Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opremljeni

Imamo dovoljno kreveta i respiratora

Samo pulska bolnica ima na raspolaganju 12 respiratora, na slici je jedan od respiratornih aparata u KB-u Dubrava
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/28
12.03.2020.
u 19:09

Lani je u sezoni gripe u Infektivnoj klinici angažirano pet ECMO uređaja i 18 respiratora pa je osigurano još njih 8

U Italiji liječnici padaju s nogu, zbog nedostatka opreme moraju birati kome će dati šansu da preživi, a broj zaraženih raste iz minute u minutu. Širenje koronavirusa sjeverom Italije dovelo je do kolapsa tamošnjeg zdravstvenog sustava. U Hrvatskoj zbog tek manjeg broja zaraženih i dalje nema mjesta panici, a ako i dođe do novih slučajeva oboljenja, brojke pokazuju da su hrvatske bolnice spremne.

– Zarazni odjel ima 20, a cijela bolnica raspolaže s 429 kreveta. Prilagođavat ćemo se daljnjem razvoju situacije. Imamo na raspolaganju i 12 respiratora, a kako smo čuli, dosad za 12 oboljelih u Hrvatskoj nije bio potreban respirator – rekla je za medije Irena Hrstić, ravnateljica pulske bolnice u kojoj su hospitalizirane 13. i 14. oboljela osoba u Hrvatskoj.

Iz Kliničkog bolničkog centra u Rijeci, koji pokriva područje od oko 600.000 stanovnika i u kojem se liječi najviše oboljelih u Hrvatskoj, njih petero, rekli su nam da u cijelom KBC-u na raspolaganju imaju 1069 kreveta, a ukupno su tamo zaposlena 3252 djelatnika.

FOTO Karantena u klinici Fran Mihaljević

Samo pulska bolnica ima na raspolaganju 12 respiratora, na slici je jedan od respiratornih aparata u KB-u Dubrava
1/14

Nešto je veći najmlađi klinički bolnički centar u Hrvatskoj, onaj u Splitu u kojem radi oko 5200 djelatnika, a ima oko 1800 ležaja. Objavljeno je i da je u Splitu oformljena karantena, i to u dijelu hotela Zagreb. Ako bude potrebe, tamo će se liječiti 20 osoba, svaka u svojoj sobi, te su pripremljeni potrebni uređaji, antiseptici i jednokratna odjeća.

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, koja je Referentni centar za koronavirus u Hrvatskoj i u kojoj je karantena uspostavljena i prije pojave prvih slučajeva, također imaju dovoljno kapaciteta za rad. Broji ukupno 232 bolnička kreveta te više od 600 zaposlenih među kojima su 49 liječnika infektologa, sedam kliničkih mikrobiologa, pet radiologa, 249 medicinskih sestara, osam molekularnih biologa, 78 laboratorijskih tehničara…

U Zagrebu se nalaze još dva od ukupno pet kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj, KBC Zagreb i KBC Sestara milosrdnica, dok je KBC Osijek središnja zdravstvena ustanova u istočnoj Hrvatskoj.

VIDEO Pitali smo građane koliko se pridržavaju mjera protiv koronavirusa i treba li ih postrožiti

Iako uz koronavirus još malo tko misli na gripu, treba podsjetiti na to da je upravo prošle godine Hrvatsku pogodila najjača epidemija u proteklih deset godina. U sezoni 2018./2019. oboljelo je više od 60 tisuća ljudi, a umrlo ih je više od stotinu. Najjači se val dogodio početkom godine kada su tisuće oboljelih nahrlile u bolnice.

Unatoč tome, uspjelo se bez problema organizirati korištenje respiratora. Samo je u Klinici “Dr. Fran Mihaljević” tada angažirano 18 respiratora i pet ECMO uređaja, a Ministarstvo je na apel liječnika osiguralo i dodatnih osam respiratora.

– Zdravstveni sustav uspješno se bori – rekao je tada pomoćnik ministra, a danas ministar zdravstva Vili Beroš u situaciji kada su se oboljeli u Hrvatskoj brojili u tisućama. 

VIDEO Krunoslav Capak otkrio koliko se testova na koronavirus dnevno radi u Hrvatskoj

>> Tema: Koronavirus

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije