Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMNJIVE POGIBIJE Na poticaj iz Haaga ispituju se događaji pri predaji bjelovarske vojarne 29. rujna 1991. godine

Istražuje se smrt trojice bjelovarskih oficira JNA

Jure Šimić
import
30.05.2006.
u 19:30

Što se točno dogodilo 29. rujna 1991. godine, pri predaji JNA iz vojarne Božidar Adžija u Bjelovaru? Jesu li doista trojica oficira JNA, pukovnik Rajko Kovačević, potpukovnik Miljko Vasić i kapetan Dragiša Jovanović izdvojeni iz kolone i likvidirani? Odnosno, jesu li hrvatske snage tu počinile zločin protiv ratnih zarobljenika?

Na poticaj Jovanovićeve udovice, koja je o tome obavijestila haaško tužiteljstvo, a ono hrvatsko Državno odvjetništvo, ti bi se događaji trebali ispitati u skorom kaznenom postupku. Županijska državna odvjetnica u Bjelovaru Branka Merzić već je zatražila da se provedu istražne radnje protiv nepoznatih počinitelja. Verica Jovanović u svojoj prijavi slučaja Haagu za sve je teretila Juru Šimića, predsjednika tadašnjega Kriznog stožera za tu regiju. No Šimić kaže kako toga dana nije ni bio u vojarni na Vojnoviću.

 Nekoliko puta prije toga išao sam u vojarnu i pregovarao s pukovnikom Kovačevićem i njegovim pomoćnicima o mirnoj predaji, ali bez ikakvih rezultata.

U jednodnevnom ratu 29. rujna JNA je topničkom i minobacačkom vatrom razarala Bjelovar i 16 je Bjelovarčana ipoginulo. Najviše ljudi poginulo je u pokušajima osvajanja skladišta streljiva u šumi Bedenik, koje je oficir JNA minirao. U tom suludom činu aktivirajući više od 100 tona eksploziva i sam je poginuo  tvrdi Šimić.

Kako doznajemo, k istražnoj sutkinji Anki Turek Novak uskoro bi trebali biti pozvani prvi svjedoci.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije