Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završio summit

I Grčka u inicijativi za jaču suradnju s Kinom, 16+1 sad je 17+1

Summit u Dubrovniku
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
12.04.2019.
u 20:12

– Niz država je danas s kineskim partnerima potpisalo brojne sporazume, što se tiče Hrvatske njih desetak, bez privatnih tvrtki. Veselimo se suradnji i snažnijem povezivanju, osobito projektima u izgradnji željeznica i luka – rekao je premijer Plenković

Završen je dubrovački summit 16+Kina koji će ostati zapamćen po tome što je platforma suradnje zemalja srednje i istočne Europe i Kine proširena na Grčku te je inicijativa prerasla u 17+Kina.

– Sretni smo što je Hrvatska bila zemlja koja je organizirala ovaj sastanak koji će doprinijeti jačanju suradnje. Zahvalio bih i premijeru Liju koji je četiri dana proveo u Hrvatskoj, njegov posjet će, siguran sam, biti prekretnica u našim bilateralnim odnosima, ali i jačanju naše zajedničke platforme – rekao je na zatvaranju hrvatski premijer Andrej Plenković i podsjetio kako su se okupili u Dubrovniku, gradu koji je kroz povijest imao važnu ulogu u trgovini, spajanja Istoka i Zapada i diplomaciji.

Summit u Dubrovniku
1/38

Summit je rezultirao nizom potpisanih sporazuma.

– Niz država je danas s kineskim partnerima potpisalo brojne sporazume, što se tiče Hrvatske njih desetak, bez privatnih tvrtki. Veselimo se suradnji i snažnijem povezivanju, osobito projektima u izgradnji željeznica i luka – rekao je Plenković i napomenuo kako je ovo godina kulturne i turističke suradnje Kine i Hrvatske.

Trgovina i investicije

Lani je u Hrvatskoj bilo oko četvrt milijuna turista iz Kine, a ove godine očekuje ih se više. Podsjetio je i na Pelješki most i njegov značaj i za Hrvatsku i Kinu te je izrazio nadu da će simbolički ojačati veze Kine i Europe. Konsenzusom su u Dubrovniku usvojene smjernice koje su usmjerene na bolju povezanost, jačanju trgovačke razmjene i investicije.

VIDEO Premijeri pritisnuli gumb i pokrenuli postavljanje najvećeg pilota:

– Od 2012. do danas ova suradnja se pokazala plodonosna za sve naše zemlje. Osim što je više nego korisna u bilateralnim odnosima svih nas, našli smo odličnu formulu za jačanje globalnih odnosa – rekao je Andrej Plenković.

Među potpisanim sporazumima je i ugovor o suradnji od 300 milijuna eura između HBOR-a i Kineske razvojne banke.

Kineski premijer Li naglasio je da je ovaj summit potvrdio važnost suradnje u okviru 16+1 i doprinio odnosu Kine i Europske unije.

Centar za partnerstvo

– Današnji sastanak održan je nakon sastanka na vrhu Kina – Europska unija i naše zajedničke izjave prije tri dana. Mnoge zemlje ovdje članice su EU ili su kandidati za članstvo. Vjerujem da će naša suradnja doprinijeti većoj suradnji ravnoteži razvoja u Europi.

Podržavamo proces integracije – rekao je kineski premijer Li koji je u više navrata istaknuo kako daje punu podršku slobodnom tržištu.

Izrazio je zadovoljstvo što je svih 16 članica dalo pozitivan odgovor Grčkoj koja je zatražila članstvo i postala punopravni član inicijative.

– Vjerujem da će s Grčkom naša suradnja dati snažan doprinos suradnji Kine sa srednjom i istočnom Europom, ali i Europskom unijom u cjelini – rekao je Li i dodao kako su definirali opće smjernice suradnje, a uslijedit će brojni ministarski sastanci.

– Ovo je bio uspješan sastanak. Zahvaljujem Plenkoviću, hrvatskoj Vladi, narodu i građanima Dubrovnika. Ujedinjeni smo u želji širenja suradnje, a riječ je o višeregijskoj i prekograničnoj suradnji. Imamo i bilateralne ugovore i prekoregijsku suradnju i platforme. Ovo je jedan od mehanizama suradnje čija je svrha unapređivanje slobodne trgovine u cilju gospodarskog rasta, odnosno koristan dodatak suradnji EU i Kine – rekao je Li. Napomenuo je kako je 9. travnja u Bruxellesu postigao konsenzus s vođama EU i dali su zajedničku izjavu.

Summit u Dubrovniku
1/10

– Ovaj summit dodatni je korak koji se temelji na tom dostignuću. Bazirat ćemo se na pristupu u kojem tretiramo jedni druge s otvorenošću, transparentnošću, a oslanjat ćemo se na načela slobodnog tržišta – rekao je Li.

U Dubrovniku je pokrenut Centar globalnog partnerstva, dogovoren prošle godine u Sofiji. Ovaj centar će omogućiti konzultacije kako bi kineska poduzeća bolje razumjela zakone i pravila zemalja srednjoistočne Europe, a cilj je pomoći i europskim kompanijama kako bi razumjele pravila Kine.

– Poštujemo pravila EU, želimo zajedno doprinositi poticanju globalne trgovine. Međusobno se poštujemo i zbog toga međusobnog poštivanja naša je suradnja došla tako daleko. Nastavit ćemo podržavati slobodnu trgovinu, ravnopravni i ujednačen tretman svih kompanija i institucija i suradnju uz poštivanje utvrđenih pravila. Nadam se da će suradnja između regija i približiti EU i Kinu – rekao je Li i poručio da će Kina i dalje podržavati proces integracije EU.

Grčki premijer Alexis Tsipras bio je vrlo zadovoljan što je Grčka punopravni član platforme.

Prema pravilima EU

– Zadovoljstvo je biti ovdje i sudjelovati na ovom sastanku predstavljajući Grčku prvi put kao punopravnu članicu. Želim zahvaliti svima, ali napose premijerima Plenkoviću i Liju na naporima da potvrde Grčku kao člana ove inicijative u Dubrovniku. Poštujemo proceduru i pravila EU kako bi se poticala suradnja s Kinom. Ovo je ključan trenutak za globalni i regionalni razvoj. Grčka želi vrlo čvrsto surađivati sa zemljama u regiji i jačati mostove s globalnim snagama kao što je Kina – poručio je Tsipras.

U Dubrovniku su uz hrvatskog i kineskog premijera bili premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer Bugarske Bojko Borisov, Češke Andrej Babiš, Estonije Jüri Ratas, Mađarske Viktor Orbán, Litve Saulius Skvernelis, Crne Gore Duško Marković, Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, Poljske Mateusz Morawiecki, Rumunjske Viorica Dăncilă, Srbije Ana Brnabić, Slovačke Peter Pellegrini, Slovenije Marjan Šarec i predstavnik premijera Letonije ministar Edgars Rinkēvičs.

Plenković je s nizom njih održao kraće bilateralne sastanke.

Dogodine se summit održava u Kini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije