Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

Internet je osnova buduće komunikacije

okrugli stol
Nikola Capar/VLM
03.11.2010.
u 19:39

Zakon o pravu na pristup informacijama ne provodi se u 50 posto jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj

 U multimedijalnome centru u Zaboku održan je okrugli stol o modelima uspješne komunikacije građana i lokalnih vlasti, vezan uza završetak projekta pod nazivom Otvorena vrata, koji zajednički provode Transparency International Hrvatska i Grad Zabok. Osnova rasprave na okruglome stolu je bilo provođenje Zakona o pravu na pristup informacijama, koji je donesen 2003. godine, što su u pozdravnim riječima objasnili gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i Zorislav Antun Petrović, predsjednik TIH-a.

O transparentnosti kao sredstvu u borbi protiv korupcije govorio je Davor Dubravica, načelnik sektora za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa, rekavši da nijedna tema ne prolazi bez rasprave o korupciji. Uhićenja kojima svjedočimo dobra su opomena i prevencija, ali transparentnost je osnova sprečavanja korupcije.

Od veljače 2004. godine do danas Upravni je sud zaprimio oko 450 sudskih tužbi zbog nedobivanja informacija ili šutnje javne vlasti, od kojih je u ovih sedam godina riješeno 20 posto, izvijestila je Mirjana Juričić, sutkinja Upravnoga suda Republike Hrvatske. Najavila je potrebu izmjena zakona, kako bi se skratili rokovi trajanja postupka i uvele sankcije za neprovođenje odluka suda.

Prof. dr. sc. Ivan Koprić s Pravnoga fakulteta u Zagrebu objasnio je europske standarde lokalne samouprave, a Tamara Horvat i Renata Pekorari e-demokraciju u lokalnoj zajednici, istaknuvši da je internet već danas osnova komunikacije građana i lokalnih vlasti. Prema analizi GONG-a 75 posto jedinica lokalne samouprave ima svoju internetsku stranicu, ali ih istodobno pola nikako ne informira građane jer su stranice "turističke“, ocijenila Sandra Pernar, predstavljajući LOTUS, pionirski projekt istraživanja transparentnosti gradova i općina.

Nakon pitanja iz publike i rasprave nakon izlaganja, prihvaćene su preporuke za unapređenje komunikacije građana i lokalne vlasti.

Komentara 1

DH
dalibor.hren
20:53 11.11.2010.

Ak ovak nastavimo, jedina komunikacija nam budu dimni signali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije