2015.

Hrvati su bježali od rata, prvenstveno u druge dijelove Hrvatske. Ne sjećam se ijedne skupine prognanika koja se nasilno pokušala dočepati se Njemačke ili Skandinavije jer u Zagrebu ili Varaždinu ili Sisku nisu uspjeli pronaći posao ili dostatno visoku plaću ili dobiti željenu socijalnu pomoć.

MO
morituriite
14:31 17.09.2015.

Ja ne mogu vjerovati da mi imamo tolike morone i među političarima i među novinarima. Klariću, je li ti kužiš da, koliko god RH imigrantima bila tranzitna zemlja, oni neće moći nigdje iz RH jer sve zemlje polako zatvaraju granice???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije