Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultati istraživanja

HZJZ: Necijepljeni zdravstveni djelatnici su tri puta češće pozitivni na COVID-19

Sarajevo: Masovno cijepljenje građana protiv koronavirusa u dvorani Zetra
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
21.01.2022.
u 17:21

Od svih ispitanika uključenih u analizu njih 831 (60,61 posto) bio je cijepljen, dok 540 ispitanika nije bilo cijepljeno

HZJZ je u petak objavio rezultate istraživanja o testiranjima na covid-19 u bolnicama, koji pokazuju da je pozitivan nalaz gotovo tri puta češće utvrđen kod necijepljenih zdravstvenih djelatnika u odnosu na cijepljene, pri čemu booster doza pruža posebnu zaštitu.

Cilj istraživanja "Unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite u bolničkom sustavu vezano uz suzbijanje covida-19" bio je utvrditi razlike u prevalenciji pozitiviteta PCR i BAT testa između potpuno cijepljenih radnika u zdravstvu u usporedbi s necijepljenim radnicima.  

U 12 bolnica bilo je uključeno 1676 sudionika, od koji je za njih 1371 (81,80 posto) napravljena analiza. Prosječno je po sudioniku istraživanja napravljeno 3,95 testiranja (bilo PCR ili BAT). 

Od svih ispitanika uključenih u analizu njih 831 (60,61 posto) bio je cijepljen, dok 540 ispitanika nije bilo cijepljeno.

Među cijepljenim ispitanicima njih 57 (6,86 posto) bilo je pozitivno tijekom ispitivanja, a u necijepljenoj populaciji njih 101 (18,70 posto), što znači da je gotovo tri puta češće pozitivan nalaz utvrđen kod necijepljenih djelatnika.

Dodatno je analizom cijepljenih djelatnika utvrđeno da je od njih 475, kojima je od booster doze prošlo najmanje dva tjedna, pozitivno bilo 24 (5,77 posto), dok je kod 265 koji nisu primili booster dozu pozitivno bilo njih 30 (11,32 posto).

To ukazuje da je u slučaju booster doze primijenjene prije najmanje dva tjedna rizik od pozitivnog nalaza bio dva puta manji nego kod cijepljenih koji nisu primili booster dozu, navodi HZJZ.

VIDEO Novo istraživanje: Preboljeli više zaštićeni od delta varijante od cijepljenih

Komentara 22

KA
Kakodane
18:05 21.01.2022.

Jer se cjepljeni ne provjeravaju.

NN
novo nenormalni
17:53 21.01.2022.

hzjz je institucija koja uživa neizmjerno povjerenje ljudi pa prema tome nema nikakve sumnje da je ovo istraživanje glupost

P1
.Penelope_1
18:11 21.01.2022.

Sve ove clanke morate cuvati za procese za zlocine protiv covjecnosti kasnije, da se zna tko vas je huskao na smoubojstvo i ubojstvo sa predumisljajem otrovnim vakcinama. Ja drzim citavu arhivu, sa svim imenima i prezimenima i sto su govorili. Morate to sve spremiti, posto ce vam mediji to sve izbrisati iz svojih arhiva kada pocmu procesi za zlocine protiv covjcnosti. Bas sada ovih dana je Francuski TV kanal LCI odlucio provjeriti tvrdnje prof. dr. Didiera Raoulta o razlogu porasta broja slucajeva u pojedinim zemljama. Ovaj profesor tvrdi da su masovno porasli slucajevi covida upravo u onim zemljama koje su najvise procijepile stanovnisto. Samo u Francuskoj je broj inficiranih porastao za 25% , u zadnjih mjesec dana, upravo kada se najvise procijepilo stanovnistva. A najvakcinisane zemlje su upravo one koje su najvsie pogodjene pandemijom veli profesor. I pozvali su ih sve u emisiju da provjere podatke, i stvarno je sve tocno. Francuska, Danska, Portugal, Kipar, Irska, Spanjolska, izrael, Italija, Belgija, Australija iArgentina imaju najvise procijepljenog stanovnistva i najvise zarazenih . S druge strane zemlje koje su najmanje procijepile, a to su Africke zemlje imaju najmanju kontaminaciju virusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije