Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID U SUSJEDSTVU

Italija uvodi nove strože mjere protiv Covida-19

ITA, Coronavirus Pandemie, Italien
Foto: EXPA/PIXSELL
1/3
25.10.2020.
u 13:12

Zbog gubitaka koje će imati restorani i kafići vlada je namijenila između 1,5-2 milijarde eura za njihovo obeštećenje

Restorani i kafići zatvoreni u 18 sati, zatvaraju se teretane, bazeni, terme, kazališta, kina, kulturni centri, pa su zabranjeni i spektakli na otvorenome itd., samo su neke od novih mjera koje uvodi Italija od 26. listopada do 24. studenoga. Talijanski premijer Giuseppe Conte potpisao je u nedjelju novi dekret kojim se uvode strože mjere za sučeljavanje s koronavirusom. Prvotno se mislilo kako će restorani i kafići morati ostati zatvoreni nedjeljom, ali to bi onda značilo veće obiteljsko okupljanje toga dana, pa se donijela odluka da te uslužne djelatnosti ostanu otvorene i nedjeljom.

Zbog gubitaka koje će imati restorani i kafići vlada je namijenila između 1,5-2 milijarde eura za njihovo obeštećenje.

Zatvaranje kazališta i kina izaziva veliku bol, ali prioritet je zaštita zdravlja, izjavio je ministar kulture i turizma Dario Franceschini.

U gimnazijama i višim školama će predavanja na distancu moći biti veća od 75 posto učenika razreda, dok će nastava u osnovnoj školi ostati i dalje u prisutnosti učenika. Nastava u školama na svim razinama počet će u devet sati, ali će se za neke razrede moći i pomicati početak nastave, pa i u poslijepodnevnim satima kako bi se smanjila mogućnost velikog okupljanja učenika u isto vrijeme, a posebno kako bi im se omogućilo da dolaze u škole s javnim prijevozom u različito vrijeme čime će se smanjiti gužve u prometalima u vrijeme špice.

Preporučuje se što manje izlazaka iz kuća, dakako osim za odlazak na posao ili iz zdravstvenih razloga. Nije zabranjeno odlaziti izvan općina i regija u kojima se stanuje, ali se preporučuje da takvih  kretanja bude što manje.

Dakle, kafići, restorani, pabovi i slastičarne mogu biti otvoreni od 5 ujutro do 18 sati. U restoranima za stolom mogu biti zajedno najviše četiri osobe. Poslije 18 sati zabranjeno je piti i jesti na otvorenome. Dakle ne smije se kupiti piće ili hrana u trgovini i konzumirati je na ulicama ili trgovima. U hotelima restorani mogu biti i dulje otvoreni, ali samo za hotelske klijente. Restorani i pizzerije mogu nositi hranu u kuće i poslije 18 sati do 24 sata.

Skijališta ostaju zatvorena. Moći će se otvoriti samo za profesionalne skijaše, one koji se natječu.

Vlada je do tih novih mjera došla u dogovoru s predsjednicima regija, među kojima je bilo i onih koji su tražili potpuno zatvaranje svih djelatnosti. Znanstvena komisija je također tražila strože mjere, ali se trebalo voditi računa i na njihove ekonomske učinke.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
samoborka
19:08 25.10.2020.

Pub a ne pab.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije