Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bilo je propusta

Inspekcija: Predmete su dobivali savjetnici koji to nisu trebali

invalidi
07.06.2010.
u 16:46

Nije se poštivao godišnji raspored poslova, čime su prekršene i odredbe Sudskog poslovnika, potvrđeno je iz Ministarstva pravosuđa nakon inspekcije.

U pravu su bili sudski savjetnici Općinskoga suda u Osijeku koji su lani u listopadu poslali pismo ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću - žaleći se na “nepravedno” raspoređivanje predmeta na tome sudu.

Neravnopravna podjela

Pravosudna inspekcija koja je u osječkoj palači pravde po papirima “češljala” od 11. do 14. siječnja ove godine utvrdila je da su pojedini suci i sudski savjetnici dobivali u rad određene vrste predmeta, iako godišnjim rasporedom poslova nisu bili raspoređeni na rad u tim vrstama predmeta.

- Takvim postupanjem nije poštivan godišnji raspored poslova, čime su prekršene i odredbe Sudskog poslovnika - doznali smo od glasnogovornice Ministarstva pravosuđa Vesne Dovranić dodajući da će o eventualnim sankcijama odlučiti ministar pravosuđa.

Savjetnici su se, naime, žalili kako se predmeti ne raspoređuju po vremenskom redoslijedu primitka prvog podneska, a niti po abecednom redu sudaca u sudskom odjelu - kako je to propisano Sudskim poslovnikom.

– Predmete raspoređuju po izravnoj naredbi predsjednice Vesne Brođanac. Suci i sudski savjetnici nisu u jednakom položaju - “podobni” dobivaju samo brakorazvodne parnice, a drugi ih, pak, uopće ne dobivaju. Na takav način ti će sudski savjetnici u natječaju za suce biti u nedostižnoj prednosti pred ostalim savjetnicima – ustvrdili su zakinuti sudski savjetnici.

Propusti ispravljeni

Iako je predsjednica suda Vesna Brođanac nakon pisma rekla kako je riječ o “izmišljenoj anonimki ljudi koji nemaju pojma o sudskom poslovanju”, nakon inspekcije je priznala kako su postojali propusti.

– Propusti koji su utvrđeni u korelaciji s rezultatima suda po svim kriterijima i izuzetno lošim uvjetima rada su minorni. Većina primjedbi i propusta prihvaćena je i otklonjena – kazala je.

– Izuzetak, a koji je nadzor utvrdio kao propust, je u slučaju sutkinje Parničnog odjela koja je zbog odsutnosti sutkinje Izvanparničnog odjela u zamjeni uskočila te rješavala jedan dio njezinog predmeta, što nije registrirano u izmjeni godišnjeg Rasporeda poslova budući je odsutnost sutkinje trajala kraće vrijeme – ističe Brođanac. Kaže da je primjedba koja se tiče dodjele platnih naloga jednoj savjetnici učinjena po preporuci predsjednika Građanskog odjela Vrhovnog suda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije