Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA SURADNJA

Ina i Vermilion postali partneri na istražnom području SAVA-07

S lijeva na desno: Jeff Davies, direktor Vermilion Zagreb Explorationa, Miroslav Skalicki, član Uprave Ine, Josip Bubnić, operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina)
Foto: INA
1/2
06.03.2024.
u 16:31

Nacionalna je naftna kompanija, sporazumom o suradnji, ostvarila udio od 40 posto u SA-07, a u 2024. partneri će izraditi četiri nove bušotine

Za naftom i plinom tragat će odsad zajednički, a ove godine u Sisačko-moslavačkoj županiji planiraju četiri nove istražne bušotine. Da su potpisali sporazum o suradnji na istražnom području SAVA-07 (SA-07), priopćili su jučer iz Ine i Vermilion Zagreb Explorationa pa pojasnili da će nacionalna naftna kompanija imati 40 posto udjela u SA-07, dok će Vermilion zadržati 60 posto te poziciju operatera. 

– Potpisivanjem partnerskog ugovora Ina i Vermilion zajednički će tragati za novim nalazištima nafte i plina u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je smješten veći dio istražnog područja SA-07. Akvizicija novih geofizičkih podataka i geološke interpretacije već je provedena, a 2024. godine bit će izrađene četiri nove istražne bušotine. Ugovor je koristan za obje strane s obzirom na blizinu postojeće Inine infrastrukture za proizvodnju nafte i plina koja će se koristiti prema prethodno dogovorenim uvjetima – kazali su novi partneri, koji ističu i da blizina infrastrukture može osigurati "potrebne preduvjete za ubrzavanje procesa izdavanja dozvola". Kako je pojasnio član Uprave Ine Miroslav Skalicki, na ovaj način tvrtka proširuje istražni potrfelj, a potpisivanjem samog sporazuma čini "značajan korak prema zajedničkom istraživanju i razradi na istraživačkom bloku SA-07".

– S obzirom na to da Ina posjeduje sve potrebne kapacitete, kao i dugogodišnje iskustvo, vjerujemo da će ovaj projekt donijeti međusobne koristi i doprinijeti energetskoj sigurnosti Hrvatske – rekao je Skalicki, dok je operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Ini Josip Bubnić dodao da će u partnerstvu nastaviti surađivati s regulatornim tijelima "kako bi što prije istražili i priveli proizvodnji potencijalno novootkrivena plinska i naftna polja". – Zadovoljstvo nam je što smo partneri s Inom na istražnom bloku SA-07 u Hrvatskoj. Kao najveća naftna i plinska tvrtka u Hrvatskoj, Ina ima dugogodišnje iskustvo i donosi lokalno znanje te stručnost koji će igrati ključnu ulogu u razvoju ovog bloka i nadopuniti Vermilionovo 30-godišnje međunarodno iskustvo u istraživanju i razvoju naftnih i plinskih projekata diljem svijeta. Vermilion dijeli istu predanost kao i Ina prema odgovornom razvoju hrvatskih prirodnih resursa na način koji integrira ekonomske, okolišne i društvene čimbenike u korist hrvatskih građana. Radujemo se suradnji s našim novim partnerom i doprinosu energetskoj sigurnosti Hrvatske – rekao je Jeff Davies, direktor Vermilion Zagreb Explorationa. Kako su poručili iz Ine, ugovor novih partnera podložan je prethodnom odobrenju Vlade.

VEZANI ČLANCI:

GALERIJA Netko je u Šibeniku prešarao oči na fotografiji Tuđmana, policija: 'Istražujemo slučaj'

S lijeva na desno: Jeff Davies, direktor Vermilion Zagreb Explorationa, Miroslav Skalicki, član Uprave Ine, Josip Bubnić, operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina) S lijeva na desno: Jeff Davies, direktor Vermilion Zagreb Explorationa, Miroslav Skalicki, član Uprave Ine, Josip Bubnić, operativni direktor Istraživanja i proizvodnje nafte i plina)
1/8

Komentara 1

GO
goran2hr
23:36 06.03.2024.

Zašto je toliko bitno, da do hrvatske nafte (plina, geotermalne energije) prvo dođu stranci, a kako bi je onda preprodavali Hrvatima po EUropskim cijenama? Teško mi je vjerovati, kako država sa svojim znanstvenim, financijskim i ljudskim potencijalima, nije u stanju proizvesti (ili nabaviti rabljenu) opremu, sama doći do tog energenta i povoljno opskrbiti Hrvate, bez stranaca i posrednika?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije