Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporovi o reformi obrazovanja

Ilčić traži alternativne programe

Ladislav Ilčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
08.02.2018.
u 22:16

HNS ne želi da roditelji za međupredmete mogu birati pristup.

U HNS-u se žale da im HDZ svako malo “buši” reformu obrazovanja pa je tako prošli tjedan premijer Plenković tražio da prime Ladislava Ilčića, predsjednika Hrasta i HDZ-ova partnera (jedna ruka u Saboru) koji želi intervenirati u izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju. Taj je zakon prošao javnu raspravu i u procesu je izmjena.

Ilčić je i savjetnik ministrice kulture nakon što je bio savjetnik tadašnjem ministru vanjskih poslova Davoru Ivi Stieru, ali uvijek je ostao okupiran svjetonazorskim pitanjima. Iako su se u dijelu HDZ-a odmah pri sklapanju koalicije s HNS-om javila pitanja zašto se liberalnom HNS-u prepušta obrazovanje djece, sada konzervativne boje brani, izgleda, samo Ilčić.

Sedam spornih područja

On predlaže da se u Zakonu o odgoju i obrazovanju omogući da se za sedam međupredmetnih sadržaja (poduzetništvo, osobni i socijalni razvoj, zdravlje, učiti kako učiti, održivi razvoj, uporaba komunikacijske i informacijske tehnologije, građanski odgoj i obrazovanje) dozvoli i alternativa koju bi predavale udruge koje za to imaju verificirane programe. Programi se, prema novim izmjenama, verificiraju tako da ih odobre Ministarstvo obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Ladislav Ilčić
1/6

Dakle, postojala bi dva predavanja/pristupa istom međupredmetnom sadržaju, a roditelji bi birali po kojem bi programu djeca slušala određeni međupredmetni sadržaj. Ilčić tvrdi da nije fokusiran samo na famozni zdravstveni odgoj, oko kojeg je bilo najviše prijepora, nego na svih sedam međupredmetnih sadržaja, no i laiku je jasno da je zbog svjetonazorskog pristupa upravo zdravstveni odgoj u tom kontekstu najzanimljiviji.

– Mi zadnjih 15 godina zastupamo pluralnost i borimo se protiv nametnutog jednoumlja. Dovoljno je izmijeniti jednu rečenicu u zakonu o međupredmetnim sadržajima – rekao je Ilčić.

Bez odgovora Ilčiću

Ta jedna rečenica nastavila bi se na onu koja definira da su u nacionalnom kurikulu međupredmetni sadržaji obuhvaćeni u svakom predmetu pa bi u eventualnoj realizaciji Ilčićeva zahtjeva bilo potrebno dodati : “tek pojedina područja mogu biti obrađena kao zasebne teme u školskom kurikulu”. To bi omogućilo roditeljima da odlučuju o zasebnim cjelinama nekih međupredmetnih sadržaja na vijeću roditelja birajući između dva različita pristupa. U HNS-u kažu da im Ilčićev prijedlog nije simpatičan i da od toga vrlo vjerojatno neće biti ništa.

– Od obrazovanja ne možemo raditi cirkus – poručili su u HNS-u. Međutim, sama ministrica obrazovanja B. Divjak najavljivala je mogućnost da se roditelji izjasne o nekim područjima međupredmetnih sadržaja. Sada odgovor na Ilčićev prijedlog nemaju.

Da HNS ima problem s Ladislavom Ilčićem, premda su dio iste vladajuće koalicije, ali na dva potpuno suprotna pola, svjedoči i potpredsjednica te stranke Marija Puh. Ona je jučer, zabrinuta zbog skandaloznih izjava u javnom prostoru na račun žena, pozvala žene da slijede svoj put, a saborske zastupnike da ne dopuste da one budu taoci političkih prepucavanja.

Među citiranim zabrinjavajućim izjavama navela je i Ilčićeve o utjecaju hormona na žene, budući da Ilčić u slobodno vrijeme komentira i hormonalne disbalanse u žena. Prepričala je i vlastito iskustvo kada je njezin dečko inzistirao da se ostavi politike, makne od posla koji radi, rodi dijete, posveti se njemu i obitelji...

Komentara 21

KR
kruti198
22:44 08.02.2018.

partija&soroševci na APARATIMA!!!

HR
Hrvatska
22:44 08.02.2018.

Podrska gospodinu Ilcicu. Samo naprijed.

DU
Deleted user
23:06 08.02.2018.

Ajde bar jedna ruka u saboru za nas 80% stanovnika ove zemlje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije