Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalni izbori u BiH

HSS-ov lokalni političar iz Brčkog lažno prijavljivao birače, određen mu pritvor

Izbori BiH
Stojan Lasić/PIXSELL
09.10.2020.
u 15:34

Tijekom istrage utvrđeno je da je on osuđeniku Jasminu Ravkiću obećao da će mu svojim utjecajem osigurati zamjenu kazne zatvora za rad za opće dobro na slobodi ako ovaj prikupi podatke iz osobnih dokumenata većeg broja osoba te ih, bez njihova znanja i suglasnosti, prijavi za glasanje izvan BiH

Lokalni političar iz Brčkog u Bosni i Hercegovini uhićen je zbog lažnog prijavljivanja građana te zemlje za glasanje iz inozemstva na mjesnim izborima zakazanima za 15. studenoga, potvrđeno je u petak iz pravosudnog izvora. Time su potvrđena brojna upozorenja o tome da masovno lažiranje takvih prijava za glasanje ugrožava regularnost izbornog procesa.

Iz tužiteljstva distrikta Brčko u petak su potvrdili su da će zastupnik u lokalnoj skupštini Pejo Mendeš, a koji je uhićen prije dva dana na njihov zahtjev, ostati u pritvoru najmanje mjesec dana.

Mendeš je u skupštinu distrikta prije četiri godine izabran kao član Hrvatske seljačke stranke (HSS), a uhićen je pod sumnjom da je počinio kaznena djela trgovine utjecajem i krivotvorenje isprave. Tijekom istrage utvrđeno je da je on osuđeniku Jasminu Ravkiću obećao da će mu svojim utjecajem osigurati zamjenu kazne zatvora za rad za opće dobro na slobodi ako ovaj prikupi podatke iz osobnih dokumenata većeg broja osoba te ih, bez njihova znanja i suglasnosti, prijavi za glasanje izvan BiH.

Policija je doznala za njihov dogovor te su nakon toga uhićeni i Mendeš i Ravkić i sada ih vjerojatno čeka suđenje.

Za glasanje izvan zemlje na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH prijavilo se više od 130 tisuća osoba, dvostruko više nego prije četiri godine. Takav rekordni broj prijava pobudio je brojne sumnje u zloporabe osobnih podataka. Utemeljenost takvih sumnji potvrdile su brojne osobe koje su posvjedočile da ih je netko bez njihova znanja prijavio za glasovanje iz inozemstva.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) zbog neregularnosti je odbacilo gotovo 30 tisuća prijava no ispostavilo se da su na popisu 101 tisuće birača koji bi trebali glasati poštom još uvijek brojna imena ljudi koji to nisu tražili, ali i mrtvih osoba čije podatke sada netko pokušava iskoristiti.

Mediji u BiH navode ocjene da iza fiktivnog prijavljivanja birača za glasanje iz inozemstva stoje političke stranke koje na taj način pokušavaju iskoristiti glasačke listiće koji se šalju poštom u inozemstvo. Policijske agencije u BiH sada su pozvane istražiti sporne slučajeve ,a uhićenje Mendeša jedan je od konkretnih rezultata.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Cornelius
Cornelius
18:34 09.10.2020.

U stilu njegovog šefa, Blaupunkt-Bljaka. I ostalih koji su ostali u toj sekti, nekad respektabilnoj stranci kada su u njoj bili ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije