Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suzbijanje diskriminacije kamen smutnje i među strankama

HSS neće podržati prijedlog zakona

03.07.2008.
u 19:31

Zastupnici HSS-a vjerojatno neće podržati Prijedlog zakona o suzbijanju diskriminacije jer je Klub HDZ-a odlučio povući amandman kojim bi se iz zakona izbacila odredba o zabrani diskriminacije po spolnoj orijentaciji i rodnom identitetu. Ostavljanje te odredbe u zakonu otvara mogućnost sklapanja homoseksualnih brakova, što nije blisko konzervativnom svjetonazoru haesesovaca. Šefica Kluba zastupnika HSS-a Marijana Petir izjavila je kako će ona glasovati protiv prijedloga.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić istaknuo je da je protiv svake diskriminacije, ali ipak smatra da se ne smije zakonski dopustiti homoseksualnim parovima sklapanje braka ili posvajanje djece. Umjesto odbačenog amandmana HDZ-a, Vlada na glasanje šalje četiri druga amandmana, čime ni Crkva ni HSS nisu zadovoljni.

To je više nejasna pozicija HSS-a u Saboru s obzirom na to da su spomenuti amandmani jednoglasno prihvaćeni na užem kabinetu Vlade, pred kojim ih je detaljno obrazlagao premijer Ivo Sanader. Za njih su, dakle, iako su znali da se njima pitanje diskriminacije po spolnoj orijentaciji ne rješava onako kako bi to željela Crkva niti u skladu sa "seljačkim" svjetonazorom, glasovali i HSS-ovi ministri Božidar Pankretić i Damir Bajs.

U Vladi je, također, dogovoreno i to da se u smirivanje napetosti s Crkvom uključi pučki pravobranitelj Jurica Malčić, koji bi predstavnicima HBK objasnio o čemu je riječ. Na sjednici užeg kabineta je, neslužbeno doznajemo, sam premijer rekao da nije prihvatljivo da se iz zakona izbaci odredba o zabrani diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta.

U Vladi se drži da je za Crkvu, i sve vjerske zajednice, važan amandman prema kojemu će i dalje moći javno govoriti o osjetljivima društvenim temama u okvirima svoje doktrine, što znači da svećenik koji govori u propovijedi protiv, primjerice, istospolnih zajednica ne bio kazneno sankcioniran.

U saborskim se kuloarima moglo čuti tumačenje da je HDZ-ovo povlačenje amandmana koji je bio po volji Crkve Sanaderova "osveta" Bozaniću zbog kritika podaništva prema EU, koju je Bozanić izgovorio na misi za Dan državnosti. (Ml. Š., V. Mo.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije