Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eksploatacijsko polje

Za gradnju geotermalne elektrane traže da se s parcele izvlasti Ina

Zagreb: Upravna zgrada Ine
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
06.03.2024.
u 08:24

Tvrtka Bukotermal prošle je godine odradila remont bušotina Lunjkovec-1 i Kutnjak-1, obavila hidrodinamička ispitivanja i završila s istraživanjem geotermalnih voda

Varaždinska županija i Općina Mali Bukovec zatražit će od Vlade da pokrene postupak izvlaštenja za zemljište u vlasništvu Ine kako bi na njemu mogle sagraditi geotermalnu elektranu. Radi se o eksploatacijskom polju Lunjkovec-Kutnjak na kojem bi se gradila energana snage 16 megavata nakon što su na dubini od 2430 metara otkrivene zalihe geotermalne vode temperature oko 142 Celzijeva stupnja.

Županija i Općina zajedno su osnovale tvrtku Bukotermal, koja se 2021. javila na natječaj za kupnju čestice, ponudivši, kako kaže direktor Alen Požgaj, iznos koji je bio u skladu sa službenom procjenom vrijednosti čestice, koju je izradio sudski vještak, no iz Ine od tada, tvrde, nisu dobili odgovor na tu ponudu. Kako projekt ne bi stao, Bukotermal će problem pokušati riješiti postupkom izvlaštenja, za koji treba utvrditi postojanje interesa Republike Hrvatske.

U projekt je uloženo oko 2,5 milijuna eura, a za cijelu investiciju trebat će, kako se govorilo, oko 50 milijuna eura. Općina Mali Bukovec, koja ima 15 posto udjela u Bukotermalu, već je donijela odluku da se ide u izvlaštenje, a Županijska skupština odluku će donositi danas. Prema Zakonu o izvlaštenju i određivanju naknade, određeno je da se nekretnina može izvlastiti radi gradnje građevine ili izvođenja radova gospodarske infrastrukture, groblja i drugih objekata komunalne infrastrukture, zdravstvenih, prosvjetnih, kulturnih i sportskih građevina, industrijskih, energetskih, vodnogospodarskih, prometnih i objekata elektroničkih komunikacija, građevina za potrebe hrvatskog pravosuđa, vojske i policije te istraživanja i eksploatacije rudnog i drugog blaga.

VEZANI ČLANCI:

Tvrtka Bukotermal prošle je godine odradila remont bušotina Lunjkovec-1 i Kutnjak-1, obavila hidrodinamička ispitivanja i završila s istraživanjem geotermalnih voda. Početkom listopada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdalo je rješenja o utvrđivanju količina i kakvoći rezervi te rješenje o utvrđivanju eksploatacijskog polja geotermalne vode. Katastarska čestica površine oko 6400 četvornih metara koja je u vlasništvu Ine nužno im je, napominju, potrebna radi projektiranja novih bušotina i energetskog postrojenja te daljnjih koraka. Direktor Bukotermala Požgaj naveo je da u višegodišnjim pregovorima o kupoprodaji predmetne čestice s Inom nije postignut nikakav dogovor.

"INA nema namjeru kočiti projekte koji mogu biti u interesu lokalne ili šire zajednice. U prilog tome govori i činjenica da je kompanija tijekom prošle godine dozvolila vlasniku licence provođenje geotermalnih istraživanja na ovom prostoru. INA je otvorena za nastavak razgovora sa svim zainteresiranim dionicima kako bi se realizacija ovog projekta dodatno ubrzala", stoji u odgovoru koji smo dobili od INA-e.

FOTO/VIDEO Ovo je obnovljena zgrada u Karlovcu: Pucaju joj zidovi

Zagreb: Upravna zgrada Ine
1/32

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije